Mădălin Pribu: ISTORIA UCRAINEI PE SCURT PENTRU PROGRESISTII SPĂLATI PE CREIER
DE MĂDĂLIN PRIBU / ȘTIRI / Publicat: Sâmbătă, 26 februarie 2022, 20:20 / 13 comentarii
După cel de-al II-lea război mondial, ucrainenii au fost recompensați cu anexarea teritoriilor Transcarpatia, sudul Moldovei de est (Basarabia), Galiția poloneză și cu o parte din Bucovina românească, în 1945, după care, în 1954, Ucraina Sovietică a primit și Crimeea.
După destrămarea URSS, Ucraina a păstrat în componența ei toate aceste teritorii. Practic, Ucraina este, în estul Europei, echivalentul Iugoslaviei: un construct, o formă statală artificială, înglobând etnii diverse și fostele teritorii ale acestora, deci zone cu potențial pentru o politică de învrăjbire, de dezorganizare, de conflict și de haos.
Înțelegerea între Federația Rusă și USA a fost ca Federația Rusă să-și retragă trupele din fostul RDG – pentru a permite reunificarea Germaniei – și din fostele țări comuniste Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Estonia, Lituania, țări care urmau să-și câștige autodeterminarea. Toate acestea însă cu respectarea angajamentului că NATO nu se va extinde spre Est, țările amintite, inclusiv România și Ucraina, urmând să asigure zona tampon între NATO și Federația Rusă. Rusia și-a făcut partea.
După căderea Uniunii Sovietice, Ucraina s-a trezit în postura de a fi a treia putere nucleară din lume, având stocuri de arme nucleare mai mari decât ale Regatului Unit, Franței și ale Chinei împreună. 1900 de focoase nucleare au fost transferate pe teritoriul Rusiei pentru a fi distruse între 1994 și 1996. În schimbul renunțării la arsenalul nuclear, Rusia, USA și UK s-au angajat – prin Memorandumul de la Budapesta – să respecte independența, suveranitatea și frontierele la zi ale Ucrainei.
Ce-ar fi trebuit să facă Ucraina, dacă ar fi avut niște lideri sănătoși la cap? Să-și păstreze un statut de neutralitate între cele două puteri nucleare. Să devină o Elveție a Estului. Ar fi beneficiat atât de pe urma relațiilor economice cu Rusia – având bună parte din economie interconectată cu cea rusă – cât și de pe urma deschiderii către economia UE. Fiind o piață de 51 mil. locuitori, având al doilea teritoriu ca întindere după Rusia, bogat în resurse, întrunea toate condițiile pentru a deveni un partener economic de dorit pentru occidentali.
Or ce-a făcut Ucraina? A mâncat-o unde nu trebuie. După ce NATO a încălcat înțelegerea cu Rusia și a înglobat fostele țări comuniste, aducând trupe și tehnică militară până la granițele Rusiei, s-a trezit că vrea și ea atât în UE cât și-n NATO. Orchestrat de rețelele sorosiste, Euromaidanul din 2013, a dus la căderea președintelui și a guvernului, punând în loc forțele pro-occidentale, a stârnit furia Rusiei.
Da, mă?, a zis Putin. Păi stați așa, atunci! Ia dați-ne voi înapoi teritoriile care nu v-au aparținut, pe care vi le-am făcut cadou. Că n-ați intrat în URSS cu ele. Și printr-o operațiune fulger și-a luat înapoi Crimeea, Donbas-ul și Luhansk-ul. E mai bine așa? Neutri nu v-a plăcut să fiți. V-a trebuit Euromaidan? V-a vrăjit Biden?
Biden era vicepreședinte în mandatele Obama, pe atunci. El a suținut și întreținut euromaidanul. Direct. După care s-a instalat acolo Hunter, fi-su, care a făcut afaceri colosale. Iar când procurorul-șef a deschis un dosar penal, Biden l-a sunat pe președintele marionetă pus de ei și i-a spus să-l schimbe. Ceea ce s-a și întâmplat.
