O LUME IN SCHIMBARE PE CARE TREBUIE SA O PRICEPEM ACUM
De CD

Asistăm în prezent la cea mai mare schimbare a peisajului technologic, economic si geo-politic care a avut loc vreodată pe aceasta planeta; doar sistemul financiar falit si anchilozat in schema Ponzi al dollarului a ramas neschimbat pentru cca. 70 de ani.
Dar iata ca si acest sistem a inceput sa-si arate fisurile adanci si prapastioase.

Din 1945 si pana in present SUA a defilat si amenintat cu pericolul atomic, la umbra caruia si-a permis sa poarte razboaie nedeclarate bombardand, invadand si cucerind 31 de tari, iar alte 100 de tari de frica au devenit “aliatii” acestor occidentali care nu mai respecta in relatiile internationale proviziile Cartei ONU.
Tendinta geopolitică dominantă a ultimilor ani a fost creșterea vizibila a economiilor țărilor Organizației de Cooperare de la Shanghai și asocierea acestora cu cealaltă grupare regională asiatică a Uniunii Economice Eurasiatice (EAAU), care este formată din Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan. Trei dintre cei cinci sunt, de asemenea, membri ai OCS.
Modelul devine din ce în ce mai clar, o asociație de vecini asiatici cu o relație economică în continuă creștere. Ele reprezintă centrul de putere al dezvoltării economice mondiale în prezent și în viitorul apropiat; aici au loc 60% din tranzactiile comerciale internationale.
Succesul acestor relații economice în creștere și al legăturilor lor sociale și politice a determinat încercările de a le perturba puterea tot mai mare. Anul trecut a existat o încercare destul de stângace a Statelor Unite de a răsturna guvernul Kazahstanului. Reacția rapidă a Rusiei la tentativa de lovitură de stat în asociere cu partenerii săi EAEU a lovit la timp tentativa de răsturnare a guvernului Kazahstanului.
În tot acest timp, legăturile dintre China și Rusia devin din ce în ce mai puternice. Vizita dlui Putin la Beijing, în luna februarie a acestui an, când s-a întâlnit cu Xi al Chinei, a fost în mod clar un moment de cumpănă în dezvoltarea geopolitică a lumii. Întâlnirea a marcat în mod clar un moment de seama în istoria celor două națiuni și viziunea lor cu privire la viitor.
In fata crizei catastrofale care se proiectează cu viteză ametitoare, SUA nu are solutii nici macar de amortizare sau temporizare si incearcă, tot in baza proiectelor vechi si lipsite de sansă să deturneze macar atentia maselor, cu sprijinul direct si aservit al mass-mediei si să prezinte situatia ca o urmare firească a legilor neiertatoare ale unui “SITEM INCHIS” in care umanitatea este captivă.
Dacă se presupune că noul sistem al umanității este de natură închisă, atunci vor urma anumite rezultate deprimante.
În toate sistemele închise, adică: finite/mărginite, numărul de oameni în viață va tinde întotdeauna să consume mai multă energie decât sistemul însuși creează în timp ca resurse, iar potențialul agricol este redus încet și entropia crește.

Într-o astfel de lume, cineva trebuie să decidă cine primește acele venituri din ce în ce mai reduse ale resurselor și cine sunt “mâncătorii inutile” care trebuie sacrificați „pentru binele mai mare” al sistemului. Aceasta este lumea hobbesiană în care asemenea mizantropi precum Thomas Malthus, T.H. Huxley, Henry Kissinger si Klaus Schwab au trait si mai trăiesc.

WEF – Forumul Economic Mondial va folosi orice putere politică pe care o are la dispoziție pentru a forța societatea să adere la obsesia lor pentru „echilibru”, „echilibru matematic” și predictibilitatea liniară perfectă. Autoproclamații „alfa” ai acestor tipuri de societăți stăpân-sclavi sunt hotărâți să forțeze legile junglei „puterea face dreptate” asupra umanității.

Dar Rusia si China și alte tari ai alianței multipolare de astăzi, alaturi de multiplele coalitii si cooperari din EAEU nu gândesc în acest fel si au o alta viziune, complet diferita de cea a occidentalilor, o viziune care nu tinteste spre PROFIT ci merge pe cooperarea si intrajutorarea frateasca in sistemul win-win, castig–castigi.

