CD
971 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

NOUA INDUSTRIE NUCLEARĂ A AMERICII ARE O PROBLEMĂ RUSĂ
De Sarah Mcfarlane, Timothy Gardner și Susanna Twidale

Companiile americane specializate în construcția de centrale nucleare mai mici de ultimă generație, menite să îmbunătățească securitatea energetică a țării, le este greu să obțină combustibil pentru acele centrale electrice.
Există o singură companie care vinde astfel de combustibil și, din păcate pentru ei, compania este situată în Rusia.

Criza energetică care a izbucnit ca urmare a operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina și a sancțiunilor occidentale care au urmat a împins Washingtonul să dezvolte mai rapid industria nucleară. SUA au deja proiecte pentru noi reactoare moderne cunoscute sub numele de reactoare modulare mici. Sunt mai eficiente, mai rapide și mai ieftin de construit. Cu toate acestea, au nevoie de uraniu foarte îmbogățit pentru a putea funcționa. Conține aproximativ 20% uraniu (HALEU) în loc de 5% obișnuit care este folosit în mod obișnuit pentru majoritatea centralelor nucleare mari.

Se întâmplă că există o singură companie care oferă vânzări comerciale de uraniu HALEU. Aceasta este compania TENEX (Techsnabexport), care face parte din corporația rusă de energie atomică Rosatom.
Nicio țară occidentală nu a impus sancțiuni lui Rosatom, dar nici guvernul SUA, nici companiile care dezvoltă SMR (cum ar fi X-energy și TerraPower) nu vor să depindă de aprovizionarea Rusiei.

În același timp, fără o sursă sigură de combustibil pentru reactoare, companiile de construcții și instalații se tem că nu vor primi comenzi pentru centralele lor. La urma urmei, este puțin probabil ca potențialii producători HALEU să lanseze lanțuri comerciale de aprovizionare pentru a înlocui uraniul rusesc.
„Producția HALEU este o misiune critică și toate eforturile de a-i crește producția sunt în curs de evaluare”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Energie al SUA. „Înțelegem necesitatea unei acțiuni urgente pentru a stimula crearea unei aprovizionări durabile, bazate pe piață, de HALEU”, a spus purtătorul de cuvânt.

Companiile americane și europene intenționează deja să producă HALEU la scară comercială, dar va dura ani înainte ca o astfel de producție să fie operațională.
„Nimeni nu vrea să comande 10 reactoare fără sursă de combustibil și nimeni nu vrea să investească într-o sursă de combustibil fără comandă de 10 reactoare”, a declarat Daniel Poneman, directorul executiv al furnizorului american de combustibil nuclear Centrus Energy Corp.

Deși nivelul de îmbogățire al HALEU este cu mult sub nivelul de 90% necesar pentru a construi o armă nucleară, trebuie să obții licențe speciale pentru producerea și transportul acesteia, cu atât mai puțin nevoia de a efectua upgrade de producție pentru a îndeplini cerințele suplimentare de siguranță și certificare.
SUA încearcă să dilueze uraniul, dar și acest lucru va dura mult timp. Potrivit Casei Albe, doar 7,1 tone au fost procesate din 2013 până în 2016.
În acest sens, guvernul SUA intenționează să folosească o parte din stocurile militare strategice de uraniu foarte îmbogățit pentru a alimenta noi reactoare.

Sursa: https://www.reuters.com/business/energy/americas-new-nuclear-power-industry-has-russian-problem-2022-10-20

NT
Oare micro-reactoarele atomice pe care guvernul roman le-a cumparat de la americani vor astepta ani si ani pana se va gasi o sursa de combustibili nucleari?
Am cumparat o tehnologie inca neverificata si ne aplicata niciunde si care nu poate gasi combustibili nuclear.
Afacerile slugoilor din guvern care cumpara orice de la companiile kosher, doar sa fie pe placul stapanilor. Nu putem da vina pe turci si balkanizare caci bulgarii nu au platit niciodata preturile imense avansate de slugoii nostri.

Traducerea: CD