Muzeul pentru istoria evreilor din România – un cadou otrăvit?
Contains Link

Vasile Zărnescuyesterday
vasile.zarnescu@gmail.com109.96.190.183
Textul din „adevărul” de Târgoviște este dat mai jos.
La acest articol, linkul integral este acesta:

http://adevarul.ro/locale/targ… :

Cutremurător: Evreii prefăcuţi în săpun la Auschwitz, abandonaţi între buruieni
1 iulie 2011, 09:28 de adevarul

Monumentul care aminteşte de victimele barbariei naziste poate fi găsit cu mare greutate printre pietrele funerare răsturnate şi „mâncate” de cariile vremii. Comunitatea evreiască din Târgovişte a durat până în preajma celui de-al Doilea Război Mondial, apoi s-a stins încet. Ultima înmormântare în cimitirul din Târgovişte s-a făcut în anul 1968.

Copil de 11 ani s-a spânzurat de dorul mamei

Zeci de morminte evreieşti zac într-o… pădure de bălării. Multe sunt răsturnate sau „mâncate” de cariile vremii. Aleile abia se mai disting. Nici măcar locul unde a fost îngropată o bucată de săpun fabricată din trupurile evreilor omorâţi în lagărele de exterminare naziste de la Auschwitz şi Dachau nu este îngrijit. Pe placa monumentului , din cauza ierburilor, cu greu se citeşte cutremurătorul mesaj: „Aici sunt îngropate victimile barbariei naziste, omorâte şi prefăcute în săpun. Rugaţi-vă pentru dânşii”! Mihai Paraschivescu, unul din cei opt evrei care mai trăiesc în Târgovişte, ne-a spus că doar în câteva cimitire din ţară există un asemenea mormânt, care aminteşte de Holocaust. „Se lucrează la un proiect privind atragerea de fonduri europene pentru repararea şi renovarea sinagogilor şi a cimitirelor evreieşti din România. Vrem să le includem în circuitul turistic european. Avem alături de noi o firmă din Italia, specializată pe aşa ceva”, precizează Paraschivescu.

Drumul spre cimitir trece prin mahalaua rromilor

De supravegherea locului de odihnă al evreilor târgovişteni se ocupă Marcela Dumitrache şi fiul ei, Cristian, care îşi au locuinţa în aceeaşi incintă, la doi paşi de pietrele funerare. Paza cimitirului evreiesc este moştenire de familie. „Socrii mei aveau cimitirul ăsta în îngrijire. Eu sunt aici de 41 de ani. Chiar în anul acela, evreii au făcut ultima înmormântare aici. Îmi aduc aminte că am stat toată noaptea şi am privit cum se desfăşura ritualul lor”, spune Marcela Dumitrache. Până şi aceşti oameni simpli sunt trişti că totul a fost dat uitării, că nimeni nu se mai interesează de trecut. „E păcat, că e ceva istoric. Dar, astăzi, fiecare aleargă să facă pentru el, să agonisească. Îmi este teamă să nu dea lovitura hoţii, noaptea. Aici, sunt pietre funerare şi de la 1930 şi arată de parcă au fost puse ieri. Marmura a fost de calitate, nu glumă”, crede Cristian Dumitrache.
Un vizitator nu ar putea găsi drumul spre cimitirul evreiesc din Târgovişte. Ca să ajungi aici, trebuie să treci prin mahalaua rromilor din zona Romlux. Adela Herdan, preşedinta Comunităţii Evreieşti din Ploieşti, care are în grijă şi cimitirul de la Târgovişte, a declarat pentru „Adevărul” că nu dispune de fonduri pentru a îngriji aşa cum ar trebui locul de veci. „Nu avem bani. Nu putem tăia iarba decât o dată pe an. Cu ce să plătim oamenii? Asta este. Cândva, la Târgovişte, a existat o comunitate evreiască puternică”, afirmă Adela Herdan.

Primăria va face curăţenie

Edilul Târgoviştei, Gabriel Boriga, ne-a declarat că, deşi cimititul evreiesc nu este în patrimoniul administraţiei locale, autorităţile au dispus, în fiecare an, să se efectueze lucrări de curăţenie în perimetrul locului de veci. „Aşa se va întâmpla şi zilele următoare. Am cerut conducerii Direcţiei de Salubritate să aibă în vedere acea zonă”, afirmă primarul Gabriel Boriga.

Maerialul are și poze, dar nu le-am putut insera aici. Articolele experților de la Yad Vashem – de ex. Bill Hutman – publicate în revistele din Israel – de ex., în The Ierusalim Post din 5 mai 1990 – sunt date în cartea mea sub formă de facsimil, la pag. 801 https://uploads.disquscdn.com/… .

less