Dan Cristian Ionescu
Posted noiembrie 25, 2016 at 10:41 PM
Simt nevoia de a aduce un omagiu inca unui erou disparut dintre noi: Lorin Fortuna. NOI ne ducem treptat, si nu de neaparat de batrinete; EI, traiesc in continuare, si traiesc foarte bine.
 .
In zorii zilei de 16 dec. 1999, coborind din tren la Timisoara pentru comemorarea a 10 ani de la „revolutie”, Lorin ne astepta in gara. Ne-a condus la o ceainarie unde am luat micul dejun, inaintea unei zile foarte grele, plina de evenimente. La un moment dat, privindu-ne, a spus: „hai sa facem o poza!” si a chemat ospatarul caruia i-a dat un aparat de fotografiat. Dupa ce s-a chinuit mult timp, ospatarul a constatat ca filmul fusese consumat. Pacat! Ar fi fost o alta fotografie istorica: Lorin Fortuna si Claudiu Iordache, liderii revolutionari din Timisoara, Marian Munteanu, Constantin Calancea (presedintele din acel moment al Asociatiei „21 Decembrie”) si eu, invitatii de la Bucuresti.
 .
In cuvintarea pe care am tinut-o atunci la Primaria Timisoara (unde a avut loc prima sedinta festiva) am aratat strinsa legatura: fara Timisoara, Bucurestiul nu iesea in strada; fara Bucuresti, Timisoara ar fi fost zdrobita.
.
Ultima intilnire cu Lorin a fost pe 21 dec. 2001 la sediul Asociatiei „21 Decembrie” unde am fost invitati sa primim diplome de excelenta. Dupa partea oficiala, a urmat partea a doua – bufet, sampanie, discutii libere. Lorin ne expunea teza lui privind originea daca sau romana in raport de forma urechilor. Si trecind de la unul la altul, spunea: „Tu esti dac!”, „Tu esti dac!”. Cind a ajuns la mine, a spus: „Si tu esti dac!” – eu i-am raspuns: „Eu sint macedonean!” – s-a gindit o secunda, dupa care a precizat: „Nu conteaza! Esti trac, tot aia e!”
 .
Am plecat impreuna spre Universitate si pe drum am aflat de la el o alta mare mirsavie a lui Emil Constantinescu (despre care in timp am mai scris). Lorin nu cunostea declaratia facuta de „liderul zonal” la emisiunea slugii de lux Marius Tuca, unde pretinsese ca daca ar fi stiut ca romanii din Bucovina nu vor sa fie semnat tratatul cu Ucraina, nu l-ar fi semnat. Cu multe vorbe grele, Lorin mi-a spus ca el personal a depus la Palatul Cotroceni o petitie prin care un numar de romani din sudul Ucrainei (nu mai tin minte exact citi, dar era un numar rotund: 920, 940, 980?) ii cereau sa nu semneze tratatul cu Ucraina prin care noi renuntam definitiv la drepturile asupra paminturilor romanesti rapite, iar Ucraina nu le recunostea drepturile lor ca minoritate nationala. Lorin s-a dus, Constantinescu traieste si impovareaza bugetul de stat cu cheltuieli care ar merita pentru eroii tarii (cum ar fi fost Maresalul Ion Antonescu), si nu pentru tradatorii tarii.
.
Lorin a fost un mare patriot, un om cu un curaj deosebit, un om cinstit si de buna credinta, care a vrut binele tarii si a luptat pentru asta. Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca! Iar romanii, tot mai putinii care au auzit de el, sa nu il uite si sa le povestaesca despre el copiilor si nepotilor.
*
*
Nota redacției: L-am cunoscut și admirat pe Lorin Fortuna, în ciuda unor bizarerii istorice în care credea. Căci mai presus de orice credea în excelența românească.
Detaliul privindu-l pe nemernicul de Constantinescu e de reținut. Unde ai dispărut, estropitule?!…