Logica anti-legionară

Aceeași Ana Selejan, cu o insistență suspectă, vorbește despre RADU GYR cu intenția vizibilă de a-l scădea în ochii cititorilor, printre altele și pentru vina de a se fi dezis de Mișcarea Legionară și de al ei Căpitan.

Trec peste motivele pentru care eu unul nu cred în autenticitatea declarațiilor de lepădare de legionari puse pe seama lui RADU GYR, și-i iau în serios pe toți cei care sunt gata – dacă nu au făcut-o deja, să-i incrimineze pe alde NICHIFOR CRAINIC sau RADU GYR pentru gestul de a părăsi ideile și credințele politice din anii juneții zvăpăiate! Deci mă pun în postura numitei Ana Selejan și încerc să pricep logica acuzațiilor formulate la adresa lui RADU GYR de insa respectivă.

Da! La fel aș face și eu! L-aș „înfiera” necruțător pe Radu Gyr pentru volta ideologică, pentru părăsirea câmpului de bătaie, pentru încălcarea jurămîntului legionar etc., etc. Și aș face-o logic îndreptățit de faptul că – rețineți vă rog, este esențial!, eu am o părere bună – ca să nu zic vorbe mai mari, despre legionari, despre ideile și faptele lor. A părăsi barca legionară pentru mine înseamnă a renunța la lupta pentru cele mai onorabile idealuri afirmate de un partid politic din istoria partidelor noastre politice! Numai de la înălțimea acestor convingeri poate să se nască repulsia și dezamăgirea față de cei care se lepădă de legionarism!

Dacă nu crezi în ideile legionare, în sinceritatea devoțiunii legionare, nu trebuie și nici nu poți să fii supărat pe cei care întorc spatele mișcării legionare! Pe cei care dezertează! Dimpotrivă! Îi înțelegi și te bucuri că s-au dumirit și indivizii, fie și pe ultima sută de metri!

Dacă Ana Selejan îi reproșează lui RADU GYR că s-a lăsat de doctrina legionară, deduc din asta că Ana Selejan dă o înaltă prețuire doctrinei legionare! Altminteri, de pe ce poziție ai putea să nu te bucuri că RADU GYR părăsește gașca legionară de criminali?! De ce să-i reproșezi pasul salutar?!

Mai simplu: mă întreb dacă Ana Selejan este sau nu anti-legionară, așa cum pare din textele semnate! Dacă chiar ar fi anti-legionară, Ana Selejan ar trebui, logic vorbind, să se bucure că RADU GYR a găsit până la urmă busola și s-a orientat corect, împotriva Căpitanului și a foștilor camarazi! Dar iată că Ana Selejan nu-l felicită pe poet pentru pasul făcut, nu-i strânge mâna, ci îl „înfierează cu mânie de-aia, știți voi care”! Semn că resimte cu durere și dezamăgire profundă gestul Poetului. Drept care asta ar însemna ca Ana Selejan îi iubește pe legionari, le împărtășește ideile, idealurile, se simte solidară cu dumnealor, acei criminali cu diagonală pe piept! I-o fi iubind în taină mare și nu acceptă nimănui gestul de a ieși din rânduri! De a părăsi „cuibul”! Nu se simte solidară cu dezertorii! Ci cu cei care rămân pe poziții! Pe poziții legionare! Neclintiți!

Concluzia la care am ajuns din examinarea strict logică a datelor existente va fi respinsă cu indignare de persoana în cauză, iar noi o vom crede că nu are nicio simpatie pentru legionari și ne va dovedi ușor asta punând pe masă tot ce a scris până acum. Așa că va trebui s-o credem: nu din solidaritate cu legionarii doamna A.S. deplânge abjurarea Poetului. Și va trebui să găsim noi altă explicație!… Tot logică. Tertium datur est, de data asta!…

Singura explicație pe care o mai pot imagina este următoarea: fiind o persoană citită și normal de inteligentă, Ana Selejan are suficiente informații ca să recunoască, în sinea sa, că legionarii au reușit să-și atragă cele mai importante personalități interbelice deoarece atât prin ideile lor, cât și prin faptele lor, prin sacrificiile acceptate cu atâta seninătate, prin comportament, legionarii au scris un capitol excepțional în istoria neamului. Unul ca Goebbels, care n-a fost un fiștecine, nu degeaba a stricat pe legionari superlativele cunoscute. Le amintesc: legionarii, cea mai spiritualizată mișcare politică a secolului!… Acest adevăr nu poate fi recunoscut azi, nici lăsat măcar să se subînțeleagă, fără a produce mari deservicii publice persoanei care își va risca astfel totul, inclusiv pacea conjugală, dacă le va lua apărarea legionarilor!… Sunt mii, sute de mii de români, care nutresc sentimente pro-legionare, dar nu se grăbesc să și le afirme. „Încă nu-i momentul!” De aici rezultă, în mentalul românesc colectiv, sentimentul că un legionar care își reneagă trecutul legionar se leapădă astfel de partea cea mai bună din ființa sa… Un astfel de legionar stârnește repulsie, dispreț, nedumerire, revoltă sau durere, după caz. Ana Selejan știa bine care va fi efectul în public dacă va reuși să ne convingă că RADU GYR s-a dezis de sinele său legionar! De sinele nostru!…

Sper să mă înșel când afirm că Ana Selejan insistă cam prea mult pe motivele care ar putea micșora piedestalul pe care publicul românesc iubitor de poezie l-a ridicat pe RADU GYR. Dar dacă nu mă înșel și identific astfel un efort susținut al tovarășei de denigrare a camaradului, remarc cu tristețe, tot logicamente, că acest efort ar putea fi conjunct sau consonant cu strădania derbedeilor din gașca lui Alexandru Florian de a șterge din memoria noastră publică, românească, câteva nume! Iată, în România nu e cu putință să existe școli cu numele lui Radu Gyr sau Mircea Vulcănescu ori Vintila Horia! Dar se admite existența (la Sibiu) a unei școli care să poarte numele obscur al unui Radu Selejan, soțul tovarășei?! Lumea s-a supărat la Sibiu, nerecunoscând vreun merit individului! Complet necunoscut, iar pentru cine îl cunoaște, un impostor! Un poet, înainte de 1990, din curtea județenei de partid!…

Lumea, lume proastă, a greșit însă, căci mai contează în asemenea situații și meritele consoartei! Printre care merite și meritul de a-l „desființa” pe Radu Gyr!… De a încerca, mă rog!… Din proprie inițiativă sau la comanda socială a partidului, ca pe timpuri!… Ce timpuri! O, tempora!…

Care partid, domnule profesor? Partidul fără nume, le Parti sans nomme, pour les connaisseurs!!

Ion Coja

Buriaș, 1 august 2017