Calin Kasper calin.kasper@gmail.com 2.201.110.216 |
Intamplarea de mai jos este povestita de Iosif Sulutiu in memoriile sale adunate sub titlul „O lacrima fierbinte”:
In anul acesta (1847) am luat parte la un banchet in Viena, unde toate natiunile Europei era reprezentate prin tineri. Aici am auzit intaia data cantand imnul fiecarei natiuni. Mai intai a inceput unul francez:”Allons enfants de la patrie”, dupa aceea germanul:”Wo ist des Deutschen Vaterland?” apoi unul polonez:”Zehntausend Mann bei Warschau auf die Knie schwuren”, apoi unul ungur:”Hazadnak renduletlenul legy hive a Magyar”, apoi unul italian si in urma slavii. Presidentele adunarii a intrebat, nu mai este alta natiune aici reprezentata? Ba da, am raspuns eu, si am inceput:”Desteapta-te romane”. S-a facut o tacere mormantala, apoi sopteau unii cu altii, cu deosebire un italian cu numele Angelo, jumatate sculat de pe scaun, cu gura cascata, parea ca a vrut sa inghita tot cuvantul pronuntat de mine; ochii lui cei ageri ca un vulture, infipti asupra mea imi atrasera atentiunea. Cand am finit, a fugit la mine, m-a imbratisat cu foc intrbandu-ma:”Cine esti tu? Cum chiama patria ta? Am inteles durerile natiunei tale”, zise el, apoi au strigat cu totii: ”Sa traiasca natiunea romana”. |
*
Nota redacției – În 1847 „Deșteaptă-te, Române” era așa de bine cunoscut?
Excelenta remarca Redactiei, domnul profesor de data asta a reactionat prompt la cronologie.
In 21 iunie 1848, în suplimentul revistei Gazeta de Transilvania numit „Foaie pentru minte, inima și literatură” era publicată poezia „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu. Versurile puse pe muzică au devenit un fel de ”Marseilleză a românilor”, după cum spunea, la vremea respectivă, Nicolae Bălcescu. 142 de ani mai târziu, în 24 ianuarie 1990, aceaste versuri au devenit Imnul de Stat al României, cunoscute sub titlul „Deșteaptă-te, române!”.
În 1848 Andrei Mureșanu a scris poezia Un răsunet și l-a rugat pe Gheorghe Ucenescu, cântăreț al Bisericii Șcheii Brașovului, să-i găsească o melodie potrivită. După ce Ucenescu i-a cântat mai multe melodii laice, Mureșanu a ales în melodia lui Anton Pann. Melodia a fost inițial un cântec sentimental numit „Din sânul maicii mele”, compus de Anton Pann pe la 1830.
Ascultati melodia din clipul de mai jos ca sa auziti ce cant si ce versuri au emotionat la lacrimi pe acei europeni empatici la 1847, inainte de publicarea Imnului.
https://www.youtube.com/watch?v=NPuu_TMy9kc
Asa avem si istoria completa a Imnului Romaniei, care totusi nu reuseste sa’i destepte pe toti romanii de 177 de ani.