Mihai Ghimpu- Bonjour, maman

Opinii

 

31.10.2016. Elena Robu .Unimedia

Politicianul cu cel mai mare anti-rating în rândul populației (43% – așa cum arată BOP-ul din luna octombrie 2016), Mihai Ghimpu, a dat lovitura în aceste alegeri. A luat puțin peste 2% din voturi. Alegătorii i-au arătat liberalului care este sprijinul pentru el și cât de mult a căzut în preferințele electoratului. Mă număr și eu printre cei dezamăgiți de PL, pentru care mi-am dat votul în noiembrie 2014.Acum înțeleg că a fost bine că Mihai Ghimpu a rămas în cursa electorală, așa am aflat adevărata lui valoare, adevăratul rating.

De ce a căzut în preferințele oamenilor atât de mult acest lider? Politologul Ion Tăbârță spunea în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA că liderul PL s-a compromis atunci când a fost la Condrița, la începutul acestui an, să îl susțină pe prim-vicepreședintele PD, Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Este asemeni lui Iurie Roșca și PPCD-ul său care nu a mai trecut pragul electoral pentru că a votat pentru comunistul Vladimir Voronin la funcția de președinte al țării. Aceeași soartă o are și PL-ul lui Mihai Ghimpu. Cum mai poate fi salvat acest partid? Scria pe rețele de socializare deputatul din primul Parlament, Andrei Țurcanu, despre faptul că după căderea dramatică a lui Mihai Ghimpu în aceste alegeri prezidențiale, s-ar putea ca șefia partidului să fie preluată de Anatol Șalaru. Apropo, ministrul Apărării, Anatol Șalaru, nu s-a implicat în niciun fel în această campanie electorală, nu a participat la dezbateri, nu a fost prezent în clipuri electorale. Întâmplător? Mi se pare că nimic nu poate fi întâmplător, mai ales în politica moldovenească.

Cea mai tristă în toată această poveste este dezamăgirea electoratului, o dezamăgire care îi aduce la putere pe alții, adică pe cei de centru și stânga. Electoratul de dreapta este constant tras pe sfoară, este utilizat și folosit de către politicienii de orice factură.

Ce urmează să îi spunem PL-ului și lui Mihai Ghimpu decât bonjour, maman! Iar nouă ce să ne spunem decât să fim mai prudenți și să nu avem încredere oarbă în nimeni.

Păcat că lupta pe care a purtat-o fratele său, Gheorghe Ghimpu, în anii 90  este astăzi spulberată de Mihai Ghimpu, care și-a asumat responsabilitatea de a continua cauza românescă. După ce i-am acordat votul în 2014, astăzi am înțeles că am fost trasă pe sfoară. Sper totuși ca Partidul Liberal să renască, dar cu alți lideri  de partid decât Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă sau Valeriu Munteanu.