Mercenarii lui Soros și distorsionarea realității

Pentru că vin alegerile generale din luna aprilie, guvernul Ungariei se ocupă cu ”trucuri murdare”. Așa relatează Politico.eu despre publicarea în presa din Ungaria a unor înregistrări secrete cu personalități ale societății civile, care dezvăluie cum jurnaliștii străini sunt manipulați de ONG-urile din țară și cum rapoartele unor organizații precum Amnesty International și Freedom House distorsionează realitatea.
Politico.eu amintește că guvernul Orban i-a spionat pe jurnaliștii critici cu ajutorul programului Pegasus, dezvoltat în Israel. Acum, scrie Politico, guvernul Orban recurge la aceeași „mizerie”, pentru a discredita opoziția, ONG-urile și presa critică. Având în vedere cum începe articolul cu aceste dezvăluiri, publicat de Magyar Nemzet (”Redacția a primit un număr neobișnuit de mare de materiale de la o adresa necunoscută de e-mail. Documentele conțin un interviu de câteva ore realizat pe Skype cu Andrej Nosko, fost director al Open Society Foundation, finanțată de George Soros”), putem considera că, într-adevăr, este vorba despre un „truc murdar” al guvernului Orban și al serviciilor secrete ungare.
Însă Politico nu insistă deloc pe dezvăluirile făcute de fostul om al lui Soros, despre care spune doar ca sunt trunchiate. În schimb, articolul publicat de Politico este plin cu reacții din partea Open Society Foundation și Amnesty International, adică organizațiile acuzate că ar manipula relatările despre Ungaria din presa internațională.
Mai jos vom vedea ”trucurile murdare” nu ale guvernului Orban, ci ale ONG-urilor din Ungaria, ale mercenarilor lui Soros și ale corespondenților publicațiilor internaționale. Fostul director din Ungaria al fundației lui Soros spune că aceste practici se întâlnesc și în Polonia. Nu vorbește nimic despre România, însă nu este greu să ne imaginăm că în toate statele central și est-europene care s-au abătut măcar un moment de la linia ”democrației coloniale” au avut loc mobilizări masive ale ONG-urilor, pentru influențarea relatărilor din presa internaționala și a rapoartelor diverselor organizații.
”Este o realitate: marea majoritate a oamenilor care lucrează în presă sunt liberali cu viziuni de stânga. Asta se datorează a ceea ce putem numi «selecție părtinitoare»”, spune Andrej Nosko, care, până în 2018 a fost șef de departament la Open Society Foundations, finanțată de George Soros. Nosko cunoaște din interior modul în care funcționează presa și ONG-urile, precum și simbioza dintre ele, care duce la distorsionarea realității. Declarațiile au fost făcute într-u interviu pe Skype. Magyar Nemzet spune că nu cunoaște identitatea intervievatorului.
Fostul director de la fundația finanțată de Soros spune că presa prezinta informații selective despre Ungaria și Polonia, spre exemplu. În primul rând, spune Nosko, dacă jurnaliștii ar fi cu adevărat profesioniști, nu ar analiza Ungaria și Polonia împreună, câtă vreme au stiluri diferite de guvernare, au structuri economice diferite și relații diferite între guvern și societatea civilă.
Faptul că aceste țări sunt tratate la un loc, iar imaginea lor în presă este invariabil negativă se datorează faptului că nivelul jurnalismului european a ajuns la un minim istoric, spune Nosko. ”Presa de mainstream de astăzi are mai puțini corespondenți, iar aceștia se ocupă de mai multe țări. Asta duce la o lene intelectuala, care duce la fenomenul descris mai sus. Rezultatul este criticarea Ungariei sau Poloniei fără a aduce vreun argument”.
Fostul director al fundației lui Soros arată că a avut de-a face cu corespondenți ai ziarelor europene care i-au cerut să le recomande persoane cu care să discute, iar aceste ”surse” au fost întotdeauna selectate pentru a fi părtinitoare. De regulă, șefii ONG-urilor își recomandă colegii, oameni care au aceeași viziune.
”Vedeți, nu mulți jurnaliști străini vorbesc limba maghiară, ei nu pot sa discute cu oamenii obișnuiți și nici nu pot citi știrile din Ungaria. Spun asta din proprie experiență. De aceea, cei mai mulți jurnaliști se bazează pe surse secundare. Aceste surse le oferă o imagine distorsionată, punând sub semnul întrebării legitimitatea guvernului Ungariei”, spune Nosko. Aceste surse nu spun că guvernarea Viktor Orban este foarte populara, că este aprobată de multe segmente ale societății. În schimb, le spun jurnaliștilor străini doar că guvernul se menține la putere reducând libertățile oamenilor.
Nosko a vorbit despre rapoartele Freedom House. ”Când citești rapoarte precum ”Națiuni în Tranziție”, este foarte supărător să vezi cum, în loc de analiză, nu ai decât materiale de agitație și propagandă. Acesta este cazul capitolului despre Slovacia, spre exemplu. Regula este că, atunci când la guvernare sunt prietenii tăi, țara merge bine. Dacă nu sunt ai tăi la guvernare, atunci tot ce face guvernul trebuie să fie rău”, a spus Nosko. Tot el arată că, odată ce o problemă apare într-un capitol al unui raport, ea va apărea și în celelalte capitole, pentru a întări ideea unor grave deficiențe în țara respectivă.
