Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu

Scandalul anului – „Cel mai mare jaf din istoria României” – israelieni implicați!

© AP Photo / Vadim Ghirda

POLITICĂ

Sa primesc un link scurt
150431

Este ceva ce lasă în urmă toate scandalurile momentului – s-ar putea să fie doar perdele de fum pentru ca străinii să de cea mai mare lovitură în România!

BUCUREȘTI, 6 iunie, Sputnik, Dragoș Dumitriu. „Chestiunea de maximă importanță, Fondul Suveran de Investiții, e ideea forță a programului de Guvernare, persuasiv susținută chiar de Liviu Dragnea, dar la fel de puternic NEsusținută de o explicație clară”, scriam pe 24 aprilie 2018.

În schimb, neclara propunere a trezit interesul lui George Friedman, „magicianul” de la Stratfor, venit la București pentru a discuta (și) această chestiune cu Liviu Dragnea, în timp ce Iohannis savura momentele celebrei vizite la Casa Albă.

Tot legat de acest Fond, iată un foarte interesant articol scris de cunoscutul jurnalist Bogdan Tiberiu Iacob, pe apreciatul său site „Inpolitics”:

”Conform unor surse bine informate din mediile guvernamentale, s-a creat o falie serioasă între premierul Grindeanu și anumite grupări din spatele său, de o parte, și tandemul Liviu Dragnea-Tăriceanu, de cealaltă”.

Ultimii doi ar cam avea în cap o strategie, spun sursele jurnalistului: „Punerea fondului (Suveran) la dispoziția Israelului, în schimbul unui lobby politic pe termen lung, statul menționat fiind cunoscut pentru posibilitățile sale în domeniu. De altfel, se vehiculează informații că însăși ideea fondului i-a fost livrată lui Dragnea de către israelieni pe parcursul numeroaselor sale contacte cu Țara Sfântă”.

De fapt, Dragnea ar urma drumul deschis de Tăriceanu, a cărui creație, Fondul Proprietatea, a ajuns pe mâna străinilor — atât ca acționariat, cât și ca manageriat. Iar implicațiile sunt multiple — vezi blocarea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Ei bine, a venit clipa votului în Parlament a Fondului Suveran. Conducerea PSD nu a mai așteptat formula Eurostat, așa cum spuneau la început — între timp ne-am pus de-a curmezișul cu UE!

„Azi, 6 iunie 2018, Camera Deputaților va vota un proiect de lege prin care se va comite cel mai mare furt din averea statului român din istorie — peste 10 miliarde de euro!”, dezvăluie fostul premier Victor Ponta — un avertisment pentru „toți deputații care azi se vor lăsa folosiți de către un grup infracțional transnațional”

Iar explicația fostului premier este cât se poate de gravă: „Prin înființarea Fondului Suveran, tot ceea ce mai deține Statul Roman în companiile publice va trece în mod netransparent în mâini private din afara țării”.

Concret, este vorba de acțiunile Statului Român la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroportul Otopeni, Portul Constanța, Salrom, Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Electrica, Oil Terminal, Antibiotice Iași etc. — „în valoare de peste 10 miliarde de Euro”, conform lui Ponta.

„Acest Fond NU mai trebuie să respecte legile în vigoare privind administrarea societăților cu capital de stat, nu mai este supus controlului Guvernului sau Curții de Conturi, poate vinde acțiuni și active fără să respecte Legea Privatizarii și nu va face listări la bursă”, afirmă Ponta.

Practic toate companiile Statului Român vor fi administrate privat — până când vor fi vândute bucată cu bucată în afară unor grupări din Israel, dezvăluie Ponta, într-o postare pe Facebook.

Chestiunea trece dincolo de politică, iar precedentul „Proprietatea” mă face să fiu intrigat de lipsa de explicații și chiar de discreția cu care este trecut acest proiect uriaș prin Parlament.

Consider că indiferent de opțiunea politică, aceasta este o chestiune mult prea importantă pentru ca scandalurile zilei — Kovesi, ascultările și protocoalele, mitinguri etc. — să ne orbească.

Update: deputații și-au prelungit programul de lucru pentru a vota AZI acest proiect. De ce atât grabă pentru ceva despre care nu se vorbește și a fost amânat câțiva ani?

Read more: https://ro.sputnik.md/politics/20180606/19661417/fondul-suveran-investitii-proiect-de-lege-avertisment-jaf.html