Ioan
408 aprobate
artlevert@yahoo.com
178.138.98.208
pop teodor:
Adresam rugaminte catre doamna Constanta Ianolide,sotia Marelui Marturisitor Ioan Ianolide ca,cu voia Sfantului ei Sot sa nu reinhumeze Sf Moaste ci sa fie la inchinare in biserica manastirii pentru ca asa e voia Sfantului.Reinhumarea e un pacat de neiertat si pact cu evreii,vrajmasii lui Hristos.E sfânt!” Știrea care trebuie să ajungă la toată lumea: Au fost deshumate moaștele mărturisitorului Ioan Ianolide, izvorând o mireasmă sfințitoare: Video – Poze

Știri

25/05/2024

Moaștele mărturisitorului din temnițele comuniste și antonesciene Ioan Ianolide au fost deshumate, sâmbătă, la Mănăstirea Cernica de lângă București.

Apoi, acestea au fost duse în cursul aceleiași zile la Mănăstirea Paltin-Petru Vodă, ctitorită de părintele Iustin Pârvu, din județul Neamț.

„Aducerea osemintelor Mărturisitorului Ioan Ianolide la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă. Mulțumim doamnei Constanța Ianolide, soția marelui mărturisitor, care a cerut reînhumarea lui Ioan Ianolide de la mănăstirea Cernica la mănăstirea Paltin, acolo unde și dânsa viețuiește acum, sub îngrijirea maicilor.Să avem rugăciunile acestui mare mărturisitor al lui Hristos în temnițele comuniste!“, conform unei postări de pe pagina de Facebook a Mănăstirii Paltin-Petru Vodă.

Conform participanților la procesiune, moaștele mărturisitorului au izvorât o mireasmă sfințitoare de nedescris.

„Azi a fost deshumat Sfântul Mărturisitor Ioan Ianolide care era înmormântat la Mănăstirea Cernica și dus la Mănăstirea Paltin , izvorând o mireasmă de nedescris“, a scris Daniel Dorneanu pe Facebook.

Ioan Ianolide este un scriitor roman, marturisitor al inchisorilor comuniste, renumit pretutindeni pentru cartea sa, „Intoarcerea la Hristos”. In cartea sa, Ianolide creioneaza un portret filocalic al marturisitorului crestin din inchisorile comuniste, prin consemnarea faptelor lui Valeriu Gafencu, precum si un comentariu teologic asupra ideologiei comuniste.

Despre viata sa nu se stiu foarte multe, el fiind cunoscut mai ales ca prieten de suflet al lui Valeriu Gafencu, acesta din urma numit „Sfantul inchisorilor”. Pana si in manuscrisul sau, in baza caruia a fost editata cartea postuma, autorul da foarte putine date despre el insusi

Ioan Ianolide, cel mai apropiat prieten al lui Valeriu Gafencu, a scris în 1983 textul pe care îl reproducem în continuare. În el auzim un ecou al spiritului şi experienţei lui Valeriu. (Ion Ianolide a murit în 1985):

„18 februarie 1983

Sunt în vârstă de 64 de ani. Din 1941 până în 1964 am fost în închisoare, torturat şi batjocorit – mai întâi sub dictatura lui Antonescu, apoi sub cea comunistă….

L-am mărturisit pe Hristos întreaga mea viaţă, iar în 1944 m-am închinat cu totul Lui. M-am confruntat mereu cu materialismul, fie el burghez, fie comunist. Am comparat şi confruntat credinţa creştină cu islamul, budismul, confucianismul şi, fireşte, cu iudaismul talmudic. Am comparat Ortodoxia cu Romano-Catolicismul, Protestantismul şi neo-Protestantismul. Am dat o luptă mare cu ateismul…

Aproximativ 5 ani de zile m-am aflat în izolare totală, înfometat şi dezbrăcat. Mai mult de 15 ani am stat în încăperi comune -unele mai mici, altele mai mari; am trăit acolo, zi şi noapte, silit, ca şi toţi ceilalţi, să folosesc „ tineta „pentru necesităţile fizice (un fel de hârdău). Uneori eram îngrămădiţi opt deţinuţi într-o celulă de 61/2 picioare pătrate, dormind câte doi, trei sau patru într-un pat.

