Surena
177 aprobate
surena_surena@outlook.com
86.126.97.51
.
.
Departe de mine gândul de a pune la îndoială munca, efortul și „umărul” lui Robert Ficheux la Unirea Transilvaniei dar, există și un DAR, nu trebuie să uităm că tot efortul lui Ficheux și a altor prieteni mai cunoscuți, mai puțin cunoscuți, dar uitați ai României, ar fi fost în zadar dacă România ar fi fost învinsă de Ungaria bolșevică a lui Bela Kun.
Este evident și demonstrat în istorie că un teritoriu pierdut în luptă rar a fost câștigat de învins prin tratatul de pace.
Români rețineți că prin Tratatul de Pace de la Paris s-a acceptat actul Unirii Transilvaniei în 1918 mai ales faptului că România a învins Ungaria în 1919, a înlăturat regimul bolșevic și a ocupat Budapesta.
Ungaria bolșevică a lui Bela Kun a invadat Transilvania și Slovacia, au fost învinși stât de români cât și de cehoslovaci. Nu Trianonul a oferit Transilvania României, ci opincile agățate pe Parlamentul din Budapesta ce au consfințit victoria dreaptă, justă a românilor în eliberarea pământului strămoșesc.
Români tot victoria românilor în Nordul Bucovinei împotriva Repunlicii Ucrainene Naționaliste în 1918 și eliberarea Cernăuțiului au făcut posibilă alipirea Bucovinei la patria mamă. Armata română alungând bandele bolșevice ale lui Lenin au apărat Unirea Basarabiei cu România.
Ce putea face Trianonul când românii au luptat, murit, suferit din 1916-1919 în Marele Razboi și apărarea teritoriilor românești?
Bineînțeles că toți prietenii României ce au susținut unificarea teritoriilor românești merită recunoștința noastră eternă, dar să nu-i uităm și pe românii ce au luptat, murit, au rămas mutilați și poate ignorați.
Trebuie să le reamintim și vecinilor maghiari că nu Trianonul le-a făcut o nedreptate, ei au fost învinși și umiliți în luptă de români, adică de cei ce i-au primit când erau pribegi iar ei le-au furat casa și i-au făcut străini în țara lor. Românii și-au luat, prin forța armelor și vitejie, ce a fost al lor și le aparținea de drept.