Radu
294 aprobate
radu.g@yahoo.com
Necesitatea separării tehnologice
Iată că ceea ce am numit „marea separare tehnologică” ajunge să devină nu doar un trend într-o lume multipolară, ci o necesitate. Episodul pagerelor explozive este unul care se va dovedi de cotitură. Practic, luptătorii Hezbollah făcuseră un pas tehnologic înapoi pentru a nu le fi ascultate telefoanele și de aceea achiziționaseră pagere. Doar că acele pagere se bănuiește că aveau, în zona bateriei, un exploziv, care a fost activat la momentul oportun.
În articolul despre Taiwan vă povesteam despre erodarea cotei de piață a TSMC ca efect al acțiunilor ordonate de SUA. Ei bine, episodul exploziilor pagerelor este unul care va deveni istoric întrucât Taiwanul a fost implicat într-o operațiune de spionaj bine definită, în urma căreia au murit oameni. Nu e vorba că ar fi sau nu just ceea ce fac luptătorii Hezbollah. Problema de aici e faptul că dispozitivele produse în Taiwan au fost parte a unui joc de spionaj, iar asta va avea efecte majore.
Gold Apollo, constructorul pagerelor este unul dintre fabricanții preferați ai serviciilor americane și europene de spionaj. Nu prea îmi dau seama ce au avut în cap ăia de la Hezbollah în momentul în care au decis achiziția pagerelor de la Gold Apollo, dată fiind istoria acestei companii. Ca imagine atașată a articolului de azi, aveți un articol din CommonWealth Magazine, cel mai influent ziar economic din Taiwan. Ce se spune acolo? Că în ciuda tehnologiei învechite și neutilizate de către publicul larg, tehnologia utilizată de Gold Apollo îl face să fie furnizorul preferat de echipamente pentru guvernele din SUA și mai multe state europene. Pfff, păi cu asemenea CV ce mai cauți să intri în afaceri cu ei?
Dincolo de incident, devine absolut clar că, în lumea de azi, stăpânirea tehnologiei este esențială. Nu-ți mai poți permite să cumperi nimic făcut într-o țară care poate fi bănuită de colaborare cu o tabără opusă din punct de vedere geopolitic. De aceea cel mai sigur este să-ți faci tu tot.
V-am tot povestit atât aici cât și pe Telegram despre eforturile rușilor de a înlocui fiecare piesă tehnologică occidentală. Chiar dacă asta înseamnă întoarcerea cu câteva generații în urmă, mișcarea este considerată justificată din punct de vedere strategic. De asemenea, în China se înlocuiesc în masă microprocesoarele occidentale cu cele produse în țară. Operatorilor rețelelor de telecomunicații li s-a pus în vedere înlocuirea tuturor componentelor occidentale cu unele produse domestic. Sunt mișcări clare din punct de vedere strategic.
O altă trăsătură esențială a viitorului multipolar al lumii este modul în care se vor defini „zonele de atracție”. Alături de ecosistemul economic, de aprovizionarea cu materiil prime, al dotării armatei, devine din ce în ce mai clar că hotărâtor va fi nivelul de independență tehnologică. Pentru a fi o putere a lumii care vine trebuie să fii autonom aproape din toate punctele de vedere: al materiilor prime, alimentar, financiar, politic, militar, diplomatic s.a.m.d. Însă, caracteristica cea mai clară se va dovedi cea tehnologică. Practic, în noua lume nu te vei putea numi putere dacă nu vei fi capabil să-ți produci propriile echipamente, să ai propriul design, să controlezi tehnologia utilizată în spațiul tău vital. Iată de ce rușii refuză înlocuirea importurilor occidentale cu cele chinezești, preferând mai degrabă o perioadă de „asceză tehnologică”, de înapoiere, până când reușesc să-și construiască local toate componentele de care au nevoie.
Îmi revine obsesiv în minte direcția pe care o luase România în perioada comunistă. În timp ce URSS-ul refuzase inițial tehnologia informatică deoarece ar fi dus la înlocuirea omului muncii cu calculatoare, Ceaușescu mersese pe drumul opus, încurajând dezvoltarea microelectronicii și a informaticii. Puțini își mai amintesc de calculatoarele Felix sau de popularul pe atunci HC, clonă a Sinclair Spectrum, făcut în jurul unui microprocesor clonă a Z80, fabricat la(sper să nu mă înșel) IPRS Băneasa. Designul microprocesorului a fost făcut la ICE Felix. Ideea pe care trebuie să o înțelegeți este că, în acea vreme, România lupta de la egal la egal pe piața IT. Într-adevăr, nu dădeam ora exactă, dar eram capabili să ne producem singuri o groază de componente, existând un ecosistem românesc. Uitați-vă unde am ajuns acum, când nu mai suntem capabili să producem nici tranzistori, când specialiștii lipsesc cu desăvârșire, școala producând doar indivizi specializați în utilizarea tehnologiei ocupantului. Asta ne califică, din start, într-o colonie atât a prezentului, cât mai ales a viitorului.