Trupurile şi sufletele ni se frecau unele de altele în fiecare clipă. Teroarea exercitată de gardieni, foamea, frigul şi bolile păreau de-a dreptul suportabile în comparaţie cu oroarea care se instala între oameni diferiţi, disperaţi şi adeseori decăzuţi, descompuşi.

Am fost la munci agricole timp de doi ani. Era o muncă de sclav, iar noi eram înfometaţi şi dezbrăcaţi. Lucram în vii şi grădini de legume, dar muream de foame, pentru că ne era strict interzis să gustăm un pic din fructe sau zarzavaturi. Timp de peste 20 de ani mi-a fost mereu foame şi adeseori eram distrofic din cauza malnutriţiei. Mi-a fost frig în toţi anii aceia de închisoare.

Am fost bătut, chinuit şi torturat ani de zile, pentru distrugerea rezistenţei fizice şi psihice [spirituale]. Am cunoscut direct înspăimântătorul domeniu al trăirii sub limitele suportabilului. Ani întregi am fost ameninţat cu moartea. Mi se cerea mereu „ sufletul” din mine. Mi-au oferit adesea viaţa, preferând perspectiva morţii tocmai pentru a-mi salva sufletul, conştiinţa, integritatea -şi numai Dumnezeu m-a ferit de prăbuşire.

Nu există om care să poată rezista tuturor acestor chinuri. Mulţi – mulţi ani, cam 15, am fost terorizat cu spectrul „ re-educării” în scopul „restructurării” mele şi „spălării creierului”. Doar purtarea de grijă a lui Dumnezeu m-a salvat.

Am îndurat teroarea din partea temnicerilor, dar şi una şi mai feroce din partea informatorilor şi asasinilor din chiar rândurile deţinuţilor, care trecuseră de partea puterii politice.

Am cunoscut fiinţe omeneşti dezamăgite, cu expresii diavoleşti pe chipurile lor şi care săvârşeau fapte demonice. Am fost înconjurat de o atmosferă de tovărăşie de demoni, care pendula între răutate şi criminalitate.

Am purtat de grijă unor oameni pe moarte: unii deznădăjduiţi, alţii în stare de revoltă, alţii calmi. Am văzut „sfinţi” care radiau lumină, murind într-o atmosferă cerească.

Am ascultat vorbind profesori, savanţi, oameni de litere — şi am învăţat mai mult decât într-o universitate. Am cunoscut comunişti şi am cunoscut evrei în închisoare, am cunoscut de asemenea din cei care fuseseră la putere. Am îngrijit chiar pe generalul care fusese preşedintele curţii militare care a pronunţat condamnarea mea. Mi-a fost dat ca să-i închid ochii. După ce îi servise pe stăpâni, fusese azvârlit şi el în temniţă.

Am cunoscut burghezi şi comunişti atât ca oameni liberi, cât şi ca deţinuţi. Şi pe toţi i-am cernut prin Duhul lui Hristos în Care m-am străduit toată viaţa mea să trăiesc. La capătul acestei amare experienţe numai Hristos rămâne în mine viu, întreg şi veşnic…

Astăzi se împlinesc 31 de ani de când a murit Valeriu. M-am dus la Biserică ca să mă spovedesc. Duminică mă voi împărtăşi. In ziua aceasta am aflat zidită în fiinţa mea sfinţenia, aşa fel încât nimic să nu mă mai poată despărţi de ea.

Este cea mai fericită zi din viaţa mea, deşi în ziua aceasta a murit cel mai de preţ om pe care l-am cunoscut vreodată. El este cel care, în ziua aceasta, mi-a transmis fericita şi binecuvântata stare care m-a însoţit întreaga viaţă.

