Duminică seara, la România TV, într-un dialog între Victor Ponta și Bogdan Chirieac, acesta din urmă îl interpelează pe Victor Ponta pentru momentul petrecut în Camera Deputaților, la ultima discuție pe marginea Legii off shore, când un deputat liberal a propus un amendament absolut ticălos, iar deputații l-au acceptat fără niciun comentariu: modificările făcute prin legea respectivă, cam toate în favoarea statului român, nu se aplică contractelor aflate deja în derulare, ci numai unor eventuali și viitori parteneri ai statului română.

N-am reținut numele deputatului liberal, dl Chirieac subliniind numai comportamentul lui Liviu Dragnea, faptul că acesta a ridicat mâna în favoarea amendamentului propus de liberal, semnal la care toți ceilalți deputați pesediști au reacționat prompt și fără să facă uz de vestita lor „personalitate”!

Mărturisesc că nu mi-a venit să-l cred pe numitul Bogdan Chirieac. Să fie Liviu Dragnea capabil de asemenea ticăloșie? Drept care azi, când aflu că Johanis a promulgat legea off shore cu maximă celeritate, caut textul final al legii și aflu, dintr-un comentariu pe Internet, că într-adevăr textul cuprinde și următoarea prevedere:

„Titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

După mintea mea, cam puțină în materie de contracte comerciale, înțelesul acestei prevederi ar fi totuși următorul: firmele care deja au semnat cu statul român contracte de exploatare a gazelor din Marea Neagră sunt exceptate de la prevederile actualei legi, adică vor beneficia în continuare de contractele avantajoase, încheiate cu ani în urmă și atât de păguboase pentru statul român, pentru toți românii. Or, ținta inițială a noii legi, țintă anunțată de Liviu Dragnea, era să corecteze contractele atât de dezavantajoase pentru partea română semnate în condiții dubioase de guvernanți corupți, care au neglijat complet ideea de interes național și, probabil prin mită sau șantaj, au acceptat să semneze cu ani buni în urmă contracte scandalos de favorabile pentru firmele străine partenere!

Dl Dragnea a avut nenumărate intervenții TV, la Antena 3 mai ales, în care ne-a demonstrat câte zeci de miliarde de euro va câștiga statul român prin noua lege off shore, lege care obligă partenerii actuali și viitori la plata unor cuvenite redevențe mult mai mari în favoarea statului român! A fost sincer domnul Dragnea când ne prezenta acele calcule reconfortante pentru speranțele noastre de mai bine pentru țărișoara noastră? Ce se alege din acele calcule, prin aplicarea legii off shore în forma promulgată de Iohan?

L-am susținut deci pe dl Liviu Dragnea pe acest site, prin texte pentru care mulți cunoscuți m-au certat. M-a convins Liviu Dragnea că este pornit să repare ce au făcut guvernanții de dinaintea sa, inclusiv cei din PSD! Cum de s-a întors acum, pe ultima sută de metri, și a căzut la pace cu firmele străine al căror joc cinic și imoral a fost evident pe parcursul dezbaterilor din Parlament pe marginea proiectului de lege off shore?!

Continui să cred că Dragnea a fost sincer în intenția sa de a corecta legea off shore și nu mă grăbesc să trag concluzia logică care se impune! Cu un ultim efort aștept de la comentatorii de specialitate, profesioniști ai domeniului, să-mi confirme părerea mea, din acest moment, că opinia publică a fost amăgită atunci când noua lege ne-a fost prezentată ca un act de justiție față de interesele noastre cele mai firești. În forma sa finală, legea off shore pare a fi un eșec al politicii interesului național, promovată de Liviu Dragnea și PSD.  Care este adevărul?

Mă abțin așadar de la alte comentarii, voi reveni când voi înțelege care sunt efectele noii legi. Sunt sau nu cele anunțate cu mare emfază de liderul pesedist în intervențiile sale publice?

 

Ion Coja

*

Citeste mai mult: adev.ro/pi35zt