Gânduri despre Cimitirul Valea Uzului

Repere istorice

 1. Înființat pentru înhumarea a 350 de militari din armata Austro-Ungară în anul 1917, cimitirul a fost preluat și îngrijit de autoritățile române instaurate imediat după terminarea Primului Război Mondial. Societatea „Cultul Eroilor“ a realizat, prin fonduri proprii, în anii 1926-1927, Cimitirul Internațional, în care au fost înhumați cu onorurile cuvenite, în parcele separate, încă 1.197 militari (români, germani, ruși, italieni, maghiari, austrieci și sârbi). S-a construit și o capelă pentru oficierea slujbelor religioase. Poarta de acces avea însemnele Asociației Cultul Eroilor.
 2. Nimeni nu prezintă ce s-a întâmplat cu acest cimitir în intervalul 1940-1944.
 3. În anul 1994, autoritățile locale din Sînmartin încep reabilitarea acestui cimitir, îndepărtând crucile tuturor militari aparținând altor naționalități. În același an se inaugurează un monument dedicat maghiarilor morți în cel de-Al Doilea Război Mondial.
 4. În 2014 se termină reabilitarea cimitirului, finanțarea fiind asigurată cu fonduri de la comunitatea locală și Ministerul Apărării Ungar. Cimitirul nu mai este internațional. Intrarea în cimitir se face printr-o poartă secuiască.
 5. În 2018, autoritățile locale din Dărmănești demarează o acțiune de realizare a unei parcele a eroilor români cu 52 de cruci și a unui monument de granit. Acțiunea este finanțată de la bugetul local cu 235.000 lei și de Ministerul Apărării Naționale cu 65.000 lei.

Acesta este pe scurt istoricul acestui cimitir care se află în aceste zile în mijlocul unui mare scandal.

Câteva întrebări se impun:

 • Unde și când au dispărut însemnele cimitirului realizat de Societatea Cultul Eroilor?
 • Care a fost poziția autorităților române când a avut loc profanarea mormintelor celorlalte naționalități, în 1994, la vremea respectivă izbucnind de asemenea un scandal mediatic?
 • Fără aprobarea Ministerului Culturii și a Ministerului Apărării Naționale, prin Oficiul Național Cultul Eroilor, lucrările, prin care cimitirul a fost maghiarizat, inclusiv cu fondurile alocate de Ministerul Apărării Naționale Ungar, nu s-ar fi putut realiza. Cum a fost posibil așa ceva?
 • De ce pe site-ul oficiului Național Cultul Eroilor, cimitirul din Valea Uzului apare ca fiind „de onoare“ și nu „internațional“?
 • Presa relatează că autorizațiile utilizate de Primăria Dărmănești nu respectă legea. Cum a fost posibil ca Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național Cultul Eroilor să aloce fonduri într-o acțiune ilegală?
 • La 3 mai 2019, doamna Viorica Dăncilă anunța că a solicitat un punct de vedere referitor la acest cimitir de la ministrul Apărării Naționale. Să nu fi primit încă materialul respectiv nici până astăzi? Dacă a primit informarea respectivă, de ce nu iese într-o conferință de presă pentru a pune capăt acestui scandal și a anunța măsurile extrem de dure pe care le va lua împotriva vinovaților?

Colonel (r.) Remus Macovei

.

Nota redacției: Isprava iredentismului maghiar, de a falsifica și identitatea morților dintr-un cimitir, de a exclude morții care aparțin altor etnii, altor state, este de o nerozie fără seamăn! Cu oameni atât de înguști la minte chiar că nu ai ce discuta. Nici să-i pedepsești nu-ți vine! Ne-oameni și punct! Ce să mai adaugi?!