Am fost atât de fericit, încât am dorit viaţa veşnică mai mult decât plinătatea spirituală pe care am simţit-o atunci, în ziua aceea. Am fost, şi fireşte şi, Valeriu a fost, perfect lucid, normal şi conştient de toate cele ce se petreceau.

El era plin de Har. În el se afla Hristos şi am putut să fiu şi eu părtaş la starea lui binecuvântată de sfinţenie. ÎI umplea desăvârşit o stare de intensitate spirituală. Veşnicia se făcea văzută în timp, în clipă. Fericirea izvora din însăşi suferinţa.

Totul era scăldat într-o lumină nepământească. Sufletul îmi era plin de pace. Trupul era lumină. Sub picioare simţeam ceva ca un câmp energetic, un fel de vibraţie care mă ţinea legat de pământ. De fericire — am plâns.

Am putut vedea în duh: am văzut cerurile deschizându-se în adâncimea de nemăsurat a ochilor lui Valeriu. Am simţit Duhul Sfânt care lucra şi vorbea prin el. In slăbiciunea şi epuizarea lui fizică am simţit Puterea Dumnezeiască a unui alt plan al existenţei.

M-am gândit că sunt în „cer”. Mă gândeam şi la faptul că sunt aproape de Iisus Hristos, pentru că Iisus Hristos se afla în Valeriu. Credinţa lui Valeriu îmi dădea şi mie tărie. Chemarea mântuitoare a omului care murise a dat aripi spovedaniei mele. Iubirea lui Valeriu m-a supus desăvârşit iubirii lui Hristos.

Ştiu şi simt că Valeriu mă însoţeşte şi mă ajută în toată lucrarea de a discerne cele două „lumi” în care trăim şi care, în planul divin, se află într-o perfectă unitate. Viaţa mea este Hristos. Mintea mea doreşte şi caută numai voia lui Dumnezeu. Nădejdile mele sunt la bucuria făgăduinţelor Lui.

Sunt conştient de natura mesianică a Credinţei Creştine şi vreau să slujesc acestei Credinţe în mod desăvârşit până la moartea mea. Îi iubesc pe oameni şi, pentru mântuirea lor, urmez drumul Crucii. Iubesc viaţa, dar numai în perspectiva eternităţii; de aceea prefer să mor decât să îngădui o degradare sufletească sau a conştiinţei. Ştiu bine că mă găsesc în luptă cu forţe uriaşe care mă pot zdrobi şi mă rog lui Dumnezeu să-mi dăruiască înţelepciune, putere şi ocrotire.

Deşi din punct de vedere fizic sunt bolnav şi cu toate că am nervii peste măsură de sensibili, mintea îmi este sănătoasă şi întreagă, iar gândirea limpede.

M-am retras intenţionat din lume, pentru că oamenii din lume mă împung şi mă atacă, iar eu nu mă pot apăra altfel de ei. Nu pot sluji decât doar prin rugăciune, iubire, meditaţie şi dând mărturie. Slujesc pentru a-mi păstra sufletul întreg, nevătămat.

Doresc să am un sfârşit creştinesc. Sunt pe deplin conştient că am acumulat experienţe semnificative, dumnezeieşti, omeneşti, şi, prin urmare, am obligaţia să las o moştenire. Nu sunt iubitor de slavă deşartă şi doritor de a-mi scoate în evidenţă propriul eu; doar pe Iisus Hristos vreau să-L arăt.

Trăiesc singur, izolat, tăcut. Văd dezastrul spiritual, politic, economic şi militar în care se găseşte lumea şi nu cred că ar putea fi evitat.

Lumea va suferi de pe urma erorilor ei de orientare mereu, până în momentul în care îşi va deschide mintea spre a primi adevărurile lui Dumnezeu, ca să aibă Credinţa mărturisirii autentice. Doresc să-mi fac deplin datoria. Ştim că lumea este cuprinsă în planul dumnezeiesc de mântuire.

