Marian Munteanu primar? Ce șanse are PSD ca să nu iasă cu coada între picioare după alegerile din iunie?

Domnule profesor ION COJA, cum comentați candidatura domnului MARIAN MUNTEANU la primăria Capitalei?

Este un gest neașteptat din partea PNL! Nu mă așteptam să fie atât de inteligenți, ba chiar aș zice înțelepți!… Este un gest prin care PNL se desolidarizează de clasa politică, de celelalte partide politice, iese din conspirația mediocrităților patente care au pus mâna pe Țară și care se simt bine stând cu toții la aceeași masă! Repet: clasa politică a selecționat până acum numai indivizi mediocri pe care i-a adunat în aceeași gașcă, formal divizată în partide! Invitându-l pe Marian Munteanu să candideze, să intre în hora politicienilor, PNL face o breșă adâncă în sistemul politic corupt și incompetent care conduce Țara. Mă întreb, nu cumva nu și-au dat seama ce fac? Sigur că șansele de a câștiga primăria Capitalei sunt cele mai mari acum! Dar nu cred că PNL va fi câștigător! Izbânda lui Marian Munteanu va fi izbânda competenței, a corectitudinii, a normalității, iar normalitatea include și prioritatea absolută pentru interesul național, comunitar. Ceea ce ne scoate din zona partidelor politice parlamentare!

Din partea lui Marian Munteanu cum apreciați faptul că a acceptat să candideze pentru un partid politic compromis în toate felurile?

Marian Munteanu a acceptat să fie primarul Capitalei! Cum era să nu accepte?!… Șansa ca în această funcție, a treia ca importanță din statul român, să ajungă un om ca Marian Munteanu nu putea fi refuzată pentru motive superflue, cum ar fi partidul pe a cărui listă va candida! Dacă mi-ar fi cerut părerea, eu l-aș fi sfătuit să accepte chiar și dacă invitația ar fi venit din partea PSD sau UDMR… Ținta este importantă: o funcție publică din care poate să facă mult bine celorlalți, comunității! Țării! Este pentru prima oară după 1989 când candidează la o funcție așa de importantă, cu șanse mari de succes, un om potrivit, care merită încrederea electoratului! Conjunctura este favorabilă lui Marian Munteanu prin valoarea modestă a concurenților, iar însăși calitatea ofertei electorale îi impunea lui Marian Munteanu să intervină, în nume personal, dar mai ales în numele societății civile! Dacă nu venea invitația din partea liberalilor, sunt convins că Marian Munteanu ar fi candidat ca independent!

Și n-ar fi fost mai bine?

Marian Munteanu candidează ca independent pe listele unui partid politic! Acesta este statutul său! Iar faptul că va avea sprijinul logistic al unui partid totuși puternic îl va ajuta să se concentreze pe lucrurile serioase și importante! Intrând în tovărășie cu PNL, Marian Munteanu nu va face concesii și compromisuri. Dar va fi o șansă pentru tinerii din PNL să descopere alt model decât cel oferit de actualii lideri PNL! În mod sigur se va produce în PNL o emulație a corectitudinii și devoțiunii! Acesta este marele câștig pentru PNL. Și este un căștig pentru tot tineretul român!
Pe de altă parte, este foarte important ca pe lista de consilieri propuși de PNL să fie trecuți pe primele locuri persoane recomandate de Marian Munteanu. E foarte probabil că Marian va fi viitorul primar. Dar el are nevoie de o echipă care, cât de cât, să-i semene, să fie compatibilă cu valorile pe care Marian Munteanu le afirmă dintotdeauna.

Care sunt aceste valori?

Sunt valorile pe care le prețuiești și dumneata, și orice om normal din România.

Dacă nu mă înșel, doamna Gabriela Firea v-a fost și ea studentă. Deci dumneavoastră, dintre cei doi foști studenți, cui ne sfătuiți să-i dăm votul?

Când și-a anunțat candidatura doamna Firea, am încercat să-i transmit un mesaj de susținere, o ofertă de colaborare. Nu uita că în 2004 am candidat și eu la postul de primar al Capitalei, din partea unui partid obscur. Nu aveam nici o șansă, dar nu am refuzat oferta și am luat în serios candidatura, m-am pregătit, am studiat nevoile Bucureștiului! Aș fi avut ce idei să-i dau doamnei Firea. Dar nu a catadixit să-mi dea nici măcar un replay!

Îi veți oferi lui Marian Munteanu aceste idei?

Dacă îmi va face plăcerea să-mi ceară sfatul, cu tot dragul!

Ce sfat i-ați da doamnei Firea acum, când a apărut candidatura lui Marian?

Doamna Firea este o doamnă, o femeie cu multe calități! Cred că ar fi o bună primăriță! Dar nu cred că are calitățile necesare pentru a face față luptei electorale! Este o persoană sensibilă, cuviincioasă, doritoare să facă bine pentru alții… Dar pe parcursul campaniei electorale se pot ivi momente care s-o solicite emoțional peste puterile sale de a îndura! Să-și facă bine calculele: are copii de crescut, iar copiii au nevoie de o mamă sănătoasă! Cât mă pricep eu la oameni, doamna Firea este vulnerabilă în fața mitocăniei, calomniei, necuviințelor etc. Va pune la inimă și va suferi! Inclusiv înfrângerea va fi greu de suportat, nu este pregătită pentru un insucces! O paște un dezechilibru psihic cu urmări imprevizibile, în niciun caz fericite! Dacă nu intervenea candidatura lui Marian și ar fi avut a se confrunta cu Orban sau Predoiu, PSD putea să-i asigure dnei Firea succesul fără prea mari eforturi din partea dumisale. Acum însă lucrurile sau schimbat radical!

Ce o sfătuiți să facă?

Am un sfat pentru PSD: dînșii nu au avut un candidat propriu în 2008 și 2012, atunci când a candidat Sorin Oprescu ca „independent”, susținând că PSD nu vede un candidat mai bun ca Oprescu!… Iar Oprescu ați văzut cât a fost de bun!… PSD ar avea o singură șansă ca să nu iasă cu coada între picioare după alegerile din iunie: să-i felicite pe liberali pentru candidatura lui Marian Munteanu și să declare că sunt și ei de acord cu implicarea societății civile și cu depolitizarea funcției de primar al Capitalei. Și să recomande alegătorilor devotați PSD-ului să-l voteze și ei pe Marian Munteanu!… Ba chiar să-i promită lui Marian sprijinul consilierilor PSD!… Ce zici? Le fac eu textul comunicatului prin care își retrag candidatul!

Doamne, cât sunteți de idealist! V-a zis bine cine v-a zis că sunteți un Don Quijote!…

Cine a zis despre mine așa vorbă minunată?!… Să-i dau o bere!

N-aveți dumneavoastră atâția bani! Sunt prea mulți cei care asta cred despre dumneavoastră!… Au și probe!

București, 13.04.2016

A consemnat Petre Burlacu