Mircea Eliade – „Pilotii orbi”
vladimir farsirotu
joi, 22 aug., 23:16 (acum 13 ore)
Mircea Eliade (1907 – 1986) – “Piloţii orbi”
– articol publicat în ziarul Vremea, nr. 505, 19 septembrie 1937, p.3
Imoralitatea clasei conducãtoare românesti, care detine “puterea” politicã de la 1918 încoace, nu este cea mai gravã crimã a ei. Cã s-a furat ca în codru, cã s-a distrus burghezia nationalã în folosul elementelor alogene, cã s-a nãpãstuit tãrãnimea, cã s-a introdus politicianismul în administratie si învãtãmânt, cã s-au desnationalizat profesiunile libere – toate aceste crime împotriva sigurantei statului si toate aceste atentate contra fiintei neamului nostru, ar putea – dupã marea victorie finalã – sã fie iertate. Memoria generatiilor viitoare va pãstra, cum se cuvine, eforturile si eroismul anilor cumpliti 1916- 1918 – lãsând sã se astearnã uitarea asupra întunecatei epoci care a urmat unirii tuturor românilor.
Dar cred cã este o crimã care nu va putea fi niciodatã uitatã: acesti aproape douãzeci de ani care s-au scurs de la unire. Ani pe care nu numai cã i-am pierdut (si când vom mai avea înaintea noastrã o epocã sigurã de pace atât de îndelungatã?!) – dar i-am folosit cu statornicã voluptate la surparea lentã a statului românesc modern. Clasa noastrã conducãtoare, care a avut frânele destinului românesc de la întregire încoace, s-a fãcut vinovatã de cea mai gravã trãdare care poate înfiera o elitã politicã în fata contemporanilor si în fata istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politicã. Nu e vorba de o simplã gãinãrie politicianistã, de un milion sau o sutã de milioane furate, de coruptie, bacsisuri, demagogie si santaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui însãsi existenta istoricã a neamului românesc: oamenii care ne-au condus si ne conduc nu mai vãd.
Într-una din cele mai tragice, mai furtunoase si mai primejdioase epoci pe care le-a cunoscut mult încercata Europã – luntrea statului nostru este condusã de niste piloti orbi. Acum, când se pregãteste marea luptã dupã care se va sti cine meritã sã supravietuiascã si cine îsi meritã soarta de rob – elita noastrã conducãtoare îsi continuã micile sau marile afaceri, micile sau marile bãtãlii electorale, micile sau marile reforme moarte.
Nici nu mai gãsesti cuvinte de revoltã. Critica, insulta, amenintarea – toate acestea sunt zadarnice. Oamenii acestia sunt invalizi: nu mai vãd, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de cãpetenie al elitelor politice, instinctul statal, s-a stins.
Istoria cunoaste unele exemple tragice de state înfloritoare si puternice care au pierit în mai putin de o sutã de ani fãrã ca nimeni sã înteleagã de ce. Oamenii erau tot atât de cumsecade, soldatii tot atât de viteji, femeile tot atât de roditoare, holdele tot atât de bogate. Nu s-a întâmplat nici un cataclism între timp. Si deodatã, statele acestea pier, dispar din istorie. În câteva sute de ani dupã aceea, cetãtenii fostelor state glorioase îsi pierd limba, credintele, obiceiurile – si sunt înghititi de popoare vecine.
Luntrea condusã de pilotii orbi se lovise de stânca finalã. Nimeni n-a înteles ce se întâmplã, dregãtorii fãceau politicã, negutãtorii îsi vedeau de afaceri, tinerii de dragoste si tãranii de ogorul lor. Numai istoria stia cã nu va mai duce multã vreme povara acestui stârv în descompunere, neamul acesta care are toate însusirile în afarã de cea capitalã: instinctul statal.