E, mai toți analiștii români se fac că au orbul găinilor. Toate analizele lor sunt foaaaarte „echidistante”. Nu introduc în procesare niciunul dintre elementele menționate. O Ucraină neutră, cum ar fi fost firesc și fair play să rămână, ar fi păstrat și azi integritatea sa teritorială. Deși artificial creată, asa cum am spus, ar fi fost spre binele și prosperitatea ei.
Și mai fac ceva ticăloșii de pe aici și cei occidentali. Se fac că nu văd cum Ucraina este singurul stat din Europa care a dat o lege, în 2017, prin care calcă în picioare drepturile minorităților naționale: române, maghiare, poloneze, slovace, lituaniene ș.a. Interzice învățământul în limbile vernaculare, activitățile culturale prin care își exprimă și conservă identitatea etnică, tradițiile culturale. Or ca să devii eligibil pentru NATO, respectarea statului de drept, a drepturilor omului sunt valori fundamentale.
Pentru asta a și avut NATO intervenții militare în alte state care le-au încălcat, nu? Să elibereze popoarele de sub dictaturi. Dar acum toată lumea e oarbă când vine vorba de Ucraina, cel mai corupt stat european, cu o economie oligarhică. Păi nu pute de la o poștă aici? Pentru cine mai are „nas” și minte.
Și acum Ucraina ar mai vrea să și provoace o conflagrație de proporții, să sufere și alții pentru ea.
Noi abia ce-am semnat un tratat de cooperare militară cu ei. Puși de partenerii nostrii euroatlantici. E bine, trebuie să-i ajutăm să-și păstreze teritoriile noastre anexate și să-i discrimineze în continuare pe cei 500.000 de români trăitori acolo. Nicio condiție nu le-am pus.
Ce să căutăm noi între Rusia și Ucraina? Nici măcar nu e țară NATO.
Imi spun si eu o parere, dincolo de cronologia evenimentelor. Doua puncte:
1. Se pare ca armata rusa a fost (mult) supraevaluata. Ucraina e un adversar mediu, cu multa tehnica primita pe parcurs si surprinsa de evenimente prin proria ei ignoranta in ce va sa vina. Adica nu au prevazut atacul si nu si-au facut prea mari probleme, fapt care a inlesnit elementul surpriza, distrugerea aeroporturilor, a unei bune parti din apararea anti-aeriana, infrastructura plus alte elemente. Si totusi, rusii au suferit pierderi mari si au fost usor dragati catre un razboi de uzura. Nu cred ca au rost tentative de explicatii gen „nu au folosit un nivel de putere comparabil cu adevarata capacitate militara a lor”, „nu au apelat la super-tehnologii” etc. Putin a avut un plan clar de actiune, care viza schimbarea de regim in cateva zile, practic in 2-3 zile Kievul ar fi fost in plan sa cada.
Este ceea ce am banuit de mult, puterea militara e data de puterea economica. Nucapacitatea de inovatie tehnologica sau materia cenusie ar fi problema, ci foamea de bani. Degeaba T-14 e scula fain (ca exemplu), daca nu ai bani sa-l produci si daca de la planul de a avea 3000 de bucati in dotarea armatei pina in 2015, ai ajuns sa ai cam 20 functionale in 2021. Idem in domeniul aviatiei, degeaba o fi SU-57 misto, daca ti-ai permis sa produci 7 bucati pentru intern. Degeaba ai niste hirersonice de mare precizie, cand ai putine si trebuie sa le tii ca pe moaste, iar cipurile lor nu-s de fapt produse de catre tine. Parrerea mea sincera in momentul asta e ca pe teren neutru (nu in razboi de aparare a Moscovei, sa zicem), in fata unui tandem Franta-UK, pierde cu succes.
