Citez în întregime comentariul semnat  AT – adică Anonimul Transilvan, unul dintre cei mai subtili și profunzi comentatori ai FENOMENULUI ROMÂNESC

***

„Interminabilul, sumbrul si extrem de monotonul serial al d-nei Hossu Longin corect ar fi trebuit sa se numasca “Memorialul diversiunii”. Pentru ca el, mimand obiectivitatea documentarului, promoveaza de fapt o mare minciuna.
El manipuleaza elementele reale fara sa le numeasca expres, grupandu-le maniheic in doua tabere abstracte: Binele (un fel de Ileana Cosanzeana), bagat in cea mai sinistra puscarie, si Raul (Capcaunul), chinuind-l in cele mai atroce chipuri.
Nicaieri, pe parcursul nesfarsitelor episoade, nu se spune adevarul esential: ca in puscarii era aruncata toata esenta nationala romaneasca, de la elite – politice, intelectuale, militare, religioase, artistice – pana la taranii care se opuneau deposedarii de pamantul lor, de moara si de plugul lor, cu tinta clara ca nationalitatea romaneasca sa dispara, iar acei milioane de ocnasi erau maltratati cu fantezie medievala dar cu mijloace tehnice moderne de catre cei ce urmareau deliberat, programatic, stergerea amprentelor nationale, de catre cominternistii, globalistii, inseilatorii unui amalgam fara nuante, fara identitate etnica, masa otova a robotilor vii, capabili nu numai sa execute comenzile orbeste ci si sa se reproduca singuri, scutind stapanii de cheltuiala fabricarii lor.
Si atunci stai si te intrebi: kilometri de pelicula labartata pe distanta de ani si ani, comandata de cine si in folosul cui?”