În vara anului 1992, trădarea la Nistru s-a produs în văzul tuturor – de la Moscova, în avionul particular al lui Boris Birnștein – un fel de ”plahotniuc” al Basarabiei la acel moment, a sosit o delegație în frunte cu vicepreședintele Rusiei, Alexandr Rutskoy, care a pus prima condiție: debarcarea lui Ion Costaș de la conducerea Ministerului Apărării.

George Marzenco сu Ion Costas.

· 23 февраля в 1:01 ·

-https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=280024832528832&id=100015639519255&comment_id=280027829195199&reply_comment_id=280028049195177

23 FEBRUARIE ESTE ZIUA DE NAȘTERE A GENERALULUI ION COSTAȘ

(Uneori, în această zi eram împreună…)

Generalul de aviație sovietică Ion Costaș, născut la 23 februarie 1944 într-o regiune de gheață a Siberiei,
unde au fost deportați părinții săi din Țarigrad, Drochia, la mijlocul anilor 80 ai secolului trecut a revenit la baștină. A fost mai întâi șeful Asociației DOSAAF a RSSM.

Mișcarea de eliberare națională a luat amploare cu el în primele rânduri.În 1990 a fost ales deputat al Parlamentului (inițial, Sovietului Suprem) al RSSM, manifestându-se ca unul dintre cei mai combativi deputați-patrioți ai mișcării naționale din Basarabie.Fiind numit ministru al Afacerilor Interne, în luna aprilie-mai acel an, el l-a schimbat în această responsabilă funcție pe Vladimir Voronin.

De notat că Ion Costaș venea în funcția de ministru ca un cadru național, și nu ca unul al nomenclaturii de partid deja formate în RSSM…Dar mai întâi, el s-a ciocnit de o rezistență a ofițerilor în fond ruso-lingvi din minister. Această opoziție aprigă cineva a numit-o ”bunt polkovnikov” (răzvrătirea coloneilor),
deși era inspirată clar de generalul din umbră și comuniștii din comitetul central al unicului partid sovietic,
care până la urmă, în doar un an-doi ne-au organizat un întreg război la Nistru.

Am fost prezent la întâlnirea prim-ministrului de atunci, Mircea Druc, cu acei colonei răzvrătiți, când a venit cu Ion Costaș spre a-l prezenta.După o confruntare de vreo patru ore, acești doi bravi patrioți ai renașterii naționale i-au convins pe coloneii agresivi și ceilalți încă vreo câteva zeci de ofițeri-adepți ai lor să ”depună armele”.

Voi puteți să ne organizați un puci, dar tot voi veți arde în focul lui”,le declara după ore de rezistență Ion Costaș, aproape într-un glas cu Mircea Druc. În rolul de ministru, Ion Costaș a efectuat practic o revoluție în cadrul Ministerului de Interne, eliminând tot praful stalinist totalitar din activitatea ministerului
și instaurând metode noi de activitate, în corespundere cu legile democrației.

La 18 decembrie 1990, miliția sovietică din ReMe a devenit POLIȚIE.În vara următoare, a fost deschisă la Chișinău Academia de Poliție.S-a manifestat ca un organizator al ripostelor antiseparatiste – în zonele găgăuză și nistreană.

Numit în februarie 1992 în funcția de Ministru al Apărării, a pus bazele armatei naționale în Basarabia,
imprimându-i valențe românești – de la elaborarea documentelor militare, a gradelor, până la înzestrarea cu armament românesc.Atunci când conflictul la Nistru a luat amploare din cauza atacurilor multiple ale separatiștilor și armatei a 14-ea rusă de dincolo de râu și după ce președintele Snegur și Ministerul de Interne (ministrul Const. Antoci) au reacționat inadecvat, dar și ineficient,

Ion Costaș a propus altă reacție la uneltirile Moscovei la Nistru, însă n-a fost ascultat de ”comandantul suprem” de atunci, care l-a marginalizat de multe ori, expunându-și consilierii militari în rol de comandanți pe câmpul de luptă. În vara anului 1992, trădarea la Nistru s-a produs în văzul tuturor –de la Moscova, în avionul particular al lui Boris Birnștein – un fel de ”plahotniuc” al Basarabiei la acel moment, a sosit o delegație în frunte cu vicepreședintele Rusiei, Alexandr Rutskoy, care a pus prima condiție: debarcarea lui Ion Costaș de la conducerea Ministerului Apărării.

