Marele actor Dumitru Furdui: “Legionarii au fost cei mai buni români pe care i-a dat țara asta în secolul XX”
Incorect Politic

Ianuarie 14, 2024

Marele actor Dumitru Furdui: „Legionarii au fost cei mai buni români pe care i-a dat țara asta în secolul XX”

Marele actor Dumitru Furdui: “Legionarii au fost cei mai buni români pe care i-a dat țara asta în secolul XX”

Despre Constantin Tănase s-a făcut și un film prin anii ’70. Alt prilej de a mistifica istoria și a contrazice grosolan orice urmă de adevăr. E drept că eroul filmului Actorul și sălbaticii al lui Manole Marcus nu se chema Constantin Tănase, ci “Costică Caratase”, vezi Doamne.

Din acțiune trebuia să deduci cât de mult a avut de suferit acest actor, Caratase, jucat de Caragiu, de pe urma legionarilor și a stăpânilor lor, naziști germani.

Nu e primul film în care legionarii sunt prezentați drept unelte ale naziștilor, ceea ce e fals din capul locului. Mișcarea Legionară a început în România în anii ’20, pe vremea când în Germania nu era nici vorbă de fascism, iar de Hitler nici nu se auzise.

N-am de gând ca în rândurile de față să scuz politica pe care au dus-o și unii și alții, dar nici să fiu de acord cu falsul, cu minciuna și cu tot ce contravine istoriei. Legionarii au fost cei mai buni români pe care i-a dat țara asta în secolul XX.

Nu numai că naziștii n-au încurajat Mișcarea Legionară, dar au făcut totul ca s-o ducă la pieire, ceea ce le-a și reușit. Cine își poate imagina că nemții puteau încuraja o mișcare naționalistă și creștină într-o țară pe care aveau de când s-o supună?

Dar nu e prima oară când crimele KGB-ului sau ale Gestapo-ului sunt atribuite legionarilor. Or, legionarii au cântărit destul în viața noastră publică și merită din plin recunoștință și dragostea noastră.

*

Fragment din “Teatrul în Comunism”, de Dumitru Furdui, disponibilă pentru comandă în format fizic de pe anti-librăria Pro și Contra