De la: Calin Kasper <calin.kasper@gmail.com>
Subiect: La stalpul infamiei

Textul mesajului:
Ziarele romanesti online sunt pline de filmulete cu hoti ucrainieni care, profitand de debandada din orasele asediate, au gasit momentul prielnic ca sa se puna pe furat. Cei prinsi sunt legati de stalpi sau copaci cu folie, li se dau pantalonii jos, li se pune o placarda prin care trecatorii sunt anuntati de infractiunea comisa si apoi, sunt batuti la curul gol de trecatorii indignati. Foarte frumos, veti zice.
Eu totusi sunt foarte mirat ca evreii din Ucraina si de la institutul nostru cel vigilent, nu se indigneaza, asa cum se indigneaza cand ne anunta ca legionarii aveau acest obicei, pe care ei il considerau criminal, odios, ilegal, pentru ca e interzis sa-ti faci dreptate singur. Iata ca acum nu se indigneaza nici un evreu. In Ucraina e permis, la legionari nu. E cel mai clar exemplu de dubla masura. Iata de ce razboiul din Ucraina are si parti bune.

*

Nota redacției – Legionarii expuneau la stîlpul infamiei persoane care se făceau vinovate de „găinării”, de infracțiuni minore, care denotau carențe morale. Nici vorbă ca persoanele vizate să fie dezbrăcate și bătute la curul gol de cineva, eventual de trecători. Trecătorii erau informați asupra faptei săvârșite, iar persoana pedepsită era expusă câteva ore, într-un loc aglomerat, bine vizualizat. Scopul era să-i facă de rușine pe cei în cauză. La București prima persoană care a fost expusă la stâlpul infamiei a fost un tînăr legionar, vinovat că a transmis o scrisoare unui deținut la Jilava, arestat pentru crime împotriva legionarilor. După ce a fost expus la stâlpul infamiei  și s-a învățat minte, junele legionar a fost reîncadrat în activități legionare. 

Vezi pe acest site cazul Alexandru Spiegler și Coja Zaharia.