A murit ideea comunistă?
No issue detected
surena 16 hours ago
.
Radule nu pun la îndoială ce spui, îți spun însă că tata a lucrat la un combinat chimic, combinat băgat în insolventa de Ponta, și lucra în 3 schimburi, lucra și sâmbătă și duminica și sărbătorile legale și 90% lucrau la export. Nu prea trăgeau chiulul ca era jale, el era electrician și venea uneori epuizat, dar cei care lucrau efectiv în producție ori în secțiile din „lumea a treia” erau în fiecare zi storsi precum portocalele. Ii vedeai în fiecare zi cum coborau din tren ori din autobuze ca sa „se odihneasca” la coziile care ii așteptau. Într-adevăr la mama, la centrul de calcul, era frumos, mai lejer, era în oraș,puteai sa pleci o ora să-ți rezolvi o problema,dar asta nu însemna că se chiulea și aici deseori se stătea peste program, dar era altfel.
Vad ca toată lumea spune ca se trăgea chiulul în comunism, dar ma întreb toate blocurile construite, spitalele, școlile, grădinițele, toate fabricile, uzinele, drumurile, podurile cine le-a făcut dacă părinții și bunicii noștri chiuleau?
Ma întristează faptul ca se pune eticheta de chiul, valabila în ’89 în anumite sectoare, pe întreaga perioada ceaușista. În 1988 România a realizat cel mai mare PIB care a rezistat pana în 2005,conform FMI, nu PCR, cum crezi ca a fost realizat? Prin chiul?
Aveam 16 ani în 1989 și îmi amintesc foarte bine cum era: cozile, alimentele pe cartele, economia la căldură, la electricitate, orele la lumânare, programul la TV,cartile la pachet cu una politica. La tara era și mai greu, nu la bunicii mei pentru ca aici nu a fost colectivizare și aveam pământul nostru,deci aveam tot ce ne trebuie. Însă erau oameni care o duceau greu, salarii mici (nu a fost cazul la tata) și care își permiteau carne doar de 1 Mai, 23 August, 1Decembrie,existau și atunci cantine sociale, dar nu am văzut oameni căutând în gunoaie ca astăzi și nu am văzut oameni fără speranță ca azi. Nu am spus niciodată ca a fost mai bine în comunism, am spus doar ca omul sărac putea trai mai bine iar copiii lui aveau posibilitatea, prin meritul lor, să-și depășească condiția sociala. Azi copii celor nevoiași sunt condamnați la sărăcie, nu au nicio șansă, un număr infim poate să-și depășească condiția, majoritatea sunt condamnați la sărăcie.
Cred ca cei care au murit în ’89, uciși în acele evenimente, ar muri azi de inima rea văzând cum o duc majoritatea romanilor și cum au înțeles tovarășii comuniști, transformați în capitaliști, în democrați și religioși, sa instaureze capitalismul sălbatic și sa devaluzeze tara și populația.
Confucius a spus ca este o rușine sa fii sărac într-o tara bogata asa cum este o rușine sa fii bogat într-o tara săracă. Te las pe tine să apreciezi când ar trebui unora sa le fie rușine, în comunism ori în capitalism.
Munca la romani este o tema pentru eternitate, asa ca nu mi-am propus sa o abordez. De aceea, atunci cand vorbim de rezultatele muncii, este bine ca sa facem comparatii. Daca ai construit un bloc in 50 de ani si vei sta inca o suta cazut in admiratie fata de extraordinara realizare, n-o sa ajungi la nici un rezultat. Sa comparam deci rezultatele Romaniei din 1944 pana in 1990 cu realizarile nemtilor din Germania de Vest din aceeasi perioada. Germania a fost total distrusa, cu industria la pamant, cu casele bombardate, cu milioane de barbati ucisi, cu alte milioane in prizonierate, cu cei mai mari specialisti si savanti luati de invingatori, cu sume imense de platit ca daune de razboi…
Sa sarim apoi la anul 1990 si sa comparam unde a ajuns economia RFG, ce PIB pe cap de locuitori avea, fata de Romania, ca apoi, in cunostinta de cauza, sa vorbim de munca facuta cu cap si cu eficienta.
