Când era candidat la primăria Sibiului, Johanis a avut o întâlnire filmată cu presa locală. Am văzut înregistrarea. Ziariștii i-au pus mai multe întrebări legate de activitatea voluntară depusă de soții Johanis pentru a facilita înfierea mai multor copii din zona Sibiu de către părinți înfietari din străinătate. Din întrebările ziariștilor și răspunsurile lui Johanis am înțeles următoarele:

1. Au fost circa 20 de copii de care s-au ocupat soții Johanis ca să fie înfiați de părinți din străinătate.
2. Unii dintre acești străini au locuit în casa soților Johanis. Johanis le-a stat la dispoziție ca șofer și însoțitor la discuțiile cu autoritățile
3. Soții Johanis au căutat prin tot județul copii aflați în situația de a accepta o înfiere „pe repede înainte”.
4. Majoritatea înfierilor s-au făcut prin încălcarea legislației, fără respectarea timpilor de așteptare, printr-o cârdășie criminală între magistrații care au aprobat înfierile.
5. Soții Johanis au fost acuzați de intervenție pe lângă acești magistrați.
6. Întrebat dacă a fost plătit pentru serviciile făcute acestor cetățeni străini, Johanis a răspuns că a primit câteva cadouri! Dar bani, nu!
7. Acuzat de ziariști că nu s-a mai interesat de soarta copiilor plecați din țară, Johanis a răspuns că peste câteva săptămâni va veni în România în vizită o familie care a înfiat un copil „pe mâna lui Johanis”! Vizita respectivă nu s-a mai petrecut!
8. Cazul celor trei copii ai familiei Iliuț din Rășinari și al bunicei lor, Maria Iliuț, care a umblat cu reclamații la adresa lui Johanis depuse la toți președinții, la parlament, la procuratură, fără să i se dea nicio atenție. Felul inuman cum s-a purtat Johanis cu acea bunică!

Este aspectul cel mai urât din biografia lui Johanis, cu un impact social teribil! Mirarea mea este totală: de ce în campania electorală echipa dnei Dăncilă și însăși doamna Dăncilă nu i-au adus aminte lui Johanis de comportamentul său inuman ca samsar de copii orfani! Mai ales că numai de pe urma acestei activități se poate înțelege cu ce bani și-a achiziționat Johanis cele șase case! Nu sunt bani furați de la statul român! Ci bani care s-au plătit pentru acei bieți copilași, despre care Johanis nu ne poate oferi nicio dovadă că n-au fost folosiți în comerțul cu organe!

Repet: nu pot înțelege de ce PSD-ul nu s-a folosit de acest argument, cel mai puternic dintre argumentele ce puteau fi invocate împotriva lui Johanis?!

E posibil ca dna Dăncilă să nu fi fost de acord, din prea multă delicatețe, nevoind să facă caz de subiectul copiilor adoptați, subiect care avea legătură cu un detaliu din biografia dnei Dăncilă: și dânsa a călcat pragul unui orfelinat, de unde a înfiat un copil!… Copilul care este acum un om matur, de 29 de ani! Care a ajuns în gura presei ticăloase, amărându-i inima bietei femei!

Câta diferență față de soții Johanis! Asta n-ar merita să conteze la votul nostru de duminică?

i.c.