Lecția pagerelor explozive este una cât se poate de clară pentru cotitura în care ne aflăm. De aceea repet cumva începutul articolului: dacă până acum separarea tehnologică putea fi văzută ca un capriciu, începând cu episodul pagerelor explozive a devenit o necesitate. Taiwanul, ca brand de țară, este compromis definitiv, iar cota sa din piața tehnologică se va deteriora de la o zi la alta.
Da, ma raliez si eu ideii enuntate de domnul Radu in acest articol.
Autosuficienta tehnologica devine un element central al securitatii nationale si al indedependentei statale.
As vrea sa contribui numai cu niste mici retusuri si informatii.
Microprocesoarele compatibile cu Z80 de la Zilog precum si unele memoriile dinamice erau facute in DDR.
Memoriile nevolatile de tip EEROM erau rusesti si aveau clasa militara.
La Microelectronica se facea toata seria CMOS si memorii DDR iar la IPRS toata seria bipolara TTL, TTLH, LS, HLS , tranzistori si mai ales elemente de comutatie industriale de putere care se vindeau foarte bine pe piata internationala si care acopereau necesarul de pe piata romaneasca.
Toate astea au fost distruse ( efectiv rase de pe suprafata pamintului )
La Felix, fabrica de calculatoare se faceau calculatoare de proces si de uz general care acopereau nu numai necesitatile interne dar si pe cele din tot CAER-ul. Erau renumitele procedoare Coral si Independent proiectate si realizate integral la ITC si Felix.
Microcalculatorul tip Sinclair a fost proiectat la Cluj si se gasea din abundenta pe piata pentru publicul larg.
Tot la Felix se mai faceau calculatoare tip PC cu procesoare compatibile Intel din seriile I186 – 286 ultimrlr realizari mondiale. I386 a aparut dupa 1989. Acestea acopereau numai necesitatile economiei si nu se aflau inca pe piata pentru public. Dar se exportau destul de bine.
Toata aparatura de telecomunicatii civile, industriale si militare se realiza in tara pe platforma Pipera.
Aparatura de comunicatii militare era proiectata la ICE (au darimat si cladirea institutului ) si era cea mai buna din tarile Tratatului de la Varsovia.
Este imposibil sa enumar toate aspectele tehnologice in care Romania avea indepensenta totala: chimie, medicamente, electrotehnica, utilaje pentru toate ramurile economiei, transporturi, constructii etc., etc. etc.
–
Si da, aveti dreptate si cu scoala tehnica . Fara distrugerea ei si fara alungarea specialistilor exista pericolul ca Romania sa renasca repede. Privitor la domeniul pe care se axeaza articolul cred ca stiti ca au desfintat si sectia de Ingineri Fizicieni de la Electronica ( se mai face ceva pe la Fizica la Magurele ).
Pai ce sa facem cu ei daca nu mai sint IPRS-Baeasa si Microelectronica. Ca aia nu stiau sa faca nimic altceva decit circuite integrate si alte dispozitive electronice.
Sint foarte bune asta de import mai ales ca bombele care pot fi puse in ele sint la oferta sau chiar complet gratuie.
Si a propos de bombe: acum ca au deschis cutia Pandorei ne putem imagina ce cai noi se astern in fata noastra; tot ce este electric si electronic poate fi aruncat in aer de la distanta acum cind retelete wireless sint omniprezente. Si de ce numai bunurile industriale si de larg consum sa fie afectate de ceea ce eu intrezaresc ca fiind o noua pandemie? De ce nu si fotoliul pe care stati seara la TV, caruciorul cu care plimbati copilul prin parc sau orice altceva care poate beneficia de un minuscul gadget telecomandat care sa va arunce in aer.
Pentru ca toate sint din import si nu va puteti lipsi de ele fiind absolut necesare.
In acest weekend fac o inspectie prin toate gadgeturile care-mi umplu casa ca sa vad daca tin pasul cu noua tehnologie aparuta pe piata libaneza :)
Prezint scuze pt. erorile de tipo; conditii nesatifacatoare de editare si lipsa posibilitati de corectie ulterioara.
Nici nu indraznesc sa acuz vederea ca nu vreau sa se supere si sa ma paraseasca si asta de tot
Da, ma raliez si eu ideii enuntate de domnul Radu in acest articol.
Autosuficienta tehnologica devine un element central al securitatii nationale si al indedependentei statale.
As vrea sa contribui numai cu niste mici retusuri si informatii.
Microprocesoarele compatibile cu Z80 de la Zilog precum si unele memoriile dinamice erau facute in DDR.
Memoriile nevolatile de tip EEROM erau rusesti si aveau clasa militara.
La Microelectronica se facea toata seria CMOS iar la IPRS toata seria bipolara TTL, TTLH, LS, HLS , tranzistori si mai ales elemente de comutatie industriale de putere care se vindeau foarte bine pe piata internationala si care acopereau necesarul de pe piata romaneasca.
