Scrisoare deschisă către liderii Uniunii Europene

Asistăm în ultima vreme la o serie de evenimente și mișcări politice a căror desfășurare nu poate fi înțeleasă decât în interiorul unui vast plan de acțiune împotriva intereselor naționale ale României. Cele petrecute în decembrie 1989 și în anii care s-au scurs de atunci au avut aproape întotdeauna o componentă anti-românească, cu care am putea spune că ne-am obișnuit. Asta nu înseamnă însă că suntem dispuși să acceptăm la nesfârșit asemenea imixtiuni inamicale în viața societății românești.

Considerăm că în momentul de față s-a depășit o anumită limită și este cazul să privim adevărul în față. Recentele declarații și acte emise de liderii Uniunii Europene la adresa autorităților de la București au devoalat o mentalitate și o atitudine care nu pot fi acceptate din partea unor adevărați parteneri. Liderii de la Bruxelles responsabili de aceste gesturi se situează pe o poziție la care nu au dreptul prin regulamentele de funcționare ale Uniunii Europene. În plus, au dovedit rea credință, o superficialitate vecină cu incompetența și o surprinzătoare lipsă de aderență profundă, autentică, la spiritul de cooperare care stă la fundamentul construcției politice numită Uniunea Europeană.

Nu este un caz izolat, o situație inedită, ci, dimpotrivă, ce s-a întâmplat recent reprezintă numai o tristă încununare a unui lung șir de inechități care au fost impuse României, numai României, dintre toate țările partenere în comunitatea europeană. Dau un singur exemplu: România este ținută departe de spațiul Schengen, deși de ani buni a îndeplinit criteriile tehnice și de altă natură cerute de regulamentele respective. Motivul real îl constituie opoziția unei țări din UE, care, abuzând de dreptul său la veto, șantajează pur și simplu România, pentru a obține anumite previlegii cu totul nejustificate în administrarea portului Constanța! Cinismul acestui joc este de natură să revolte opinia publică românească și să dea apă la moară euro-sceptismului. Nu asta ni s-a promis când am intrat în Uniunea Europeană!

România este o țară bogată, cu un potențial uman de bună calitate, care oferă frumoase oportunități pentru oamenii de afaceri străini. Numai că aceste oportunități sunt atractive și pentru „rechinii” businessului internațional care au dat deja frumoase lovituri în România post-decembristă, deseori cu susținerea unor înalți funcționari ai unor instituții internaționale cu vocație politică non-lucrativă, ai Uniunii Europene, ai ambasadelor acreditate în România, și cu sprijinul unor funcționari corupți români, unii de rang înalt și foarte înalt, inclusiv cel mai înalt. Fenomenul corupției este endemic în România de azi. Nu trebuie să cercetezi prea mult acest fenomen ca să-ți dai seama că foarte des el are o componentă externă, că mulți dintre partenerii străini au implementat în România scheme și modele mafiote de eludare a legilor liberale prin care au păgubit România cu multe miliarde de euro și dolari.

Actualul guvern din România a ajuns la putere promițând electoratului că va lua măsuri împotriva corupției, inclusiv împotriva celor care din postura de investitor străin abuzează în vreun fel sau altul de legislația țării, uzează de trafic de influență din partea unor funcționari internaționali pentru a ocoli legile din România. Din păcate s-a instituit practica incorectă de a favoriza anumiți investitori străini cu relații la ambasade ori la Uniunea Europeană. Vezi cazul recent al legii „off shore”.

Recentele documente emise de liderii de la Uniunea Europeană ne îndreptățesc să-i suspectăm că aceștia reacționează în acest mod, incorect și abuziv, pentru a descuraja strategia anti-corupție pe care guvernarea PSD-ALDE încearcă s-o aplice în România.

E trist că această manevră incalificabilă a unor persoane corupte din conducerea Uniunii Europene a găsit un sprijin din partea unor euro-parlamentari români, a unor politicieni de la București. Nu ne miră această împrejurare! România nu a dus niciodată lipsă de trădători, de cozi de topor! Să le fie de cap!…

Apelăm la liderii Uniunii Europene care împărtășesc cu sinceritate spiritul regulamentelor UE, spiritul tutelar în care a fost conceput și declanșat procesul de constituire al Uniunii Europene, cerându-le să se delimiteze de practicele discriminatorii și vexatorii aplicate României de către unii lideri ai UE străini de idealurile și așteptările care au patronat nașterea Uniunii Europene. Aceste practici nedrepte și necinstite nu au efect numai asupra României. În toate țările Uniunii Europene scade de la o zi la alta încrederea cetățenilor europeni în organismele care decid viitorul Europei.

Considerăm că se impune o analiză matură și curajoasă (1)a situației actuale din Uniunea Europeană, (2)a felului cum își mai respectă Uniunea Europeană principiile constitutive și (3)a riscurilor mari pentru viitorul Uniunii Europene pe care le produce încălcarea acestor principii.

Atât, deocamdată! Cu urări de bine,

Ion Coja

Președintele Asociației Foștilor Parlamentari din România

București, 23 noiembrie 2018