Rămâi, Tomi, nu pleca!

Evreul Norman Manea nu-mi răspunde la mesajele cu care am tot încercat să ajung la dînsul. Norman Manea este în mod sigur un evreu deștept, inteligent, talentat…
În schimb, mă sâcăie pe site alți evrei, de departe mult sub nivelul lui Norman Manea ca inteligență! Unul dintre ei mă consideră prea puțin informat asupra subiectului aflat în discuție – Holocaustul din Transnistria, și mă sfătuiește de la înălțimea anonimatului său – semnează Shlomo, să stau de vorbă cu evreii care au trecut pe la Moghilău sau Vapniarka, să mă uit în ochii lor și să mă cutremur de cât au suferit bieții oamneni… Ba chiar consideră că mi-ar fi de folos o întâlnire cu evreii din Israel supraviețuitori ai amintitului Holocaust!… Întâlniri, cât mai multe, cu cât mai mulți evrei!…

Domnule Shlomo, ideea dumitale este foarte bună, numai că nu concordă cu deciziile deja luate de conducerea Federației Comunităților Evreiești din România… Nu ești la curent!

A fost o vreme când am fot invitat la dezbateri TV pe tema HOLOCAUSTULUI! Am dezbătut subiectul avându-i ca adversari pe Lya Benjamin, pe Harry Culler, pe Teșu Solomovici, pe Andrei Oișteanu, pe Andrei Cornea și, parcă, încă vreo doi-trei evrei.

Una din dezbateri a fost chiar la Chișinău, unde, de partea evreilor, a participat o bogăție de om, i-am uitat numele, făcuse facultatea de litere la București, a refuzat un loc de asistent oferit de Tudor Vianu, ca să se întoarcă în Basarabia natală! Atipic tipul! Am stat de vorbă ore întregi după emisiune, în prezența altor români din Chișinău… Ce om! Ce evreu!…

Aproape că și-a cerut iertare pentru bipezii alături de care făcuse echipă. În timpul emisiunii abia a spus câteva cuvinte, iar și acelea despre cât de frumoasă a fost studenția sa la București! Ce colegi a avut, ce profesori!… Nimic despre Holocaust. Despre Holocaust au bătut câmpii ceilalți evrei, inclusiv unul, urât foc, care se văita că verii săi primari au fost făcuți săpun! Le-a dat și numele bieților săpunarzi!

Unde?, l-am întrebat. Unde a avut loc transfigurarea artistică a acelor evrei? Cum unde?!, s-a mirat neghiobul. În Transnistria!… Când i-am spus că inginerii americani au cercetat săpunul evreiesc și au constatat că nu are nici urmă de ADN uman, n-a înțeles nimic! Iar când, cu chiu cu vai, a înțeles ce-i ăla ADN, a declarat ferm că nu crede așa ceva!…
Avea dreptate bietul nătărău: la comunitate nu i se spusese nicio vorbă despre săpunul evreiesc că nu mai este ce a fost odată! Cândva!

După aceea, adică în ultimii vreo 10-15 ani, nu a mai fost nicio dezbatere pe cunoscuta și arhi-mediatizata temă a suferințelor evreiești la care eu să fiu invitat! Ba, atunci când vreo televiziune a vrut să facă o dezbatere pe tema aceasta la care să particip eu și cine va mai veni din partea „evreiască”, au transmis FCER – Federației amintite, invitația de a delega un reprezentant al evreimii din România, la emisiune. Federația nu a delegat pe nimeni și emisiunea nu s-a mai ținut!

Așa am aflat că există o directivă a CNA, transmisă tuturor televiziunilor și posturilor de radio, ca la orice dezbatere pe subiectul „evreii în România” să fie obligatorie prezența unui evreu, delegat de la Federația de evrei… Iar dacă Federația de evrei nu trimite pe nimeni, emisiunea să nu se mai țină!… Halal directivă!