Toate astea au fost distruse ( efectiv rase de pe suprafata pamintului )
La Felix, fabrica de calculatoare se faceau calculatoare de proces si de uz general care acopereau nu numai necesitatile interne dar si pe cele din tot CAER-ul. Erau renumitele procedoare Coral si Independent proiectate si realizate integral ina ITC s Felix.
Microcalculatorul tip Sinclair a fost proiectat la Cluj si se gasea din abundenta pe piata pentru publicul larg.
Tot la Felix se mai faceau calculatoare tip PC cu procesoare compatibile Intel din seriile I186 – 286 ultimrlr realizari mondiale. I386 a aparut dupa 1989. Acestea acopereau numai necesitatile economiei si nu se aflau inca pe piata pentru public. Dar se exportau destul de bine.
Toata aparatura de telecomunicatii civile, industriale si militare se realiza in tara pe platforma Pipera.
Aparatura de comunicatii militare era proiectata la ICE (au darimat si cladirea institutului ) si era cea mai buna din tarile Tratatului de la Varsovia.
Este imposibil sa enumar toate aspectele tehnologice in care Romania avea indepensenta totala: chimie, medicamente, electrotehnica, utilaje pentru toate ramurile economiei, transporturi, constructii etc., etc. etc.
–
Si da, aveti dreptate si cu scoala tehnica . Fara distrugerea ei si fara alungarea specialistilor exista pericolul ca Romania sa renasca repede. Privitor la domeniul pe care se axeaza articolul cred ca stiti ca au desfintat si sectia de Infineri Fizicieni de la Electronica ( se mai face ceba pe la Fizica la Magurele ).
Pai ce sa facem cu ei daca nu mai sint IPRS-Baeasa si Microelectronica. Ca aia nu stiau sa faca nimic altceva decit circuite integrate si alte dispozitive electronice.
Sint foarte bune asta de import mai ales ca bombele care pot fi puse in ele sint la oferta sau chiar complet gratuie.
Si a propos de bombe: acum ca au deschis cutia Pandorei ne putem imagina ce cai noi se astern in fata noastra; tot ce este electric si electronic poate fi aruncat in aer de la distanta acum cind retelete wireless sint omniprezente. Si de ce numai bunurile industriale si de larg consum sa fie afectate de ceea ce eu intrezaresc ca fiind o noua pandemie? De ce nu si fotoliul pe care stati seara la TV, caruciorul cu care plimbati copilul prin parc sau orice altceva care poate beneficia de un minuscul gadget telecomandat care sa va arunce in aer.
Pentru ca toate sint din import si nu va puteti lipsi de ele fiind absolut necesare.
In acest weekend fac o inspectie prin toate gadgeturile care-mi umplu casa ca sa vad daca tin pasul cu noua tehnologie aparuta pe piata libaneza :)
Mai nou, terorismul organizat de state și corporații, se numește “joc de spionaj”! Câtă ipocrizie, câtă dovadă de mentalitate criminală, abominabilă?!? Este strigător la cer! Gândiți-vă câte asemenea dispozitive există pe planeta, cine poate ști? Dacă aceste dispozitive smartphone chiar, se “pierd” pe drumul de la fabrica-distribuitor-client final, da, pot fi pierdute/sechestrate/furate/confiscate și pot ajunge pe piața neagră sau gri, și pot ajunge în mâinile și buzunarele unor oameni sau chiar copii sau chiar bebeluși, total nevinovaț, total ignoranți și neștiutori…. Opriți terorismul de stat și corporatist!
Corect cu ecosistemul tehnologic autohton, din ’89. Acum, orice circuit integrat este produs (aprox): cerinta israeliana + creier romanesc + software american + hardware chinezesc („topitoriile” sunt in china) – global settings. Putem sa ne mandrim ca noi am facut primii pasul catre de-tehnologizare, prin autodistrugere totala. Iar pentru a fi mai in avangarda, am pulverizat si invatamantul romanesc, pe generatii, transformandu-l ireversibil in „educatie”…
Nu cred ca o sa va mire dar nu numai creierul e romanesc ci si software-ul.
Americanii nativi nu mai fac nimic decit razboi si bisnita cu produsele altora.
Aceste informatii le am de la zecile de colegi care s-au stabilit prin California sau prin alte state ale SUA.
Tot IT- ul american se sprijina pe forta de munca din China, Asia de Sud si din Europa de Est.
Seful lui Microsoft este indian.
Specialistii romani cei mai apreciati sint cei scoliti inainte de ’90.
Dar nu numai in IT ci si in medicina si alte domenii stiintifice.
Paradoxul este ca si managementul american este acaparat tot de nonnativi.
Romania era destul de independenta si din acest punct de vedere
„-am tot povestit atât aici cât și pe Telegram despre eforturile rușilor de a înlocui fiecare piesă tehnologică occidentală. Chiar dacă asta înseamnă întoarcerea cu câteva generații în urmă,”
-e citat din Dan Diaconu „trenduri”
un imbecil sinofil.