Maghiarii din România sunt cetățeni români sau maghiari?
 
Maghiarii din România – ca și alți maghiari din lumea toată – fac parte din națiunea maghiară ,este noua directie tactica a revizionismului mereu agresivmaghiar.Altfel spus, in concepția maghiară, nu contează țara în care trăiești, maghiarul rămâne maghiar oriunde,Budapesta e Soarele natiei!
În România,din pacate, subinformarea minoritatii maghiare este intentionat generalizată, nu cunoaște elementele de bază ale democrației, sau diferența dintre liberalism și social-democrație, darmite să cunoască realitatea tematicii maghiare.
Fiecare minoritate – fie ea națională, confesională sau sexuală – are o strategie anume, prin care vrea să „supraviețuiască”…bine!.Se afirma ca  această strategie este aleasă de  minoritate,  să dea roade și nu pentru a fi simpatică majorității. (!?)
Cu alte cuvinte, maghiarii din România, zice Kelemen nu vor în catalogul istoriei , nota 10 la purtare.(Dar le cer romanilor sa se comporte ei de nota …10) Dar daca maghiarii vor să „supraviețuiască” in patria comuna,Romania,numai ca…parte a națiunii maghiare. si NU ca minoritate etnica,egala in drepturi cu majoritatea , atunci au gresit Tzara! . Indiferent de „nota la purtare”solicitata – oricum,nu este acordată de către majoritate !!
Noua ni e pare incorect sa te doara in „cour” de ce cred majoritarii cand le intorci curu;caci ,daca ii provoci mereu, s-ar putea pana la urma,sa-ti dea un picior tocmai acolo…Cu toate marturiile doveditoare pe masa … atunci cine e provocatorul !?
Această strategie a noastra este una foarte serioasă și cu responsabilitate față de viitorul națiunii maghiare ,zice ritos Orban Viktor: „Școala este baza acestei strategii: școlile în limba maghiară. Formulat mai simplu: învățământ în limba maternă generalizat la toate nivelele, de la grădiniță la universitate’. Dar dl.Orban nu ne-a explicat daca elevii maghiari din Romania au si un Minister al Invatamantului,separat de al Romanilor…
Pai ei ,viitorii medici maghiari de exemplu, nu se pregatesc si pentru nevoile statului roman,de la care cer si obtin aceleasi drepturi ca si romanii? Cum sa pretinzi pregatire de specialitate numai in Limba Maghiara cand esti medic in Bucuresti sau Cluj-Napoca, si sa nu stii romaneste? Nimeresti la un accident pe strada cu victima un roman si nu sti sa-l intrebi  …ce a patit,ce-l doare?
Pai sa nu-i cerem d.lui Orban Viktor, intr-un miting la Tg.Mures,de ex. sa vina  in Romania numai in vizita oficiala si nu ca agitator  horthyst?
Dacă această formă de învățământ nu este folositoare pentru maghiari, este problema lor, ei fiind singurii care pot critica acest sistem.zice provocatorjurnalistul Szabo Csaba ! Mai pe românește: dacă maghiarilor nu le place acum învățământul în limba maternă, să treacă la secția română, etc.
 Da, este treaba Statului să explice minorității ce este de folos in mod egal amindurora , majoritari si minoritari . „Nu este treaba majoritarului, să „examineze” maghiarii , dacă știu bine românește,scrie repetat si stupid un personaj tzafnos, Szabo Csaba. Maghiarii din România plătesc impozite, taxe ca și oricine în România’,zicea jurnalistul maghiar. Da,desigur, dar de ce vrei sa desfiintezi examenele istitutionale firesti ,sa nu inveti adica limba tarii in scoala ,ca sa o folosesti macar la locul de munca, deoarece  90% din populatia tarii vorbeste Limba Romana ?
Ungaria, de când partidul lui Orbán Viktor este la putere, ajută  societatea maghiară din România. De acord,dar in unele zone creaza reale dezechibre
social -economice folosind limba maghiara ca arma de discriminare ,acolo unde romanii sunt minoritari! Ungaria, cum vedem, ia în serios abuziv rolul său de Țara Mamă  – adică țara în care istoria maghiară continuă sa conteste existenta Romaniei și după deciziile politice postbelice –, demonstrând o sensibilitate antebelica provocatoare față de probleme…inexistente ale maghiarilor.. În al doilea rând, marea majoritate a maghiarilor din România au incorecta cetățenie dublă ,neagreata devlegislatia electorala europeana !!
Daca majoritatea maghiarilor din România au depus un al doilea „jurământ”solemn ,  prin care jură credință Ungariei,  la consulatele maghiare  sau direct în Ungaria,asta inseamna ca au renuntat deliberat la   Si atunci UDMR in Parlament ,inclusiv consilierii sai in consiliile judetene dispar ca partid politic! Este nevoie doar de o simpla Ordonantza de Urgentza !!
Prof.Deak Andrei,d.d.Rujan