Iata cum descrie presedintele Xi principiul fundamental al economiei “SISTEMULUI DESCHIS” în timpul unui discurs din 2016 la comitetul central al PCC: „Dezvoltarea coordonată este unitatea dintre dezvoltarea echilibrată și dezvoltarea dezechilibrată. Procesul de la echilibru la dezechilibru și apoi la reechilibrare este legea de bază a dezvoltării. Echilibrul este relativ, în timp ce dezechilibrul este absolut. Sublinierea dezvoltării coordonate nu înseamnă urmărirea egalitarismului, ci acordarea de mai multă importanță egalității de șanse și alocării echilibrate a resurselor.”

Putin și-a exprimat înțelegerea acestui principiu în felul său când a discutat despre importanța energiei nelimitate și a potențialului de creștere atins prin valorificarea puterii de fuziune: „Potențial, putem valorifica o sursă de energie colosală, inepuizabilă și sigură. Cu toate acestea, vom reuși în energia de fuziune și în rezolvarea altor sarcini fundamentale doar dacă stabilim o cooperare și interacțiune internațională largă între guvern și afaceri și ne unim eforturilor cercetătorilor care reprezintă diferite școli și domenii științifice. Dacă dezvoltarea tehnologică devine cu adevărat globală, ea nu va fi divizată sau frânată de încercările de a monopoliza progresul, de a limita accesul la educație și de a ridica noi obstacole în calea schimbului liber de cunoștințe și idei. Cu ajutorul lor, oamenii de știință vor putea vedeți literalmente procesele de creație ale naturii.”

Programe precum “Belt and Road Initiative” – Initiativa Drumul si Centura nu numai că au câștigat peste 135 de națiuni în cadrul său, dar acest program este în întregime înrădăcinat în gândirea unui SISTEM DESCHIS.
În cadrul sistemului de operare al acestui cadru, nu există o limită fixă presupusă pentru resurse sau punct final pentru progresul pe care națiunile le pot crea dacă sunt respectate anumite principii.

În centrul acestor principii vitale se află conceptul moral de „cooperare câștig-câștig” sau, așa cum l-a numit fostul președinte al Chinei Sun Yat-sen în cele “Trei principii ale poporului”, principiul „dreptatea face puterea”.
Sun Yat-sen a înțeles în 1924, așa cum o fac astăzi președinții Xi și Putin, că dacă o națiune aderă la gândirea câștig-câștig/dreptatea-face-putere, atunci națiunea respectivă nu va pierde niciodată Mandatul Cerului (Tianxia).

În matricea occidentală, acest principiu este exprimat frumos de Principiul Westphaliei, care a înființat primele state națiuni moderne în 1648, bazate pe principiul „Beneficiului celuilalt”.
Când Kissinger, Brzezinski sau Blair vorbesc despre o „epocă post-Westphaliană”, ei atacă acest principiu fundamental si mai mult decât simpla existență a granițelor naționale.

Acest principiu este din nou reflectat în Carta ONU, care a fost concepută de președintele anticolonial FDRoosevelt „pentru a realiza cooperarea internațională în rezolvarea problemelor internaționale cu caracter economic, social, cultural sau umanitar și în promovarea și încurajarea respectului pentru drepturile omului și pentru libertățile fundamentale pentru toți, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau religie și să fie un centru pentru armonizarea acțiunilor națiunilor în atingerea acestor scopuri comune.”

Atâta timp cât națiunile sunt împuternicite să stea pe propriile picioare, să dezvolte economii agro-industriale cu spectru complet și dacă oamenii beneficiază de dezvoltarea unor noi seturi de abilități și dacă noile tehnologii și noile descoperiri în știință sunt încurajate mai degrabă decât sabotate, atunci potențialul de perfectibilitate umană este posibil. la fel de nemărginită ca și capacitatea noastră de a descoperi, crea, planifica și inspira generațiile viitoare.

Acum există o serie de domenii asupra cărora toate națiunile Consiliului de Securitate al ONU se pot concentra în această perioadă de criză intensă, care ar lega interesele civilizației de gândirea unui “sistem deschis”, care să beneficieze toate națiunile și oamenii.
Iata câteva dintre cele mai fructuoase subiecte care ar putea fi abordate la viitoarele summit-uri, care vor defini cel mai bine următorul secol (sau mai multe) de cooperare și creștere:
Diplomația spațială, apărarea asteroizilor, dezvoltarea arctică și a Orientului Îndepărtat, infrastructura energetică și de sănătate.