Ramane o putere (probabil o super-putere) nucleara, dar deja si aici in masura balantei dintre real si mit, lucru care nu are relevanta cruciala, pentru ca intr-un razboi nuclear oricum ne prajim toti. Rusi, americani, europeni, asiatici…all inclusive. Si e absolut garantat, in conditiile in care sistemele de retaliere sunt automate, iar first strike va fi, chiar daca nu oprit, usor detectabil acum de sateliti.
2. Putin a fost privit de catre multi drept un soi de aparator al crestinatatii, in speta ortodoxe. Dar dincolo de polemicile asupra motivelor conflictului (n-am chef sa intru in ele), de aliantele pe care le are fiecare in conflictul respectiv si indiferent de abordarea fiecaruia pe marginea subiectului, ucrainienii sunt si ei crestini, iar Putin afirma chiar ca „sunt frati si ca au o istorie impreuna). Iar tu, ca numit frate, cu istorie comuna si exponent crestin, sa apelezi la o divizie de radicalisti islamisti (gen ISIS) ceceni impotriva ucrainienilor, e ceva de-a dreptul….
Iar ne-au luat-o maghiarii inainte. Ungaria a declarat ca nu vrea sa se implice in razboiul ruso-ucrainean. Si bine face, zic eu. Razboiul este la ei in familie, slavi si unii si altii. Rusia nu mai este bolsevica precum nici noi nu mai suntem comunisti. Teritoriile noastre rapite din trupul tarii de bolsevici sunt acum la Ucraina nu la Rusia. Noi n-avem granita cu Rusia. De aceea nu inteleg de ce clasa noastra politica si media(zisa libera) dar aservita de facto clasei politice implementata noua in 89 de dl Gorbaciov, este cu incrancenare contra Moscovei.
Cand le ascult cantand pe Marina Voica sau pe Ala Pugaciova, mai ca as tine cu rusii. Dar cand o ascult cantand pe Sofia Yodel, mai ca as tine cu Ucraina. Gandind ca cele doua tari sunt crestin-ortodoxe ca si noi, mai ca as tine cu ambele si as trimite delegatii si la Moscova si la Kiev sa se puna de acord. Dar cand ma gandesc ca Rusia si Ucraina au facut parte din URSS si din lagarul socialist, n-as mai tine cu niciuna. Dar tot as trimite delegatii impaciuitoriste la cele doua.
Si m-as alinia cu vesnicii nostri antipatici(scuze), maghiarii, de a adopta o stare de neutralitate in acest conflict. M-as alinia cu acesti catolici si protestanti doar in acest caz.
Dar cine sa in in seama opiniile unui terchea-berchea ca mine ?
//având al doilea teritoriu ca întindere după Rusia
Daca vorbim de statele din fosta Uniune Sovietica atunci
Kazahstanul este de aproximativ 4,5 ori mai mare decât Ucraina.
Ucraina are o suprafață de aproximativ 603.550 km², în timp ce Kazahstanul are aproximativ 2.724.900 km², ceea ce face ca Kazahstanul să fie cu 351% mai mare decât Ucraina. Între timp, populația Ucrainei este de ~43,9 milioane de persoane (în Kazahstan trăiesc cu 24,8 milioane de persoane mai puțin).
Tradare si tradatori de tara. Ioan Mircea Pascu recunoaste fara nici o jena ca a avut o oferta din partea Rusiei pentru recuperarea teritoriilor rapite de Ucraina : Buceac, Herta , Bucovina de Nord si Insula Serpilor. Recunoate sincer si fara nici o jena ca a refuzat recuperarea Buceacului, a Insulei Serpilor , a Hertei si a Bucovinei de Nord de parca ar fi o mare victorie.
PSD partid antiromanesc? Tradatori de tara fara pic de rusine. Sper sa se gaseasca cineva care sa-i scrie pe crucea lui dupa ce o sa moara pretul de vanzare si eticheta de tradator.
https://fb.watch/bsJSyYCe1K/