Marian Munteanu și Vatra Românească

 

 

 

Einstein este citat de mine în ȘEITANII, vol. 2, în capitolul despre Mirabunde, cu o vorbă care este confirmată, adeverită, de întreaga trilogie: „Coincidențele sunt semne ale intervenției lui Dumnezeu în viața noastră”!… Am propus numele de mirabunde pentru coincidențele în care se vede cu claritate că ni se face un semn de Undeva, de foarte departe-aproape…

 

…Renunțasem să mai scriu despre Marian Munteanu, renunțasem să mai sper că pot eu prin mărturia mea să contracarez cât de cât noianul de calomnii care se scornesc pe seama lui Marian Munteanu fără întrerupere din martie 1990 și până azi! Dacă mi-aduc bine aminte, prima calomnie pe care am luat-o în seamă a fost a profesorului Ilie Bădicuț, cu studii temeinice la Moscova, care știa bine că minte atunci când taman în „Adevărul” a declarat că l-a avut pe Marian student și știe bine că acesta a rămas repetent la un moment dat, prin anul I sau următorii!… L-am întâlnit pe bietul Bădicuț în celebrul hol al Facultății de Litere și l-am întrebat, cât de cât colegial, cum a putut să spună o minciună atât de mare și atât de ușor de infirmat! O minciună prostească!…

 

Lucian Pavel, mucalit și înțelept cum era, a fost de altă părere: poți tu, Ioane, să infirmi minciuna bietului Bădicuț, dar o faci degeaba, căci majoritatea celor care au luat de bună minciuna, nu se va nimeri să citească dezmințirea ta, făcută în altă publicație, cu un tiraj mult mai mic! Minciuna iese în câștig!… De-aia se și minte „în draci” în lumea asta a noastră! Pentru că rentează!…

 

Așadar, mă lăsasem păgubaș! Am crezut că m-am înțelepțit și renunț să mai lupt cu morile de vânt!… Și cu proștii!

 

Numai că în urmă cu un ceas-două, doamna dirigintă Iuliana, făcând curățenie și ordine prin niște sertare uitate de toți ai casei peste ce dă?! Peste un petec de hârtie, cât podul palmei drepte, pe care am citit următoarele:

 

U.V.Românească (unitatea) CHITANȚA Nr…… Data 5 mai 1998  Am primit de la Marian Munteanu Adresa Buc Suma de lei 554.000 adică cinci sute cincizeci și patru mii Reprezentând donație „Vatra”  Casier E B

 

Puteam să jur că așa ceva nu am în casă. Nu-mi aduc aminte nicicum cum ar fi putut ajunge la mine această chitanță și cu atât mai puțin nu-mi explic cum de a rămas la mine vreme de 18 ani neștiută… Iar cel mai greu este să găsesc o explicație faptului că am găsit-o taman în aceste zile… În preajma alegerilor!

 

De ce ar fi atât de importantă aflarea acestei chitanțe? Poate și pentru că ieri seară, la Realitatea TV l-am văzut pe Marian cu o parte din echipa sa, candidați cu totul remarcabili, dar în mod deosebit l-am ascultat pe DAN TĂNASĂ, venit cu mesajul îndurerat al românilor din secuime, unde procesul de de-românizare a „ținutului” a atins cote inadmisibile! Subiect care mă preocupă și pe mine!… Dar nu am făcut legătura care se impunea decât a doua zi, adică azi la prânz, când nevastă-mea a găsit chitanța cu pricina, obligându-mă această întâmplare să fac legătura cu domnul Marian Munteanu! O legătură care are valoarea ei din perspectiva adevărului! Un adevăr de care alegătorii au nevoie pe 11 decembrie: legătura dintre Marian Munteanu și Vatra Românească, dintre Marian Munteanu și durerile Ardealului.