Cred. Iubesc. Nădăjduiesc. Astăzi, întocmai ca acum treizeci şi unu de ani, mă simt strâns aproape de Valeriu şi, împreună cu el, strâns aproape de Domnul nostru Iisus Hristos”. (The Orthodox Word nr. 224-225/2002) sursa valeriugafencu.ro.

„Aducerea osemintelor Mărturisitorului Ioan Ianolide la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă. Mulțumim doamnei Constanța Ianolide, soția marelui mărturisitor, care a cerut reînhumarea lui Ioan Ianolide de la mănăstirea Cernica la mănăstirea Paltin, acolo unde și dânsa viețuiește acum, sub îngrijirea maicilor. Să avem rugăciunile acestui mare mărturisitor al lui Hristos în temnițele comuniste!“, conform unei postări de pe pagina de Facebook a Mănăstirii Paltin-Petru Vodă.

Video

Cititi si – Pr. Iustin Pârvu ne spune de ce trebuie canonizați ”Sfinții închisorilor”! – Video

Daca Sfantul Ioan Ianolide s-a aratat primul atunci inseamna ca si prietenul sau,Sf.Mare Mucenic Valeriu Gafencu se va arata curand pentru ca am convingerea ca,precum nedespartiti au fost in nevointele martiriului ,nedespartiti vor fi si spre cinstire si salas minunat cu Sfintele moaste intre crestinii ortodocsi inchinatori ai Manastirii Petru Voda pentru tamaduire si grabnic ajutor tuturor celor care vor veni sa se inchine Sfintelor Moaste.A nu reinhuma Sfintele Moaste ale Marturisitorului e un act de statornicie in marturisirea dreptei credinte atat a staretului manastirii,caruia parintele ierodiacon Visarion Iugulescu i-a prezis cu multi ani inainte ca va ramane in hainele mirenesti,dezbracat de haina preoteasca,a staretiei si cea monahala,traind ca si crestin ortodox de rand cu Biblia in mana.Doar cu aceasta va ramane.

Poporul drept slavitor va trebui sa nu tina cont de mofturile clasei politice si implicit celei clericale si sa arate vointa poporului prin canonizarea cuvenita si fara amanare a Sfintilor Inchisorilor comuniste in intregime;e sarcina poporului sa alcatuiasca Martirologiul Crestin Ortodox Romanesc din perioada comunista si sa intram in randul tuturor popoarelor crestine ortodoxe care isi cinstesc Martirii din temnitele comuniste.E obligatia oricarui cetatean roman,patriot roman pentru infaptuirea acestui maret ideal crrstin ortodox.

Este o mare pata de rusine pe obrazul poporului roman ca au trecut mai bine de douazeci de ani de cand toate popoarele ortodoxe si-au canonizat in bloc si nu selectiv,Marii Martiri ai inchisorilor comuniste.Trebuie sa intram in randul tuturor popoarelor ortodoxe si sa nu asteptam ca politicienii care,99,99 la suta cu ierarhi cu tot sunt in slujba evreilor sa faca ei canonizarile in bloc ,nu selectiv,cum au aranjat ei in varianta lor cu canonizarea in 2025 a celor 15 Cuviosi si Preoti Marturisitori care e de fapt un praf in ochi.Patriarhia Romana trebuie sa intre in randul tuturor Patriarhiilor Ortodoxe care si-au canonizat In Bloc Martirii ortodocsi anticomunisti.De peste douazeci de ani toate Patriarhiile au facut Canonizarea In Bloc si nu prin „selectie”.Trebuiesc facute determinare si presiune hotarate.Ca nu s-a facut documentatia ,dosarul pt. canonizare?Dar douazeci de ani ce au pazit?Nu au avut timp sa culeaga marturii ale credinciosilor despre sfintenia si minunile Sfintilor?Nu au avut timp sa alcatuiasca un catalog referitor la sfintenia si minunile Sfintilor?Au avut dar nu au vrut „de frica iudeilor”.Cate sute de ani sa mai stam cu frica iudeilor in gat?