Andrej Nosko a fost întrebat relatările neobiective din presă – spre exemplu gradul diferit de atenție primit de România și Ungaria – se datorează și partidelor. ”Da”, a spus Nosko. ”Este un comportament tribal sau de turmă. Toți cei care vin dintr-un anumit grup nu-i vor critica pe ai lor”.
Fostul director al Fundației lui Soros din Ungaria are un exemplu favorit când vine vorba despre distorsionarea realității dintr-o țară, de data aceasta de către politicieni străini. ”Deputata slovacă Monika Benova, care a votat pentru o lege a presei foarte restrictivă în țara ei, a avut îndrăzneala să critice o lege a presei data de guvernul Orban care era mult mai puțin aspră”, spune Nosko. ”Fostul premier slovac Robert Fico și fostul premier român Victor Ponta au fost doi critici socialiști ai guvernării Orban din Ungaria, însă nu au suflat o vorba când au făcut lucruri similare în țările lor”, mai spune Nosko.
Rețeaua ONG-urilor sponsorizate de George Soros lucrează intens. În 2020, Fundația pentru o Societate Deschisă a cheltuit 300.000 de euro în Ungaria, doar pentru activitățile europene. Și Comisia Europeană lucrează cu rețeaua Soros. Fundația din Ungaria a înființat un centru la Berlin (din rațiuni fiscale), special pentru a face lobby la instituțiile europene. Acest centru a avut în ultimii ani mai multe campanii de succes, menite să convingă Comisia Europeană sa aloce mai mulți bani de la guvernul UE pentru ONG-uri. Acest centru de la Berlin realizează și studii și rapoarte despre situația statului de drept și a guvernării în Ungaria.
Printre înregistrările primite de Magyar Nemzet se numără și cele cu jurnalistul maghiar Matyas Kalman. El spune că jurnaliștii străini sunt manipulați sau chiar mituiți de ONG-urile din Ungaria, pentru a relata în mod distorsionat. ”Nu știi niciodată dacă există sau nu o colaborare. Poate jurnalistul a primit o invitație la un hotel de lux? Cât oare i s-a oferit pentru a scrie ceea ce ONG-urile vor să se scrie în presă?”, spune Kalman, care subliniază că presa se bazează tot mai mult pe ONG-uri. ”Dacă se bazează pe un ONG pentru orice, atunci jurnaliștii sunt total dependenți de acea organizație și asta nu e bine”. Întrebat daca cunoaște personal cazuri în care ONG-urile i-au influențat pe reporterii străini și le-au limitat acoperirea unui subiect în Ungaria, Matyas Kalman a spus: ”Cred că majoritatea ONG-urilor fac asta, la fel și Amnesty International”. Iar când jurnaliștii ajung la Bruxelles, se întâmplă același lucru. ”Am fost invitat la Bruxelles, pentru a relata despre niște evenimente. Jurnaliștii sunt instruiți unde să meargă și cu cine să vorbească”, spune Kalman.
Opiniile lui Andrej Nosko sunt împărtășite și de unii eurodeputați de la Bruxelles, însă niciodată în mod public. Recent, fost eurodeputată liberală din Spania Carolina Punset (membra a partidului Ciudadanos, care face parte din fosta ALDE, acum Renew Europe, creația lui Emmanuel Macron) a spus, într-o conversație privată, că adevăratul dușman al libertății de expresie din Europa nu este Polonia, nici Ungaria, ci corectitudinea politica dusă la extrem. Fosta eurodeputată a părăsit partidul, spunând că nu este normal ca o formațiune politică ”să meargă la culcare social-democrată și să se trezească liberală”, intrând pe orbita lui Macron, cu Dacian Cioloș în frunte. ”Este evident și dincolo de orice dubiu că Ungaria și Polonia sunt niște dușmani minori ai libertății de expresie, nu acolo este problema Europei. Când ajungi la Bruxelles îți dai seama că este un oraș cucerit de islamiști. În Bruxelles ai cu adevărat o problemă dacă spui asta cu voce tare”, sune fosta eurodeputată. Tot Punset mai spune că afilierile politice la nivel european duc la distorsionarea imaginii țărilor membre. Spre exemplu, mișcarea politică a lui Emmanuel Macron este afiliată cu Mișcarea Momentum din Ungaria, care îl condamna mereu pe Viktor Orban, precum și cu partide din Polonia care cer mereu tăierea finanțării europene pentru guvernul conservator de la Varșovia. Pe de altă parte, Renew Europe nu suflă o vorba despre aspectele negative ale politicii franceze. Asta ar însemna să îți creezi probleme, iar Punset spune că cuvântul de ordine la Bruxelles este ”nu-ți crea probleme”. Este mult mai simplu să critici și să faci una cu pământul guverne din țări central și est-europene.
Comenteaza