Marin Ene
10:52 (Acum 13 minute)

către mine
Jirinovski: Ucraina trebuie să dea României Bucovina de Nord

Jurnalistul Dan Alexandru a publicat în revista România Mare un interviu cu Vladimir Jirinovski, candidat la funţia de preşedinte al Federaţiei Ruse. Jirinovski a făcut afirmaţii deosebit de importante pentru România dar şi pentru Ungaria şi Polonia. Mai jos, publicăm doar o mică parte a acestui interviu, pe care îl puteţi citi integral în numărul curent al revistei.

Dan Alexandru: Credeţi că recuperarea teritoriilor româneşti care sunt în prezent parte a Ucrainei, şi mă refer aici la nordul Bucovinei şi la Bugeac, este o iniţiativă legitimă a Guvernului României?

Vladimir Jirinovski: Este o iniţiativă absolut legitimă. Până în secolul 19, Ucraina nu exista chiar deloc, ea este o republică artificială. Limba ucraineană, ca atare, a fost creată în Austria de academisianul rus Gruşevski. Întregul teritoriu al Ucrainei moderne este un mare mozaic colectat din ţinuturile ţărilor vecine. De cele mai multe ori, desigur, sunt cele ruseşti, dar, de asemenea, şi româneşti, poloneze, maghiare. Dacă astăzi Kievul doreşte într-adevăr să fie o ţară independentă, de sine stătătoare, atunci Ucraina trebuie să-şi plătească datoriile şi să dea înapoi tot ce nu este al ei. Inclusiv României – Bucovina de Nord.

Dan Alexandru: Cum credeţi că ar trebui rezolvată această situaţie, deoarece între timp Crimea s-a reîntors la Federaţia Rusă?

Vladimir Jirinovski: Aceasta ar putea fi o acţiune voluntară a Kievului. Să presupunem că ei vor să-şi elibereze conştiinţa şi să înceapă totul de la capăt, să-şi plătească datoriile. Mai ales că cea mai mare parte a populaţiei din teritoriile disputate se autoasociază mai mult cu statele vecine. De exemplu, în raionul Gertsaevski, raioanele Novoselitskiy, Glyboksky, marea majoritate a populaţiei şi aşa vorbeşte româneşte, se consideră români. Aceasta poate fi sub forma unor referendumuri, aşa cum vor decide localnicii, aşa va fi.

Dan Alexandru: Sunteţi de acord ca teritoriile ocupate de Uniunea Sovietică în 1940 ar trebui să fie reîntoarse României, mai ales că pactul Molotov-Ribbentrop a fost anulat oficial la 21 iunie 1941, când Germania a atacat URSS?

Vladimir Jirinovski: Dacă vom anula aceste acorduri, atunci haideţi să reconsiderăm şi prăbuşirea Imperiului Rus în 1917. A fost, de asemenea, ceva absolut ilegitim, şi multe ţări vestice apoi au invadat Rusia, contribuind ca noi să pierdem multe ţinuturi original autohtone ale ruşilor. În anii celui de-al doilea Război Mondial, România a luptat împotriva Rusiei, şi în ciuda acestui fapt, URSS deja, din 1944, a început să ofere românilor ajutor consistent, pentru a facilita situaţia cu foametea din ţară. Toate deciziile legate de teritorii au fost legalizate în cadrul dreptului internaţional după război.