Mugur Ciuvică, avocatul lui Petre Roman, versus Florea Dumitrescu

Reiau fragmentat un text mai vechi, pe care la vremea aceea am ezitat să-l public. Mi s-a părut că sunt nedrept față de domnul Ciuvică. Și cred că eram. Drept care elimin din text partea prea personalizată, ca să nu-i spun polemică, și public ce rămâne, textul de mai jos, pricinuit de o emisiune la care fusese invitat domnul Florea Dumitrescu:

*

În emisiunea cu pricina, cu un titlu care enunța ideea că România este într-o, citez, „groapă”, invitaților li se cerea un examen lucid al impasului în care ne aflăm, precum și identificarea unor soluții! Domnul Florea Dumitrescu ne-a oferit câteva amintiri și principii de economie de pe vremea când dînsul a negociat primele împrumuturi de la FMI pentru România. Ce s-a făcut cu acei bani?, a întrebat moderatoarea, doamna Alexandra Stoicescu. Ce să se facă, fabrici și uzine! a răspuns domnul Florea Dumitrescu. La care Ciuvică al televiziunilor a sărit ca ars: fabrici și uzine care au mers în pagubă, au produs găuri negre în bugetul țării! Au produs, precizează domnul Florea, au produs sute de mii de locuri de muncă și au trimis la export mărfuri românești, iar cu acest export ne-am plătit datoriile la FMI! …Unde am exportat?! revine neînduratul Cuivică. În Cuba, în Africa, în America de Sud?!… N-am exportat și noi, ca oamenii, în Germania! Și așa, pe ideea că nu am exportat mai nimic în Germania, Ciuvică a tras concluzia logică că industria noastră nu a existat până în 1990 decât ca o grămadă de fier vechi!

A lipsit puțin ca Ciuvică să „reitereze” celebra formulă. Cred că i-a fost greu să se abțină, dar a reușit! S-a revanșat susținând ideea că răul, dezastrul în care a ajuns Țara i se datorează lui Ion Iliescu și minerilor care l-au împiedicat pe Petre Roman să-și ducă până la capăt programul de reforme. Recunosc, parțial sunt de acord cu domnul Ciuvică: vinovatul principal este într-adevăr Ion Iliescu. Este vinovat că l-a acceptat prim ministru pe acest neica nimeni numit Petre Roman! Vinovat este Iliescu că l-a tolerat vreme de doi ani să-și facă mendrele și nu i-a dat peste mână! Este vinovat Ion Iliescu că atunci când Alexandru Bârlădeanu și N.N. Constantinescu au atras atenția asupra incompetenței primejdioase a prim ministrului demolator de țară, el, Ion Iliescu, a tăcut complice!

Programul de reforme al lui Petre Roman?! Pe vremea când eram senator circula în PSD-ul de atunci vorba că există o înregistrare făcută de SRI în care vocea lui Petre Roman se lăuda, într-un cerc de intimi în ticăloșii, cu programul său de distrugere a economiei românești, cât de bine avansează! Căci ăsta a fost programul după care a guvernat Petre Roman: un program de distrugere a economiei românești și de destructurare a Țării! Propriu zis programul nu i-a aparținut, că nu-l ducea mintea! Ci doar l-a pus în lucru, în practică, cu un zel teribil! Zelul ticălosului năimit de dușmanii Neamului! Zel moștenit de la tătâne-su, militant de frunte, discret și eficient, pentru desprinderea Transilvaniei de România!

Pe ce lume trăiește lelea Ciuvică al cui o fi fiind?! Nu cunoaște rolul decisiv jucat de Petre Roman în punerea pe butuci a celor mai performante agregate din industria noastră de armament?! S-a dus personal, nenorocitul, să vadă cum sunt casate aceste agregate, câteva din ele unice în Europa! Mai trăiesc ofițerii care au asistat neputincioși la acest act de agresiune împotriva Țării! Unora le pare rău și azi că nu au scos revolverul, în legitimă apărare față de intrusul agresor! Cui oare trebuia să-i raporteze Petre Roman că „a văzut cu ochii lui” cum se duce pe apa Sâmbetei industria românească? Nu cunoaște acest Ciuvică indicația aceluiași inamic public pentru renunțarea la irigațiile din agricultură, căci este mai ieftin importul de grâu decât producerea acestuia?!

Cine te vîră cu de-a sila pe televizoarele noastre, Ciuvică, să ne spui mizeriile cu care te-am auzit sâmbătă? Treceam mai departe, dar am rămas să-l ascult pe bătrânul activist de partid! De ce nu l-ai lăsat să vorbească, moară neferecată ce ești?! I-ai sărit la gât când s-a plâns că nu mai există bănci românești în România, isterizându-te în apărarea băncilor străine, cum că românii, de corupți ce sunt, nu pot avea bănci proprii! De unde ai scos ticăloșia asta? Ai stat tu de vorbă cu cei care au încercat să mențină în viață Banca Religiilor sau Dacia Felix și au fost sabotați sau pe față lucrați de Mugur Isărescu, Emil Constantinescu, Adrian Năstase și alți intangibili?!

Te-am simțit în toată ticăloșia-ți, mercenar Ciuvică, atunci când domnul Florea Dumitrescu a întrebat unde au mers cele douăzeci de miliarde de euro, împrumutați de la FMI de guvernul Boc, pe care nu mai ostenești înjurându-l! Era o ocazie bună să-l mai pocnești o dată pe Boc, dar ai tăcut! De ce ai tăcut? Pentru că răspunsul la întrebarea fostului ministru de finanțe ceaușist ar fi făcut obligatoriu trimitere la băncile străine din România, principalele beneficiare ale împrumutului! Și de ele, nevrednicule Ciuvică, n-ai să te legi niciodată! De ce ascunzi publicului românesc unde s-au dus cele 20 de miliarde de euro?! E un subiect nedemn de logoreea-ți?

