Comisiei Internaţionale privind Holocaustul: Zeci de mii de evrei au fost omorâți pe teritoriul RM

Declaraţia politică privind acceptarea Raportului Comisiei Internaționale prezidate de Elie Wiesel privind studierea Holocaustului a fost aprobată astăzi de Parlamentul Republicii Moldova.Potrivit liberal-democratului Vadim Pistrinciuc, care este unul din autorii documentului, acesta vine să aducă un omagiu victimelor şi supravieţuitorilor Holocaustului şi să condamne persecuţia sistematică şi exterminarea evreilor de către nazişti şi a colaboratorilor săi în perioada 1937-1944 pe teritoriul actual al Republicii Moldova. „Este o obligaţie faţă de generaţiile viitoare să cinstim memoria, victimele şi supravieţuitorii celei mai grave crime ale secolului XX. Oameni deportaţi, exterminaţi, doar din simplu motiv că erau evrei sau romi. Din păcate nici Republica Moldova nu a fost ferită de această urgie, pe teritoriul nostru în perioada anilor 30 şi 40 ai secolului trecut, au avut loc represiuni, crime colective cauzate doar de apartenenţa la etnie, fapt confirmat şi de rezultatele cercetărilor efectuate de către Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel”, a declarat Vadim Pistrinciuc. Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului a fost constituită în anul 2003 în România, la iniţiativa conducerii politice a statului. În anul 2004 a fost prezentat raportul final al acestei comisii, care a inclus o vastă cercetare a documentelor, mărturiilor, surselor istorice de orice fel, care descriu teroarea Holocaustul pe teritoriul actual al Republicii Moldova.  Conform datelor raportului doar în anul 1941 între 45 – 60 de mii de evrei au fost omorâţi în Basarabia şi Bucovina, circa 105-120 mii evrei au murit ca rezultat al expulzărilor în Transnistria. Conform datelor aceluiaşi raport din circa 25000 de romi trimişi în Transnistria, 11 mii au murit. „Din păcate chiar astăzi mai există oameni şi organizaţii care neagă sau ignoră amploarea acestor crime naziste împotriva umanităţii şi faptul că ele au avut loc pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Holocaustul reprezintă o mare tragedie istorică, dar şi o lecţie faptele căreia trebuie condamnate dar şi cunoscute”, a declarat Vadim Pistrinciuc. Prin prezenta declaraţie Parlamentul Republicii Moldova acceptă Raportul Comisiei Internaţionale de Studiere a Holocaustului prezidate de Elie Wiesel, condamnă orice tentative de ignorare şi negare a Holocaustului.

*

Nota redacției: Eu știam că site-ul meu este citit și dincolo de Prut! Ba chiar și dincolo de Nistru și mă bucuram foarte! Dar trebuie să-mi temperez elanul și satisfacția! Acest Vadim Pistrinciuc nu s-a uitat pe site-ul cu pricina și îi interzic s-o facă de aici înainte! Ducă-se la Ierusalim, îi plătesc eu avionul, și să ia taxiul să-l ducă la Yad Vashem! Să vadă ce mai scrie pe acolo! căci de vreun an de zile s-au schimbat înscrisurile privind Transnistri și evreii uși acolo din ordinul Mareșalului ION ANTONESCU. Despre acei evrei nu se mai spune că „au fost uciși”, ci că „au murit”!…  Diferență foarte mare, care exclude ideea de holocaust, de genocid!

Așadar, evreii s-au cam delimitat de acuzația de holocaust petrecut în Transnistria sau în Basarabia! Și taman acum s-au găsit vainerii de la Chișinău să invoce un holocaust în Basarabia! Vorba lui Cațavencu: noi de ce să nu avem un holocaust, două?!