Problema cea mai agravanta in asa zisul comunism national al lui Ceausescu n-a fost saracia, ci faptul ca cu banii tai, nu puteai, daca erai om cinstit, sa-ti procuri cele necesare. Nu puteai sa-ti cumperi o paine, daca te duceai in alt oras si nu aveai cartela. Trebuia sa-ti scoti buletinul si sa arati ca esti din alta zona, ca sa se indure vanzatoarea de tine. Asta era tot asa de umilitor ca si a cauta in gunoaie, zic eu. Pentru ca daca munceam si-mi castigam banii mei, aveam pretentia de la statul in care traiam, sa-mi asigure libera cheltuire a banilor mei, dupa cum imi poftea inima. Aceasta ingradire a libertatii mele economice era creatoare de inechitate si coruptie, pentru ca pentru o paine trebuia sa dau ciubuc, ca de atfel pentru tot ce nu se gasea pe piata. Astfel ca regimul lui Ceausescu nu mai era unul comunist, pentru ca nu mai avea de-a face cu egalitatea si echitatea ca baza a relatiilor dintre oameni, ci era un sistem generator de inechitate si coruptie, ca orice regim dictatorial din Africa. Acest sistem se amplifica si crestea in dimensiuni, ca o avalansa, iar mie imi este imposibil sa cred ca regimul Ceausescu ar fi fost capabil sa schimbe sensul acestei evolutii.
Sistemul insusi era putred, de la membrii cei mai sus pusi ai partidului si guvernului, pana la ultimul om, care era silit sa corupa si sa se lase corupt, ca sa faca fata meandrelor vietii.
Dimpotriva, acum, in vremea de dupa 1890, vina este integrala a romanilor, fiindca au posibilitatea sa se asocieze si sa schimbe fata Romaniei, asa cum se pare ca a inceput cu anul 2017. Vedem cum romanii au capatat constiinta fortei lor si a faptului ca trebuie sa se implice. NEIMPLICAREA, PASIVITATEA, incercarea de a-si rezolva fiecare problemele pe cont propriu, au dus la starea deplorabila in care a ajuns Romania.
asta cu piinea a fost cea mai mare umilinta din acea perioada. Eram in delegatie, si-mi dadea exact un sfert de franzela fara cartela, asta dupa ce aratam buletinul sa demonstrez ca sunt din alta localitate. De multe ori o mincam pina ieseam din magazin… Dar asta nu a durat mult, maxim doi ani.
Nu va faceti griji, prieteni, ca oameni care cauta in gunoaie sunt si in Germania. Nu faptul ca cauta in gunoaie este relevant, ci DE CE CAUTA? Orice om ce nu se poate intretine, primeste in Germania ajutoare sociale, care ar ajunge, daca omul ar fi cumpatat si ar umbla rational cu banii. Dar daca e alcoolic, sau dedat la droguri, sau joaca la TIPICO, sigur ca atunci nu-i vor ajunge banii nici daca ar fi milionar. Asa ca a cauta in gunoaie nu inseamna neaparat ca bietul om, saracul, e silit astfel intr-un mod atat de degradant ca sa se intretina, ci mai degraba e un om nesocotit.
Domnule Surena,
aveti foarte mare dreptate cand spuneti ca omul sarac o ducea mult mai bine in comunism decat in capitalismul salbatec de azi, al statului mafiot instaurat de presedinti in exclusivitate banditi alogeni , unde lumea cauta in gunoaie ca sa manance – Dumneavoastra spuneti :
„existau și atunci cantine sociale, dar nu am văzut oameni căutând în gunoaie ca astăzi și nu am văzut oameni fără speranță ca azi. Nu am spus niciodată ca a fost mai bine în comunism, am spus doar ca omul sărac putea trai mai bine iar copiii lui aveau posibilitatea, prin meritul lor, să-și depășească condiția sociala. Azi copii celor nevoiași sunt condamnați la sărăcie, nu au nicio șansă, un număr infim poate să-și depășească condiția, majoritatea sunt condamnați la sărăcie.”