Crima elitelor conducãtoare românesti constã în pierderea acestui instinct si în înfiorãtoarea lor inconstientã, în încãpãtânarea cu care îsi apãrã “puterea”. Au fost elite românesti care s-au sacrificat de bunã voie, si-au semnat cu mâna lor actul de deces numai pentru a nu se împotrivi istoriei, numai pentru a nu se pune în calea destinului acestui neam. Clasa conducãtorilor nostri politici, departe de a dovedi aceastã resemnare, într-un ceas atât de tragic pentru istoria lumii – face tot ce-i stã în putintã ca sã-si prelungeascã puterea. Ei nu gândesc la altceva decât la milioanele pe care le mai pot agonisi, la ambitiile pe care si le mai pot satisface, la orgiile pe care le mai pot repeta. Si nu în aceste câteva miliarde risipite si câteva mii de constiinte ucise stã marea lor crimã, ci în faptul cã mãcar acum, când încã mai este timp, nu înteleg sã se resemneze. […]
Stiu foarte bine cã evreii vor tipa cã sunt antisemit, iar democratii cã sunt huligan sau fascist. Stiu foarte bine cã unii îmi vor spune cã “administratia” e proastã – iar altii îmi vor aminti tratatele de pace, clauzele minoritãtilor. Ca si când aceleasi tratate au putut împiedica pe Kemal Pasa sã rezolve problema minoritãtilor mãcelãrind 100.000 de greci în Anatolia . Ca si când iugoslavii si bulgarii s-au gândit la tratate când au închis scolile si bisericile românesti, deznationalizând câte zece sate pe an. Ca si când ungurii nu si-au permis sã persecute fãtis, cu închisoarea, chiar satele germane, ca sã nu mai vorbesc de celelalte. Ca si când cehii au sovãit sã paralizeze, pânã la sugrumare, minoritatea germanã!
Cred cã suntem singura tarã din lume care respectã tratatele minoritãtilor, încurajând orice cucerire de-a lor, preamãrindu-le cultura si ajutându-le sã-si creeze un stat în stat. Si asta nu numai din bunãtate sau prostie. Ci pur si simplu pentru cã pãtura conducãtoare nu mai stie ce înseamnã un stat, nu mai vede.
Pe mine nu mã supãrã când aud evreii tipând: “antisemitism”, “Fascism”, “hitlerism”! Oamenii acestia, care sunt oameni vii si clarvãzãtori, îsi apãrã primatul economic si politic pe care l-au dobândit cu atâta trudã risipind atâta inteligentã si atâtea miliarde. Ar fi absurd sã te astepti ca evreii sã se resemneze de a fi o minoritate, cu anumite drepturi si cu foarte multe obligatii – dupã ce au gustat din mierea puterii si au cucerit atâtea posturi de comandã. Evreii luptã din rãsputeri sã-si mentinã deocamdatã pozitiile lor, în asteptarea unei viitoare ofensive – si, în ceea ce mã priveste, eu le înteleg lupta si le admir vitalitatea, tenacitatea, geniul.
Tristetea si spaima mea îsi au, însã, izvorul în altã parte. Pilotii orbi! Clasa aceasta conducãtoare, mai mult sau mai putin româneascã, politicianizatã pânã în mãduva oaselor – care asteaptã pur si simplu sã treacã ziua, sã vinã noaptea, sã audã un cântec nou, sã joace un joc nou, sã rezolve alte hârtii, sã facã alte legi. Acelasi si acelasi lucru, ca si când am trãi într-o societate pe actiuni, ca si când am avea înaintea noastrã o sutã de ani de pace, ca si când vecinii nostri ne-ar fi frati, iar restul Europei unchi si nasi. Iar dacã le spui cã pe Bucegi nu mai auzi româneste, cã în Maramures, Bucovina si Basarabia se vorbeste idis, cã pier satele românesti, cã se schimbã fata oraselor – ei te socotesc în slujba nemtilor sau te asigurã cã au fãcut legi de protectia muncii nationale.
Sunt unii, buni “patrioti”, care se bat cu pumnul în piept si-ti amintesc cã românul în veci nu piere, cã au trecut pe aici neamuri barbare etc. Uitând, sãracii cã în Evul Mediu românii se hrãneau cu grâu si peste si nu cunosteau nici pelagra, nici sifilisul, nici alcoolismul. Uitând cã blestemul a început sã apese neamul nostru odatã cu introducerea secarei (la sfârsitul Evului Mediu), care a luat pretutindeni locul grâului. Au venit apoi fanariotii care au introdus porumbul – slãbind considerabil rezistenta tãranilor. Blestemele s-au tinut apoi lant. Mãlaiul a adus pelagra, evreii au adus alcoolismul (în Moldova se bea pânã în secolul XVI bere), austriecii în Ardeal si “cultura” în Pricipate au adus sifilisul. Pilotii orbi au intervenit si aici, cu imensa lor putere politicã si administrativã.