S-a făcut!

Ion Costaș a fost debarcat din postul de Ministru al Apărării ! Peste o zi, președintele M. Snegur și căpetenia separatistă Igor Smirnov au ciocnit șampanie la Moscova, cu prilejul ”sfârșitului războiului”
care de fapt nu s-a sfârșit nici până astăzi, Rusia mai luând o bucată de Românie, inclusiv orașul Tighina,
din bucata ruptă încă în 1940…

Interesant că, președintele Mircea Snegur, ca să-și atenueze cumva vina în gestionarea cumplită a războiului la Nistru, i-a miluit generos cu Ordinul Republicii și Ordinul Ștefan Cel Mare, dar și cu alte distincții,pe sute și sute de combatanți-luptători la Nistru, care mai de care – și pe cei care au meritat și pe cei care n-au meritat……Ion Costaș NU a primit nici o distincție de stat pentru serviciul competent și cu devotament fruntaș din acea vreme…

Credeți că i-ar trebui..?
La ce i-ar trebui?

Ion Costaș este omul plin de demnitate personală, de o înaltă factură morală, un patriot adevărat al neamului și un unionist convins!E un exemplu pentru toți cei din jur!Astăzi împlinește 74 de ani, dar este mai energic decât unul cu mult mai tânăr..!Deci, mulți ani înainte, dle General, cu aceiași energie și cât mai multă sănătate și noroc!!!

Комментарии

George Marzenco La un pahar de vorbă ca din coșul ăsta vom merge toți cu plăcere…

Vasile Munteanu As dori sa ma intalnesc personal cu domnul General! As fi onorat sa il cunosc si sa il ascult vorbind despre Republica Moldova! Cum ar trebui sa procedez?

Ion Boincean La multi ani d. general. Personalitati ca Dvs avem foarte putine. De aceia va respect enorm pentru demnitatea Dvs de om, care crescut in sistemul sovietic ati ramas un dac adevarat. Se vede ca instinctul dacilor a ramas in genele Dvs si nu a permis s…Еще

Gheorghe Filip Bârsan Cele mai frumoase Felicitări, Urări de Sănătate, de bucurii sufleteşti, de Succese, de tot ce este frumos şi sfânt, La Mulţi Ani Fericiţi !

Stefan Caraus La mulți ani, domnule general! La mulți ani cu pace, sănătate, fericire și noroc în toate!
Mulțumim că sunteți și vă susținem în toate cele mai bune ce faceți!

Vasile Munteanu Va salut cu tot respectul domnule General!

Valeriu Troenco Generalul N1.La multi ani Excelenta!!!

Vasile Tarateanu SĂ TRĂIŢIMULŢI ANI FERICIŢI ŞI SĂ SALUTATI PRIMIND PARADA UNIRII.

Anatolie Cărbune La Mulți Ani și Multă sănătate!

Ion Popa La multi ani sănătoși!!!

Mircea Cosma La Multi Ani.!!!

Veronica Pârlog Tarlapan LA MULȚI MULȚI ANI !!!

Leonid Popescu D, le general Om cu demnitate La multi ani cu sanatate

Gheorghe Raileanu Felicitare și admirație!

Elena Tomescu La multi ani cu sanatate !

Ana Costas La multi ani cu multa,multa sanatate si multe bucurii!

Eugenia Bulat Felicitari pentru acest minunat si relevant elogiu, draga George Marzenco.//LA MULTI ANI CU SANATATE, D/le General Ion Costas. DEPLIN RESPECT!

Ion Costas Draga GEORGE,MULTUMESC pentru apreciere si devotament a unui BARBAT devotat Neamului siTarii. Cu deosabita stima si respect Gl Ion Costas.

Tudor Costas La multi ani cu sanatate!

Vasile Marina La Mulți Ani , Dl. General!

Sabin Nita LA MULTI ANI !cu multa sanatate.

Eugen Patraș Bucovina va transmite un călduros La Mulți Ani, Domnule General !

Paul Zainea Ce frumos este cand mai vezi si un patriot adevarat ! Domnul Ion Costas nu trebuie sa lipseasca din functiile mari ale Basarabiei ! Partidele unioniste trebuie sa-l contacteze. De asemeni oameni avem nevoie ptr. unire !