Si mai aveti dreptate cand spuneti ca numerosi copii saraci, daca-si dadeau silinta, se puteau ridica(desi treaba asta este discutabila – numarul celor ce si-au depasit conditia sociala, veniti din saracie lucie, nu este chiar atat de mare pe cat s-ar parea. In calitate de profesor de liceu tp de 4 ani, pot sa v-o spun – dar unii reuseau !)
Insa comparatia trebuie facuta cu cati copii saraci se puteau ridica in regimul „burghezo mosieresc” . Tatal meu a fost unul dintre acesti copii nascuti intr-o familie modesta de meseriasi romani , CFR-isti, care a iesit primul la chimie din seria lui cu lucrarea de stat data cu savantul Costin Nenitescu (care-i dadea 10 doar lui Dumnezeu, 9 siesi iar studentilor de marca doar de la 8 in jos , hahaha) Iar tata si-a platit cartile , etc din meditaii particulare date celor cu parale!!! In timp ce locuia cu parintii !
Muncitorii acestia CFR-istii, parintii lui, au crescut 4 copii si si-au facut si casa ! Ba si-au cumparat si locuri de veci in Sf Vineri din Bucuresti! Ca tot veni vorba de ele in alta parte …hahahaha!
Asta nu mergea din leafa de muncitor la CFR in timpul lui Ceausescu, in niciun caz!!!!!!! De bine ce erau platiti muncitorii!!!
Si mai aveti dreptate ca foarte multi romani au muncit enorm si foarte serios – ADESEA MUNCI EPUIZANTE EXECUTATE PE NIMIC ca sa ridice toate blocurile si sa dezvolte industria etc etc etc. Si tatal meu muncea cate 14 ore pe zi si muncea si Sambata si Duminica . Ba si noaptea , cand facea de garda ca sa comande aprovizionarea cu combustibil a statiilor din toata tara , printre altele, cu multa grija, ca director la aprovizionare in CFR. Daca ramanea vreo statie fara combustibil, era jale ! Ca cinste si corectitudine era exemplar! El nu s-a grabit sa-si rezerve apartament la bloc , siesi, de exemplu, desi statea la lemne, si a cedat randul lui la coada pentru locuinta ,altora : la inmormantarea lui a venit o vaduva care avusese patru copii cu care dormea sub o scara, careia tata ii cedase locul la coada la apartamentele de la stat, sa-mi spuna povestea ei despre bunatatea lui tata – dar nu a fost singura ! Au venit 200 de oameni si mi-au prezentat condoleante – erau functionarii lui care l-au apreciat sincer !Tata era deci antipodul leprelor à la gretsosul mafiot Basescu, sau cum l-o fi chemat inainte pe acest bandit alogen, instalat in ceafa romanilor sa le suga sangele!
Si culmea: il aprecia pe Ceausescu drept patriot roman, caci el stia si intelegea mult mai multe despre economia romana decat mine, care-l execram pe Ceausescu!
Dar e vorba aici de un detaliu extrem de important: discutasem treaba asta cam prin 1995 la cutite cu un universitar economist american care analizase sincer !!!( era un goy prost, dar nu chiar asa de prost ca mine, la capitolul economie ) – economia romaneasca sub comunism si care mi-a explicat: toate elementele neperformante din comunism constituie un balast economic foarte mare care apasa tara si trebuiesc dizolvate spre a fi inlocuite cu intreprinderi performante .
Tot el mi-a explicat ca nu exista economie performanta fara competitie caci ea elimina de la sine intreprinderile balast din acea economie !
Sa nu-mi ziceti ca Romania , pe langa intreprinderi de succes nu avea si destule intreprinderi balast!
Lefurile celor neperformanti le duceam noi in spinare , domnule Surena , caci e imposibil sa ai scoala cum trebuie cu profesori de liceu platiti cu 1200 lei, ca mine in 1971, adica IDENTIC cu FEMEIA DE SERVICI din liceul bucurestean unde am lucrat! Si unde lucram pe branci, asa prost platiti cum eram, noi toti profesorii de limbi straine- toti quatrolingvi !!!!!Adica supraeducati pentru acel post.