Toatã Muntenia si Moldova de jos se hrãneau iarna cu peste sãrat; cãrutele începeau sã colinde Bãrãganul îndatã ce se culegea porumbul si pestele acela sãrat, uscat cum era, alcãtuia totusi o hranã substantialã. Pilotii orbi au creat, însã, trustul pestelui. Nu e atât de grav faptul cã la Brãila costã 60-100 lei kilogramul de peste (în loc sã coste 5 lei), cã putrezesc vagoane întregi cu peste ca sã nu scadã pretul, cã în loc sã se recolteze 80 de vagoane pe zi din lacurile din jurul Brãilei se recolteazã numai 5 vagoane si se vinde numai unul (restul putrezeste), grav e cã tãranul nu mai mãnâncã, de vreo 10 ani, peste sãrat. Si acum, când populatia de pe malul Dunãrii e seceratã de malarie, guvernul cheltuieste (vorba vine) zeci de milioane cu medicamente, uitând cã un neam nu se regenereazã cu chininã si aspirinã, ci printr-o hranã substantialã.
Nu mai vorbiti, deci, de cele sapte inimi în pieptul de aramã al românului. Sãrmanul român, luptã ca sã-si pãstreze mãcar o inimã obositã care bate tot mai rar si tot mai stins. Adevãrul e acesta: neamul românesc nu mai are rezistenta sa legendarã de acum câteva veacuri. În Moldova si în Basarabia cad chiar de la cele dintâi lupte cu un element etnic bine hrãnit, care mãnâncã grâu, peste, fructe si care bea vin în loc de tuicã.
Noi n-am înteles nici astãzi cã românul nu rezistã bãuturilor alcoolice, ca francezul sau rusul bunãoarã. Ne lãudãm cã “tinem la bãuturã”, iar gloria aceasta nu numai cã e ridiculã, dar e în acelasi timp falsã. Alcoolismul sterilizeazã legiuni întregi si ne imbecilizeazã cu o rapiditate care ar trebui sã ne dea de gândit.
…Dar pilotii orbi stau surâzãtori la cârmã, ca si când nimic nu s-ar întâmpla. Si acesti oameni, conducãtori ai unui popor glorios, sunt oameni cumsecade, sunt uneori oameni de bunã-credintã, si cu bunãvointã; numai cã, asa orbi cum sunt, lipsiti de singurul instinct care conteazã în ceasul de fatã – instinctul statal – nu vãd suvoaiele slave scurgându-se din sat în sat, cucerind pas cu pas tot mai mult pãmânt românesc; nu aud vaietele claselor care se sting, burghezia si meseriile care dispar lãsând locul altor neamuri… Nu simt cã s-au schimbat unele lucruri în aceastã tarã, care pe alocuri nici nu mai pare româneascã.
Uneori, când sunt bine dispusi, îti spun cã n-are importantã numãrul evreilor, cãci sunt oameni muncitori si inteligenti si, dacã fac avere, averile lor rãmân tot în tarã. Dacã asa stau lucrurile nu vãd de ce n-am coloniza tara cu englezi, cãci si ei sunt muncitori si inteligenti. Dar un neam în care o clasã conducãtoare gândeste astfel, si-ti vorbeste despre calitãtile unor oameni strãini – nu mai are mult de trãit. El, ca neam, nu mai are însã dreptul sã se mãsoare cu istoria…
Cã pilotii orbi s-au fãcut sau nu unelte în mâna strãinilor – putin intereseazã deocamdatã. Singurul lucru care intereseazã este faptul cã nici un om politic român, de la 1918 încoace, n-a stiut si nu stie ce înseamnã un stat. Si asta e destul ca sã începi sã plângi.”
Mircea Eliade, 1937.
in Romania va fi INVERS
Doamne fereste:
-parliamentarii vor vota intrarea in razboi PENTRU CA …asa ii obliga articolul 5!
(vor uita subit ca au imunitate)
-apropos:
cum era dl.e Coja fost deputat
la votul cu bile?
-nemernicia „democratiei universale” vine chiar si numai din IRESPONSABILITATEA ASUPRA VOTULUI,
„consacrata” dealtfel si prin Constitutie…votam dar nu avem raspunderea,
mishto!
cum ar spune Halep.
-apropos2:
pentru cateva ore aparuse un articol pe Cotidianul,l-au sters(!)
pomenea ca cica Stamatoiu de la spitalul Pantelimon
e fiica lu Stamatoiu,lumea asta e mica…
Spalatilor pe creier care invata credinta ca daca Rusia ne va ataca NATO ne va apara in virtutea articolului 5.Iata adevarul:
22 iunie 2023
Contact: Press_Paul@paul.senate.gov , 202-224-4343
Dr. Paul, reprezentanții Roy și Davidson reafirmă autoritatea constituțională a Congresului de a declara război
WASHINGTON, DC – Astăzi, senatorul american Rand Paul (R-KY) și reprezentanții Chip Roy (R-TX-21) și Warren Davidson (R-OH-8) au introdus o legislație pentru a clarifica faptul că articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord Organizația (NATO) nu poate trece peste responsabilitățile constituționale ale Congresului de a declara război.