În 2007, Rusia a reînviat o idee veche de 150 de ani, care a avut odată sprijinul liderilor republicani ai Americii din secolul al XIX-lea, a lui Lincoln, de a uni liniile de cale ferată din America și Eurasia prin trecerea strâmtorii Bering sub forma unui tunel de 65 de mile. Rusia și-a subliniat din nou angajamentul de a construi acest proiect de 64 de miliarde de dolari în 2011.

Drumul Mătăsii Polar din China a extins coridorul de dezvoltare tradițional est-vest în Arctic și China și Rusia au fuzionat din ce în ce mai mult Inițiativa Centura și Drumul cu Inițiativa Economică Eurasiatică. Această nouă dinamică de dezvoltare oferă oportunități economice incredibile pentru toate națiunile arctice și, de asemenea, o evadare din confruntarea militară.

La această inițiativă vin și planurile de dezvoltare ale Orientului Îndepărtat ale președintelui Putin ca „prioritate națională a secolului XXI” pentru Rusia. Dezvoltarea de noi orașe, minerit, coridoare de transport și petrol și gaze naturale din Orientul Îndepărtat al Rusiei reprezintă una dintre cele mai mari beneficii pentru investițiile economice în secolul viitor și are deja o serie de parteneri din China, Japonia, Coreea de Sud, India și alții. națiunile APEC.

Propunerea lui Putin din 2018 ca SUA să se alăture acestui proiect de cooperare câștig-câștig este importantă nu numai pentru că va construi încredere, va crea oportunități de afaceri și va restabili arta pierdută a gândirii pe termen lung, ci ar contribui și la conectarea afacerilor occidentale în parteneriatul cu procesul de dezvoltare Asia-Pacific ce este acum modelat de Inițiativa Belt and Road a Chinei.

Deși tensiunile s-au aprins pentru a împiedica China și India să coopereze direct cu Initiativa Drumul si Centura, îmbrățișarea de către India a investițiilor rusești în dezvoltarea Orientului Îndepărtat a creat un flanc neliniar care poate ajuta la armonie pe acești doi giganți asiatici.

În general, există multe alte puncte de beneficiu comun împărtășite de națiunile angajate într-un viitor „SISTEM DESCHIS” multipolar, inclusiv educație/schimb cultural, cercetare privind energia de fisiune/fuziune si combaterea terorismului.

Aici, Rusia, China și SUA pot juca un rol principal pentru a asigura o arhitectură modernă și echitabilă a asistenței medicale pentru națiunile din sectorul în curs de dezvoltare, care s-au găsit atât de vulnerabile atunci când se confruntă cu amenințarea pandemiilor mondiale. Africa, America de Sud, Asia și nu numai necesită servicii de asistență medicală mult îmbunătățite, spitale, formare de cadre și tehnologie medicală demnă de secolul 21.

Cel mai important, lumea are nevoie de sisteme preventive, cum ar fi salubritate, apă curată, suveranitate alimentară și electricitate, dacă COVID-19 și toate amenințările viitoare la adresa sănătății lumii vor fi rezolvate odată pentru totdeauna.

Dacă Rusia, America, China și alte națiuni ale Consiliului de Securitate al ONU și BRICS și-ar implica cele mai bune minți pentru a rezolva aceste probleme, mai degrabă decât să cadă într-o nouă cursă a înarmărilor, atunci nu numai că fiecare țară ar beneficia enorm, dar și umanitatea ar avea mai mult in linii mari.

Dacă vom face tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura sa intelegem că “Sistemul Inchis” pecetluit de semnul blestemat al PROFITULUI este anatemizat, realizand ca economia “Sistemului Deschis” prevalează si trebuie urmata, atunci v-om fi cu adevarat invingatori si scapati de sclavia Sistemului Inchis.

*

Nota redacției – Un text explicit și lămuritor. Ar merita o circulație mai largă. Autorul ar trebui să-i facă o bună traducere și, eventual, o mică restrângere, să fie mai scurt, deci mai percutant. Felicitări!