Te apuci să-l corectezi pe domnul Florea Dumitrescu, cum că datoria statului nu este de 97 de miliarde, ci numai de vreo 40, restul sunt datorii ale unor companii particulare!… Nu cumva împrumuturile făcute de acești particulari sunt garantate de statul român?!… Aud?

Toată seara n-ai făcut decât să-l împiedici pe bietul om să lege un răspuns la întrebarea obsesivă a moderatoarei, întrebare care frământă creierii multor români, mai puțin ai dumitale: mai există soluții pentru dezastrul în care am fost aduși? Încerca domnul Florea să spună că fără producție industrială, fără industrie, nu avem nicio șansă! Mereu l-ai întrerupt, mereu ai țipat la toată lumea, nu carecumva discuția să capete un contur coerent, nu cumva să priceapă lumea cât de mare a fost cacealmaua din decembrie 1989! Ai avut această misiune! Mi-a fost foarte clar. Ce n-am înțeles este cât o faci din mintea ta și cât după indicații superioare în grad!

Nu mai poate fi întreg la minte cine mai susține azi, la 20 de ani după căderea lui Ceaușescu, că pe vremea acestuia au murit de foame și de frig mii de oameni!… N-a murit nimeni de foame și nici de frig!… Da, magazinele erau deseori goale, dar nu și frigiderele noastre! Era frig în case, dar nici nu era o problemă să-ți plătești întreținerea! Și mai ales nu existau români care să nu aibă un adăpost!…

Aud că meseria din care trăiește acest Ciuvică sunt investigațiile! Înseamnă că din aceste investigații va putea aduce ușor dovada că mureau românii pe capete de foame și de frig!… Aștept de douăzeci de ani această dovadă! În schimb, fără să fac vreo investigație – căci nu e meseria mea, ci a domnului Ciuvică, au ajuns la mine dovezile sabotajului efectuat de cei care au pregătit mărețul 22 decembrie 1989. Pe unele le-am făcut publice mai de mult și nimeni nu m-a contrazis. Pe altele mă leg să le prezint în fața numitului Ciuvică și a telespectatorilor Antenei 3, post TV la care nu am fost niciodată invitat să spun și eu vreo prostie, două! Da! Penuria din magazine și frigul din case nu au fost ca urmare numai a politicii de strâns cureaua a lui Ceaușescu, ci una din cauze a fost și sabotajul de sorginte cominternistă! Căci doar cine l-au trădat pe Ceaușescu în decembrie 1989 s-au ocupat cu asta de ani de zile, nu au intrat în jocul criminal doar cu două-trei zile mai înainte! Ca să fim aduși în starea de a-l urî pe Ceaușescu așa cum l-am urît cu toții în decembrie 1989 a fost nevoie de o pregătire îndelungată, prin sabotaj și minciună mai ales!

Nu prea avea habar Ceaușescu de multe! El știa că fusese planificat ca o anumită cantitate de carne, bunăoară, să ajungă la populație, o cantitate îndestulătoare. În anul de grație 1989 o bună parte din această carne a rămas în depozite, ca să acutizeze starea de nemulțumire a populației. Imediat după 22 decembrie acea carne a fost scoasă din depozite și FSN a mințit populația, cum că au importat ei acea carne și ne-o pun la dispoziție cu toată generozitatea! Ba au făcut și acte fictive de import, ca să bage și ceva bani în buzunar! A fost, probabil, prima escrocherie fesenistă! Safteaua la dezastul care a urmat!…

După 20 de ani ne-am mai lecuit de ură anticeaușistă, am descoperit cât de mult am fost mințiți ba de Europa liberă, ba de presa occidentală, sever controlate de la Moscova. Și multe altele, care încap sub titlul de diversiune! Din această diversiune, ca un întârziat, face parte și Ciuvică, cu morții lui de foame și de frig! O face ca un mercenar bine plătit sau ca un fraier bine manipulat?…

Prost nu pare Ciuvică…

Cu ani în urmă când l-am cunoscut pe domnul Ciuvică, atârnat de poala lui Emil Constantinescu, l-am luat în serios că e, așa cum părea, un tînăr însetat de adevăr și dreptate. Cunosc o mulțime de flăcăi în care Țara poate nădăjdui. Drept care m-am simțit dator să-i fac cunoscut un detaliu din biografia patronului său: domnul președinte Emil Constantinecu are o problemă gravă: el nu a întrunit votul majoritar. La alegerile din 1996 electoratul român a votat masiv cu Ion Iliescu. Dar, în condiții pe care nu le mai cunosc, dar sunt ușor de bănuit, câștigător a fost declarat Emil Constantinescu. Repet: Ion Iliescu a avut cele mai multe voturi în turul doi al alegerilor prezidențiale din 1996… Lipsa de reacție a lui Ciuvică la această dezvăluire m-a făcut să cred că omul știa mai bine decât mine ce s-a întâmplat și nu-l deranja de fel găinăria prezidențială… Doar era unul dintre beneficiarii ei!…

Ion Coja

Post scriptum 2016. Textul pare scris în 2010, când trecuseră 20 de ani de la reinstalarea kominternului la guvernare. Îl mai invită cineva pe domnul Florea Dumitrescu să povestească „cum a fost” înainte de 1990?!…

*

post scriptum 2021 – cred că nu am publicat acest text, între timp domnul Ciuvică a evoluat,  iar de o bucată de vreme este printre cei 3-4 comentatori TV care merită să fie ascultați. Nu spune prostii. Public totuși acest text, aveam multă  dreptate atunci când l-am scris.