O pagină de Istorie
“În aşteptarea viitorului moment prielnic independenţei, naţionalismul ucrainean se repliază – întărindu-se economic şi militar, precum şi prin expansiune teritorială – în cadrul Uniunii. În 1991, destrămarea Uniunii Sovietice va găsi Ucraina putere nucleară, cu ieşire strategică la Marea Neagră şi cu teritoriul substanţial mărit faţă de 1922 (în dauna României, Poloniei, Cehoslovaciei şi Rusiei).
Prima expansiune survine imediat după semnarea pactului Molotov – Ribbentrop. După ce, la 1 septembrie 1939, Germania invadase Polonia, la 17 septembrie Armata Roşie pătrunde în Polonia pe toată frontiera de est. Graniţele unionale ale R.S.S. Ucrainene sunt extinse spre est până la Vistula.
A doua expansiune este în dauna României şi este o urmare directă a pactului Ribbentrop – Molotov. Prin agresiunea din iunie 1940 asupra României, Uniunea Sovietică ocupă Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa. Nordul Bucovinei, nordul şi sudul Basarabiei şi ţinutul Herţa sunt înglobate R.S.S. Ucrainene; restul Basarabiei, împreună cu o parte din R.A.S.S. Moldovenească (transnistreană) formează Republica Socialistă Sovietică Moldovenească.
Al treilea moment de expansiune a Ucrainei este după cel de-al doilea război mondial, când părţi din Cehoslovacia antebelică, ocupate în 1939 de Ungaria, sunt anexate de Uniunea Sovietică şi incluse în graniţele R.S.S. Ucrainene.
În sfârşit, în 1954, ucraineanul Nikita Sergheevici Hruşciov, în calitatea sa de prim-secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, transferă Crimeea de la R.S.F.S. Rusă la R.S.S. Ucraineană, ca satisfacţie dată naţionalismului ucrainean la 300 ani de la Vossoedinenie (unirea cu Rusia, decisă la 18 ianuarie 1654 de către Rada de la Pereiaslav).
E normal ca Ucraina să aibă <<serioase temeri legate de capacitatea ei de a supravieţui, de a se legitima ca stat şi defini ca identitate>>, când ea înglobează teritorii care au aparţinut României, Poloniei, Cehoslovaciei şi – deloc banal – Rusiei, când expansiunea ei teritorială este urmarea unui şir de agresiuni şi rapturi teritoriale ale Uniunii Sovietice, la care R.S.S. Ucraineană a luat parte și cărora actuala Republică Ucraina le este beneficiară. Nu în ultimul rând, cadoul făcut de către Hruşciov R.S.S. Ucrainene, din teritoriile Rusiei istorice – Crimeea, perla Mării Negre – se dovedeşte a fi un dar otrăvit pentru Ucraina independentă.”
Din cartea :
„Istoria unei trădări naționale – Tratatul cu Ucraina”, Prof. Dr. Tiberiu Tudor, 2000.
Comenteaza