Rezoluția este cosponsorizată de senatorii Josh Hawley (R-MO), Mike Braun (R-IN), Mike Lee (R-UT) și Cynthia Lummis (R-WY).
„Poate că cea mai importantă întrebare cu care se va confrunta vreodată un membru al Congresului este dacă să-i angajeze pe tinerii națiunii noastre în război. Nu putem delega această responsabilitate președintelui, instanțelor, unui organism internațional sau aliaților noștri”, a spus dr. Paul . „Articolul 5 din tratatul NATO nu înlocuiește obligația constituțională conform căreia numai Congresul poate declara război”.
„Deciziile de război și pace, de viață și de moarte sunt printre cele mai serioase pe care le ia orice guvern. Elaboratorii Constituției noastre știau asta și au conferit cu prudență puterea de a declara război ramura legislativă – ramura guvernamentală cea mai responsabilă în fața poporului american. Pe măsură ce războiul continuă în Europa, sunt mândru să colaborez cu prietenul meu Dr. Rand Paul și reprezentantul Warren Davidson pentru a reafirma importanța faptului că articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord nu înlocuiește Constituția. Nimeni nu are puterea de a declara război fără deliberarea Congresului și acordul alegătorilor noștri; este timpul ca acest organism să se comporte în consecință”, a spus reprezentantul Roy .
„De zeci de ani, administrațiile prezidențiale au interpretat greșit legile și tratatele pentru a se angaja în războaie nesfârșite, eludând rolul Congresului în declararea războiului”, a spus reprezentantul Davidson. „Numai Congresul poate autoriza Constituțional utilizarea forței militare, iar articolul 5 al NATO nu înlocuiește Constituția.”
„Această rezoluție afirmă ceea ce poate fi găsit cu ușurință în Tratatul Atlanticului de Nord și în Constituția noastră: că numai Congresul, nu o organizație internațională, deține puterea de a trimite Statele Unite la război”, a spus senatorul Hawley .
„Constituția SUA dă reprezentanților poporului în Congres puterea de a declara război și de a autoriza forța militară. Articolul 5 al NATO nu anulează legea supremă a țării noastre”, a spus senatorul Braun.
„Puterea de a declara război aparține Congresului, așa cum se prevede în Constituția noastră. Datoria noastră ca reprezentanți ai poporului american este să ne asigurăm că vocile lor sunt auzite înainte de a angaja națiunea noastră în război. Articolul 5 din tratatul NATO nu înlocuiește această obligație constituțională”, a spus. senatorul Lee . „Este timpul să reafirmăm autoritatea Congresului în probleme de război și pace și să ne comportăm în consecință. Sunt mândru să-mi unesc forțele cu colegii mei pentru a consolida acest principiu important și pentru a sublinia că niciun birocrat din Bruxelles nu are puterea de a declara război fără deliberarea Congresului și acordul poporului american.”
„Datoria sacră și solemnă de a declara război este definită în mod explicit în Constituție ca fiind numai a Congresului și a Congresului”, a spus senatorul Lummis. „America trebuie să-și onoreze angajamentul articolului V, dar nu putem permite NATO să înlocuiască legile națiunii noastre sau riscăm să pierdem din vedere principiile și valorile care fac această țară atât de specială”.
Această rezoluție reafirmă că, în conformitate cu articolul 11 din Tratatul Atlanticului de Nord, acțiunile militare întreprinse în legătură cu articolul 5 nu înlocuiesc rolul Congresului în Constituție. În rezoluție se precizează:
„Este sensul Camerei Reprezentanților că, în conformitate cu articolul 11 din Tratatul Atlanticului de Nord, făcut la Washington, Districtul Columbia, la 4 aprilie 1949, dacă președintele decide că este necesară angajarea forțelor Statelor Unite în ostilități. pentru a restabili sau a menține securitatea zonei Atlanticului de Nord, așa cum este menționat în articolul 5 al acestui tratat, o astfel de acțiune nu înlocuiește cerința constituțională ca Congresul să declare război sau să autorizeze utilizarea forței militare înainte ca Statele Unite să se angajeze în ostilități. ”
Cosponsorii rezoluției din Camera Reprezentanților includ reprezentanții Dan Bishop (R-NC-8), Troy Nehls (R-TX-22), Harriet Hageman (R-1-WY), Paul Gosar (R-AZ-). 9), Andy Biggs (R-AZ-5), Andrew Clyde (R-GA-9), Matt Rosendale (R-MT-2) și Marjorie Taylor Greene (R-GA-14).