Si eu am lucrat cel mai adesea cate zece ore pe zi caci ramaneam in scoala spre a da meditaii gratuite celor saraci si de asemeni corectam teze si extemporale pana la naucire , faceam si planuri de lectii pana la epuizare, aveam si programe cu copii peste sfarsitul de saptamana etc, sedinte cu parintii, etc adica, profesorii erau tot timpul ocupati in stil comunistoid si tinuti fara bani, IN MOD SPECIAL CA SA NU POTI SA MAI IEI SI TU O CARTE IN MANA, DUPA TERMINAREA FACULTATII !
Basca sa mai cresti si o familie, sa-ti cumperi si o locuinta etc etc etc
SARACIA NOASTRA ERA FOARTE BINE CALCULATA SI INTRETINUTA, !!!!!!!!!!!!!!!! Domnule Surena, eu asta vreau sa subliniez, caci era anormala :
IN ACELASI TIMP IN USA LA UN LICEU DE STAT UN PROFESOR CASTIGA 20.000 $ pe an, ba si 25.000 daca aveai vechime!
Pai Dumneavoastra nu va dati seama CA COMUNISMUL S-A BAZAT MAI ALES IN PRIMA FAZA MASIV PE INTELECTUALITATEA FORMATA IN LIBERTATE ??? ADICA IN REGIMUL „BURGHEZO-MOSIERESC” ?
Ce faceau comunistii fara traditia noastra veche intelectuala?
Ca doar nu comunistii au inventat-o! Ei au distrus-o mai degraba decat au dezvoltat-o, exceptand partea tehnica !
Nuuuuuu?
Dar o societate nu se tine si nu poate evolua doar prin dezvoltarea tehnica turbata !
Iar la institutele de cercetari se chiulea masiv! Stiu asta caci si eu am lucrat intr-unul ca documentalist, timp de juma de an!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PS.
Pibul nu este un indiciu de trai bun, repet ceea ce a zis Ilie Serbanescu in fata ecranelor analizand cresterea pibului de azi semnalata FMI-ului! Si exaltata de escroci ca dovada ca romanilor le merge mai bine cu fiece minut!
Asta e escrocherie!
CERT ESTE UN LUCRU : NOI NU SUNTEM ECONOMISTI !
TREABA E MULT MAI COMPLICATA PENTRU A MENTINE O ECONOMIE SANATOASA !!!
E AFURISIT DE COMPLEXA !
DOAR SPECIALISTII PRICEP TOATE ANGRENAJELE CARE TREBUIESC ECHILIBRATE SI SUPRAVEGHEATE CONTINUU!
IN INCHEIERE DATI-MI VOIE SA VA ANUNT CE PREZIC NEMTII:
datorita robotilor si automatizarii muncii pe scara foarte larga, toata lumea, fara discriminare, intr-un viitor normal, deoarece nu vor mai exista decat foarte putine joburi, VA STA ACASA !!!BINE PLATITI ! caci va primi bani – sume fixe pentru toti, indestulatoare , intr-o tara normala cu economie performanta, – caci nu vor munci decat putini si foarte bine retribuiti, pentru calitatile si efortul lor!
Este un calcul stiintific care prevede acest rezultat pentru starea noastra in viitor !
Numai sa-l extirpam pe carnassierul Rotschild la timp!
Asta-i tot secretul.
Am auzit și eu basmul cu roboții pe care ni-i pregătesc nemții! Oare pentru acei roboți are Markelesa nevoi de câteva milioane de afro-asiatici veniți de acasă cu calificarea cea mai inaltă?!
Cred ca avem surse diferite – eu am mentionat teoria robotilor post Merkeleasa si post robotii – creaturi-primare , adusi de ea din gunoaiele planetei pentru a casapi crestinii de rasa alba – daca o mai ramane ceva din nemtii de la Wissensmanufaktur , dupa confruntarile ce urmeaza cu robotii adusi de galitianca germanofoba .
