Preotul ucis pentru că a slujit în limba română va avea o statuie în Albania

O statuie reprezentând pe părintele Haralambie Balamace va fi inaugurată luna viitoare în Korçë, localitatea din Albania unde a fost martirizat.

Părintele a fost ucis în noaptea de Paşti, în anul 1914, pentru că a oficiat slujba în limba română. Un sfârşit similar au avut aproximativ 1.000 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi, pentru că au apărat identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân.

Bustul părintelui Haralambie a fost realizat prin implicarea fundației „Nicolae Iorga” din Saranda (Albania).

Fundația a obținut din partea Primăriei Korçë toate avizele necesare pentru amplasarea bustului. La manifestare vor fi prezenți reprezentanți ai românilor/aromânilor din regiune, oficialităţi locale și de la București, clerici, transmite Romanian Global News.

Bustul este realizat din bronz.

Părintele Haralambie a fost pomenit luna trecută, împreună cu martirii macedo-români din Balcani, la Biserica Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni din București.

Slujba a fost prezidată de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

Părintele Haralambie Balamace, a spus ierarhul, a jucat un rol extrem de important în dezvoltarea învățământului în limba română printre macedo-românii din Epir și din Albania și pentru emanciparea bisericească a românilor din Balcani.

„Părintele Haralambie a fost hirotonit în țară, la Curtea de Argeș, în mod cu totul simbolic și semnificativ”, a mai menționat Preasfințitul Părinte Varlaam.

În 1972, părintele Haralambie a fost declarat erou al națiunii albaneze.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro/Mircea Florescu