Legislația a fost, de asemenea, aprobată de Quincy Institute, Heritage Action, Frontiers of Freedom, Concerned Veterans for America, Citizens for Renewing America și FreedomWorks.
Puteți găsi textul complet al rezoluției AICI și citiți mai multe despre eforturile Dr. Paul într-un articol de opinie publicat de Responsible Statecraft AICI .
Mai mult suport pentru rezoluție:
Jim Webb, asociat în advocacy pentru Institutul Quincy:
„Sen. Rezoluția lui Paul este un bastion esențial împotriva ca trupele americane să fie trase într-un război sângeros și distructiv în Europa fără o planificare și o luare în considerare adecvată. Dacă America vrea să intre în război, oamenii, prin Congres, ar trebui să ia această decizie, așa cum prevede Constituția. Articolul 5 nu înlocuiește Constituția și intrarea în ostilități necesită încă autorizarea Congresului.”
Russ Duerstine, Executive Director of Concerned Veterans for America:
Russ Duerstine, director executiv al Concerned Veterans for America:
„Datoria solemnă a Congresului de a decide când soldații americani sunt trimiși în pericol este subliniată în Constituția noastră. Este prudent ca membrii Congresului să li se reamintească faptul că apartenența SUA la NATO nu înlocuiește acest lucru. După zeci de ani de război fără sfârșit, trilioane de dolari de la contribuabili cheltuiți și mii de vieți americane pierdute, proiectul de lege al senatorului Paul este un semnal puternic pentru poporul american că reprezentanții lor aleși înțeleg ce este în joc și nu vor angaja orbește sau prostesc mai multe trupe să lupte. în războaie, nu în interesele noastre naționale.”
Russ Vought, președintele Citizens for Renewing America:
„NATO este o organizație care este din ce în ce mai în afara alinierii cu ceea ce este mai bine pentru interesele americane. În ciuda statutului ridicat pe care mulți membri ai elitei eșuate a politicii externe îl acordă NATO, apartenența americană la NATO nu neagă rolul mandatat constituțional al Congresului de a declara război și de a autoriza acțiunile militare în străinătate. Citizens for Renewing America susține cu fermitate această rezoluție care afirmă că Congresul înlocuiește NATO în chestiuni de război și pace și îndeamnă toți membrii Congresului să susțină această măsură de bun simț.”
Adam Brandon, președintele FreedomWorks:
„Constituția este foarte clară: numai Congresul are puterea de a declara război. SUA nu trebuie să cedeze Republica noastră Constituțională unei guvernări autoritare, iar această rezoluție a NATO al puterilor de război va reafirma acest angajament față de poporul american. Congresul trebuie să-și controleze autoritatea executivă și să revină la directiva de legiferare pe care Părinții Fondatori și-au propus să le aibă.”
Dr. Sumantra Maitra, redactor principal pentru conservatorul american și membru senior pentru Centrul pentru Reînnoirea Americii:
„Competența și încetarea articolului 5 sunt dezbătute între jurnaliștii și teoreticienii relațiilor internaționale. Și cu siguranță nu înlocuiește Congresul SUA. Poporul american, mai presus de toate, trebuie să decidă când America riscă război nuclear, iar art. 5 nu declanșează automat un război global. Ea doar pledează pentru apărarea colectivă. Luați în considerare că ultima dată când a fost invocat articolul 5, majoritatea statelor europene au promis sprijin și apărare colectivă, în timp ce doar câteva au luat parte efectiv la luptele din Afganistan. Același principiu se aplică invers. Din această cauză, rezoluția senatorului Paul este cea corectă și conservatorii ar trebui să o susțină.”
George Landrith, președintele Frontiers for Freedom:
George Landrith, President of Frontiers for Freedom:
„Statele Unite fac parte din Organizația Tratatului Nord-American (NATO), care a fost semnat între SUA și un număr de națiuni europene după al Doilea Război Mondial pentru a apăra Europa și SUA de agresiunea Uniunii Sovietice. Tratatul încă există, dar este întotdeauna important să ne amintim că un tratat nu poate și nu trece peste Constituția SUA. Constituția este legea supremă a țării – nicio lege sau tratat nu o poate depăși. Deci, în timp ce articolul 5 din Tratatul NATO poate obliga SUA să se alăture apărării națiunilor membre care sunt atacate, adevărul este că Constituția prevede clar că puterea de a trimite America la război este încredințată Congresului. Rezoluția senatorului Paul privind puterile de război a NATO reamintește pur și simplu Americii și lumii de o realitate faptică – că Constituția noastră cere Congresului să declare război”.
Va rugam sa raspanditi la cat mai multa lume acest lucru.