Părintele arhimandrit Neonil Ștefan, starețul Sfintei Manastiri Frasinei, a trecut la cele veșnice
http://www.napocanews.ro/2016/…

BUNUL DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA !
UN STARET ADEVARAT DUPA VREMURILE DE DEMULT DIN PATERIC !
SA-L RUGAM SA MIJLOCEASCA PENTRU NOI PACATOSII LA BUNUL DUMNEZEU, CA UN ADEVARAT PARINTE PENTRU FII ASCULTATORI, DAR SI PENTRU CEI MAI NEASCULTATORI, CARE, DESI INCERCATI, AU MERS PE ALT DRUM DECAT CEL PROMIS !

*

Duminică, 13 martie 2016, Părintele Arhimandrit Neonil Ștefan, starețul Sfintei Manastiri Frasinei din județul Vâlcea, a trecut la cele veșnice, la vârsta de 94 de ani. Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, 16 martie 2016, de la ora 11:00, la Sfânta Mănăstire Frăsinei.

Părintele Neonil Ștefan s-a născut la 21 octombrie 1922, în satul Valea Babei, din comuna Runcu, județul Vâlcea. Părinții săi, Dumitru și Maria, l-au crescut din mic în dreapta credință. După ce a absolvit școala primară în satul natal (1929-1936) și stagiul militar la Alba Iulia (1943-1946), a rămas în sânul familiei până la 15 aprilie 1948, când a fost primit ca frate în obștea Sfintei Mănăstiri Frăsinei din județul Vâlcea, unde, la 15 august 1949, a fost tuns în călugărie, primind chipul îngeresc.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iosif Gafton al Râmnicului, s-a format duhovnicește la Seminarul Teologic Monahal de la Sfânta Mănăstire Neamț (1950-1953), apoi la Sfânta Mănăstire Curtea de Argeș (1953-1955), unde a deprins meșteșugul olăritului, și, în cele din urmă, la Institutul Teologic din București (1955-1959).

Părintele Neonil Ștefan a fost hirotonit ierodiacon la 13 noiembrie 1949 și ieromonah la 21 noiembrie 1952. Cu harul lui Dumnezeu, la 1 octombrie 1959, la vârsta de 37 de ani, dintre care 11 ani de călugărie, a fost ales stareț al Sfintei Sfintei Mănăstiri Frăsinei, pe care a îndrumat-o duhovnicește vreme de alți 57 de ani.

Om de rugăciune și de aspră nevoință călugărească, păstrător al sfintelor canoane ale Bisericii Ortodoxe, dar și iscusit administrator, părintele arhimandrit Neonil Ștefan a rânduit cu smerenie, cu multă răbdare și cu fermitate nevoile mănăstirii, vreme de peste o jumătate de secol.

Prin osteneala părintelui stareț Neonil Ștefan, ansamblul monahal de la Frăsinei și rânduiala slujbelor dintru început au rămas neschimbate, duhul athonit putând fi simțit și astăzi în mănăstirea Sfântului Calinic. Rânduiala statornicită aici de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, de a nu se mânca niciodată carne în mănăstire și de a se face slujbă de la miezul nopții și până spre dimineață, ca la Sfântul Munte Athos, a fost păstrată cu multă strictețe de părintele Neonil, vrednic urmaș al stareților din vechime, titrează Vocea Vâlcii.

A trecut la cele veșnice duminică seara, după slujba Vecerniei Iertării, în chilia sa, în stare de trezvie și rugăciune, pregătit pentru a trece hotarul cel de taină, spre întâlnirea cu Domnul Hristos. La dorința sa, va fi înmormântat în cimitirul sfintei mănăstiri, în mormântul din vreme rânduit lângă ceilalți stareți și părinți care au sfințit locul.

Mănăstirea Frăsinei e Athosul românesc.

NapocaNews

*

Dan Cristian Ionescu / 15 Mar 2016 9:34pm #

Dumnezeu sa-l odihneasca! L-am cunoscut in 1962 cind am locuit un an in Rm. Vilcea, pe str. V. I. Lenin nr. 362, in metocul manastirii, folosit in parte de Episcopia Rimnicului si Argesului, condusa pe atunci de PS Iosif Gafton (a fost modul in care a scapat de nationalizare). Iar in anul urmator am vietuit si eu pentru un timp la Sf. Manastire Frasinei (am plecat din oras cu caii manastirii, si am calarit 4 ore peste dealuri ca sa scurtam drumul). Tin minte si acum ascultarile primite: dimineata mergeam la bucatarie si curatam cartofii pentru masa de prinz, apoi luam grebla si adunam in capite finul cosit si uscat, la ora 12, cind se lua prinzul, eu citeam calugarilor in trapeza vietile sfintilor din ziua respectiva; dupa masa, ma duceam pe tarlaua de cartofi (unde acum este ridicata libraria) si adunam gindacii de Colorado. In anul 2009 m-a ajutat Dumnezeu ca dupa aproape doua decenii de procese sa primesc de la stat unele despagubiri, pe care am hotarit sa le impart cu citeva manastiri vechi, care imi erau dragi. Am revenit dupa aproape jumatate de secol la Frasinei, i-am spus parintelui staret Neonil ca Dumnezeu mi-a dat niste bani si ca vreau ca din acesti bani sa ajut niste manastiri, si l-am intrebat daca au cont in banca, Parintele staret mi-a raspuns ca nu stie daca au cont, fiindca nu el se ocupa de asta, dar daca vreau sa fac o donatie, sa ma duc la parintele X, sa-i dau banii si sa primesc chitanta. I-am explicat ca eu vreau sa fac o donatie mai mare, asa ca nu am venit cu traista cu bani in spinare. Si atunci, parintele staret Neonil mi-a dat un raspuns pe care nu o sa il uit niciodata: “Multumim, dar nu avem nevoie, Dumnezeu ne-a dat de toate. Daca aveti bani, ajutati manastirile sarace. A venit la noi acum citiva ani un domn senator care mi-a spus ca Senatul vrea sa ajute cu bani niste manastiri printre care si noi. I-am spus si dinsului la fel: “Multumim, dar nu avem nevoie, Dumnezeu ne-a dat de toate”. Dupa care a completat: “Fiindca nu stiam de unde vin banii aceia, si nu vroiam sa-mi tulbure somnul”.