În paralel, aceeași federație a dat cuvînt de ordine evreilor care mai participă pe la emisiuni TV să nu accepte să mai participe la emisiuni despre holocaust la care este invitat și antisemitul ION COJA. În felul acesta numitul ION COJA nu mai apare la TV chiar dacă are cine să-l invite. Cine îl invită îi pune lui ION COJA condiția să-și găsească singur un evreu cu care să discute ce are el de reproșat evreilor! Nereușind să-și găsească evreul fraier pe care să-l facă de rîs pentru ignoranța și lipsa de rigoare în invocarea argumentelor, numitul ION COJA nu mai ajunge pe la nicio televiziune!… În orice caz, nu pe acest subiect!

Zilele trecute, pe site-ul meu, s-a dat la mine anonimul Tomi, cică are relații la ambasada Israelului și pe la Mossad, unde va interveni că să fiu aranjat cum merită un antisemit ca mine! L-am invitat să citească toate textele scrise de mine și puse pe blog sau aiurea publicate și să-mi semnaleze (1) minciunile sau (2) informațiile greșite pe care le colportez! Și mai ales să identifice (3) textele mele anti-semite! Care îi incriminează pe evrei, pe toți evreii, numai „pentru că sunt evrei”!

Hahalera care și-a luat pseudonimul Tomi se dă acum jignit și „victorios” în duelul cu mine, duel care nici măcar nu a început. Se laudă că va părăsi site-ul, nu înainte de a mă compătimi pentru condiția mea de român, în comparație cu a lui, de evreu trăitor în Israel!… Unde n-ar strica să pun piciorul, să văd ce n-o să văd în România nici peste 100 de ani! Așa de bine se trăiește în Israel!… Să le fie de bine! Iată o veste bună!

Păcat că este însoțită de o veste proastă: îl pierd de mușteriu și pe numitul Tomi… Când speram și eu că am găsit un adversar de idei, cu care să dezbat în contradictoriu subiectul „Holocaustul din Transnistria”, în contradictoriu și în auzul / văzul publicului, amărîtul se retrage englezește, ca la Dunquerque… Mai stai vere! Să schimbăm și noi două vorbe! În anonimatul tău te poți înțelege cu un mare specialist în holocaust de la Institutul omonim, care să-ți scrie textele prin care vei participa la dialogul nostru! Nu mă deranjează nici dacă vei apela la specialiștii de la Yad Vashem, numai rămâi te rog pe recepție și emisie, m-am săturat să vorbesc singur, ca zăltații, pe un subiect atât de important…

…Nu am obiceiul să mă dau mare și tare! „Cel mai tare din parcare!”… Dar pe subiectul ăsta – așa zisul holocaust din Transnistria, chiar sunt imbatabil! Nu este meritul meu, ci al lui Ion Antonescu, al lui George Alexianu și al românilor în general, din vremea aceea, care nu au răspuns directivei europene de atunci, de a batjocori și ucide oameni nevinovați! Români care nu au acceptat ideea că există vinovăția de a fi, de a te fi născut evreu! De a fi evreu! Acei români au meritul că nu se poate demonstra nicicum producerea unui genocid în România! Oricât s-ar strădui niște nemernici, în frunte cu rabinul roșu, de jenantă amintire!

Adică dacă prezumtivii mei adversari nu ies în ring să ne duelăm, asta se întâmplă pentru că, recunosc, lupta este inegală, eu având în mână arma cea mai puternică: adevărul! Iar adevărul nu-mi aparține, nu l-am inventat eu, ci ne transcede pe toți! Inclusiv pe năvalnicul Tomi! Din al cărui aplomb văd că nu mai rămâne nimic!…

…Comodă și condiția asta de anonim, atunci când nu ai pic de onoare! Oare cum o fi să trăiești așa?! Nici când erai în România nu te purtai ca un om de onoare, măi, Tomi?! Te abții de la un comportament onorabil din proprie inițiativă sau te constrânge cineva? Persoană sau instituție? Sau e o formă de acomodare cu noua ta patrie, la mediul social și uman din Israel?!

Neconsolat pentru dispariția adversarului,

Ion Coja

București, 3 septembrie 2014