 

Uniunea Vatra Românească a apărut în februarie 1990, ca răspuns al românilor din Ardeal la nelegiuirile ungurești, săvârșite cu lașitatea celui care se știe că stăpânește situația prin șantaj: șantajul UDMR-ist asupra principalilor lideri kominteniști din FSN, în frunte cu cel aflat ultimul pe funesta listă! Apariția Vatrei Românești a fost mediatizată cu vădită părtinire pentru maghiari. Singurul care a evaluat corect situația a fost Marian Munteanu, în calitatea sa de român și de președinte la Liga Studenților. A luat imediat trenul și a ajuns într-un suflet la Târgu Mureș, a văzut și a înțeles ce se întâmplă, și a înscris Liga Studenților în Uniunea Vatra Românească, gest care a ridicat moralul românilor agresați din Ardeal, ale căror semnale de alarmă erau total ignorate de guvernul trădător de Țară condus de Petre Roman.

 

Marian Munteanu s-a întors la București cu vești care ne-au amărît sufletul, dar și cu vestea minunată că românii se organizează, fără să mai aștepte intervenția autorităților care se informau de la Domokos Geza cum merg lucrurile în Transilvania! A mai adus Marian și niște casete video pe care le-a făcut publice, adică a organizat în Aula de la Drept vizionări urmate de discuții pe seama evenimentelor din Ardeal, de la Satu Mare, Cluj Napoca sau Târgu Mureș. Au fost întruniri care au zguduit conștiința bucureștenilor. S-a aflat atunci despre crimele oribile comise în secuime împotriva românilor!… Așa, prin acțiunea propriu zis singulară a lui Marian Munteanu, am început aici, la București, să ne dumirim asupra esenței iredentiste, anti-românești și anti-democratice, a haitei udemeriste!

 

A urmat înființarea filialei Vatra Românească din București, când ne-am trezit la conducere, fără să fie aleși sau invitați, cu câțiva necunoscuți… Dar acesta este alt subiect!

 

Revenind la Marian Munteanu, cele spuse de mine mai sus nu acoperă faptele și acțiunile sale legate de cele petrecute în Transilvania, înainte de 15 martie 1990, când autoritățile de la București, chiar dacă cu vinovată reținere, au intervenit totuși! Eu am povestit ce-mi mai aduc aminte, destul de vag! Îl somez însă pe Marian să facă un raport detaliat asupra acestui episod mai mult decât onorabil pentru el și pentru studenții din Ligă. Să-i vedem cum și ce vor mai comenta denigratorii săi! Marian are această obligație față de colegii cu care candidează pe aceeași listă, față de cei care se mai gândesc încă cu cine să voteze.

 

Îl somez pe Marian Munteanu să treacă peste lehamitea care îl încearcă atunci când se vede atacat de toți neica nimeni, unii plătiți s-o facă, alții prostiți de o manipulare insistentă și, deseori, profesionist făcută! Acum, când după 27 de ani încep și neisprăviții din Parlament ori din Guvern sau din mass media să priceapă că nu este în regulă ce se întâmplă în Ardeal, e bine să se afle că Marian Munteanu a fost, aici, la Bucurști, primul care a reacționat la S.O.S.-urile fraților ardeleni!

Erau zile în care liberalii tratau cu UDMR alianța electorală cu care s-au prezentat la alegerile din 20 mai 1990… Zile când derbedei ca Mircea Dinescu ne asigurau, la mișto, că nimeni nu jinduiește la Ardealul nostru, să ni-l ia și să plece cu el la subsioară… Să stăm liniștiți!

 

Ion Coja

 

PS Chitanța de mai sus poartă semnătura doamnei Elena Borda, soția vrednicului de amintirea noastră Valentin Borda, fost președinte al Uniunii Vatra Românescă – filiala București. Valoarea actualizată a donației făcute de Marian cred că se situează undeva în preajma a 4-500 de dolari! Nu mai mult, din păcate! Firește, gestul contează!… Gest repetat de mai multe ori, cât îmi aduc eu aminte!

Firește, țin chitanța la dispoziția cui vrea s-o expertizeze! De data asta este o chitanță autentică! Mă pun chezaș.