Robotii de care vorbesc nemtii de la Wissensmanufaktur sunt deja inventati in mare masura pe tot mapamondul, in alte tari mai mult decat in Germania.
Bineinteles ca numarul de specializari va fi amplificat, ca stiinta ne sta la dispozitie si d’abea asteapta sa-si vada produsele intrate in functiune
Ci este vorba despre niste roboti pozitivi care sa ne faca treaba in timp ce noi ne delectam cu ce ne place sa facem – vom avea mult mai mult timp pentru educatie decat avem atunci cand trebuie sa muncim ca sa ne castigam zilnic painea .
Iar pensiile sociale vor fi si ele indestulatoare pentru toata lumea .
Acest lucru este posibil!
Numai sa scapam de satana !
Va doresc sa puteti achizitiona cat de curand un robot japonez, domnule profesor !
Chiar nu v-ar place sa faca tot ce-i comandati?
Chiar nu i-ati privit pe ecrane ?
Mie mi-ar trebui unul sa-mi maseze genunchii si gleznele, ca m-am plictisit de bicicleta asta de camera!
Hahahahah!
Si-mi mai trebuie o masina care sa ma piloteze singura de-asupra lui Johannis, ca sa pot sa-i arunc o nuca de cocos in cap!
Una lui, si una ministrului justitiei, „zis si „euroflasneta ” cu toata haita lui de impostori , in cap cu matahala protejata de el, cu par pe juma din frunte(ca Frankenstein) si cu fata intepenita ca o masca asiatica, pusa pe exterminat romani ca sa prospere banditii adusi de ei dinafara !
Si mai am multi clienti d’astia virtuali drept care m-ash pune sa-mi cresc propria plantatie de nuci de cocos!
Problema e ca n-am masina teleghidata!
Costa faraminos!
Astept sa iasa la solduri.
PIB in mina hotilor si guvernantilor inseamna si cele 3 milioane de lei ziua de spitalizare, si adaosul comercial dintre depozit si raft de 50-200%, si adaosul comercial de peste 300% in contractele cu statul (de unde sa se scoata spaga…) etc.
Iar statul incurajeaza supraimpozitarea valorii neadaugate, pentru a cirpi bugetul prea mic pentru colonia de capuse aciuata politic sau economic.
Economia socialista s-a prabusit si ajutata din exterior (vezi intreruperile de curent sau in aprovizionarea cu petrol din URSS din iarna lui1988) dar si din cauze interne: supracapacitati, consumuri energetice mari, lipsa de piese de schimb…. dar mai ales lipsa interesului pentru cercetare/dezvoltare.
Institutele de profil erau pline de pile, amante, tute, rude ale politrucilor, si acesta activitate degenerase intr-un stahanovism hilar. Maistrii si muncitorii aveau plan de inovatii si inventii prin anul 1987-88.
Cretinii alesi si promovati dupa dosar, au dat chix in toate tarile comuniste. La noi a mai mers cit de cit cind s-a respectat regula ca la o pila pusa intr-un post sa fie angajat si unul competent, care sa faca treaba!
Domnule Dans, va multumesc foarte foarte mult pentru lamurire! De mult timp o cautam!
Mai dati-ne din cand in cand abordarea Dumneavoastra critica a economiei caci fara ea, constat ca nu pricepem nimic nici din ordinea de stat in care suntem exterminati!
Culmea, nu numai in Romania!
In toata Ioropa Lor, banditii de la putere fac niste legi spre a-si inlesni furturile, de imi sta ceasui!
Ei nu traiesc decat in haite compacte care se apara una pe cealalta, fapt pentru care sunt imposibil de inlaturat.
Si prin faptul ca stapanesc mediile integral, nici de demascat cum trebuie nu se poate – au facut legi ca sa puna botnita oricarei critici ce le-ar deranja cloaca .
https://uploads.disquscdn.com/images/4677dd51f41eac641fd85390ac61a5986dff5f056562609500da2ea96e362e34.jpg