George Marzenco Buhus Alexandru Fondarea partidelor este o operă a oamenilor mai tineri de 70 de ani. A conduce partidul, fie și simbolic, trebuie să fie oamenii cu autoritate, deci și Costaș. Prin omagierea generalului nu inseamna ca se neglijează ostașii. Dimpotrivă, prin omagierea generalului sunt omagiați și soldații lui…

Maria Postolati La mulți Ani cu sanatate!!!
Sincer respect celui mai bun ministru al Apărării ! Nici pana la D-ta și nici după ,Armata nu a avut un așa ministru ca D-ta,un patriot cu mult simt omenesc!

Ion Cristea Multă sănătate, pace, bucurii și noroc, d-le Ion Costaș! Să ne vedem cât mai curând în cadrul României Noastre! La mulți ani!

Ион Васкан Ion Costaș, Nicolae Costin, Mircea Druc -aceștia au fost cu adevărat patrioți ai neamului în acea perioadă. Acești de astăzi sunt niște nimicuri sau ,,niște răi și niște fameni”, cum spunea Eminescu.

Victor Gaju La mulți ani, d-le General! Este o mândrie şi un onor şi trebuie evaluați la deplina valoare aşa bravi feciori ai neamului! Sănătate, izbândă şi Doamne-ajută în tot cea ce faceți! /Respect, d-le Mârzenco!

Ion Negrei Ion Costaș – omul ce reprezintă cu onoare neamul românesc din Basarabia. Să trăiți, Dle General! La mulți ani!

Vasile Zaiaţ La Multi Ani Bade Geneneral! A fost o onoare sa luptam impreuna cu DVs!!!

Ludmila Bunica La multi ani! Si toti foarte buni! Tot respectul! Nu se uita astfel de oameni de mare omenie si buni patrioti!

Nina Seremet La multi ani, domnule general ! Dumnezeu sa va tina in viata, ca sa va vedeti visul implinit- Tara reintregita.

Victor Cojocaru Va salut cu tot respectul domnule General.Sintet un mare patriot al niamului Rominesc de pe ambele maluri ale prutului

Ionel Manea Respect, domnule Costaș! Felicitări pentru educația primită de la părinții dumneavoastră!Nu știu cum să mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru neamul nostru românesc! Să vă dea Dumnezeu Multă sănătate și fericire ! La mulți ani, domnule general Costaș ! Unioniști , Numai Uniți Salvăm Basarabia ! Contactați și contați și pe domnul Ion Costaș !!!

Eugenia Sarban La mulți, mulți ani binecuvântați dle General, Ion Costaş !!! Un patriot adevărat al neamului Românesc !!! Respect şi admirație !!!

Лунгу Анатолие La multi ani,dle General. De astfel de Oameni avem nevoie

Vîntu Anatolie Probabil, cel mai indicat președinte spre a-i conferi Dlui Costaș distincție este Klaus Iohanis.

Alexandru Sacultanu Patriot al neamului ROMANESC si OM de OMENIE. La multi ani sa ne traesti D-GENERAL COSTAS!!!

Mina Pascan Un respect Enorm Domnilor!La multi ani Domnul Ion Costas!l.

Grigore Cojocaru Felicitări, D-le General de la primul pilot militar întors în Moldova. Ma mândresc, ca v-am avut ca pasager la bordul elicopterului pilotat de mine în perioada complicata al anului 1992. Sa trăiți, la multi ani!

Gigi Raducan Noi am auzit si chiar al cunoastem pe distinsul domn general caruia ai uram viata lunga si rabdare ca poate in curnd visul se poate indeplinii.

Alexandru Focșa Domnului Ion Costas ii urez multa sanatate . Eu am cumparat cartea lui de memorii cu multe documente inserate. Multumesc si ii doresc traditionalul: La mai mult si la mai mare !!!

Sergiu Gatlan Sa traiti stimate domn,Ion Costas.Noi,romanii basarabeni avem acum nevoie de Dumneavoastra mai mult ca oricind.

Dumitru Stamatov La mulți ani cu sănătate, domnule general ! Eroilor Patriei Slavă !

Stefan Secareanu La multi ani! Cu tot neamul laolalta!

Karol Racz-Sochircă La multi ani !….Sanatate si mai ales ….UNIRE !

Victor Sula La multi ani.Om cu demnitate .

Петру Ротару LA MULȚI ANI BRAVULUI GENERAL ȘI NEÎNFRÂNTULUI PATRIOT ION COSTAȘ!

Bocsaru Mihai La multi ani, domnule general!