Isărescu, cu un discurs optimist!
No issue detected

surena 4 hours ago

De vreo 3 luni Isărescu tot bate toba cu situația macroeconomică extraordinară a României și dacă îmi aduc bine aminte braț la braț cu Tăriceanu ne spunea nu cu multă vreme în urmă că nu suntem expuși la criză. În concluzie discursul său nu este deloc optimist iar chestia cu riscurile și comparația penibilă cu economia în vârf vrea să însemne cu totul altceva. Pe de o parte vedem clar că Isărescu nu este adeptul finanțării antreprenorilor pentru că : „sunt nebancabili” (termen de adevărat profesionist, bancher, Guvernator dar pentru care un student risca să repete anul) și a găsit fostul prim ministru cauza „legea societăților comerciale este la nivelul anului 1991”,dar are idee Guvernatorul BNR Fed de România de când e legea societăților în Franța, Anglia, Germania ori SUA? Ce îl doare pe Guvernator? Creditul de consum! Nu creditele pentru investiții, pentru refinanțări, dobânda real negativă plătită deponenților acestea sunt nimicuri.
Un guvernator adevărat, patriot și nu un asasin economic ar fi venit și ar fi spus că e timpul ca bancherii să investească masiv în antreprenorii români, să cumpere obligațiuni ale companiilor de stat care sunt profitabile și să le încurajeze să se extindă în afara României, să acorde credite pentru armata de români inventatori care nu au bani să – și realizeze invențiile, să acorde credite de 1000 de lei fără dobândă elevilor care realizează o mini afacere (dacă chiar vrei să faci educație economică și financiară), într-un cuvânt sa le spună că s-a dus vremea creditului de consum cu buletinul și trebuie să se reinventeze. Dar, turnătorul nostru cu epoleți, omul pus să dărâme economic România prin politica monetara și să ne lase și fără rezerve vine să le spună băncilor să uite de litigii. Bine mai țărane așa știi tu economie și legislație?! Ca sa treci pe pierdere un credit trebuie să faci dovada că ai epuizat toate căile, inclusiv cele judecătorești și că nu ai ce să recuperezi. Putea să spună nepriceputul să se încheie tranzacții prin care banca renunță la continuarea/inițierea unui proces și mai reduce dobânda în schimbul unei angajamentului ferm al debitorului de a respecta noul grafic de rambursare. Cu alte cuvinte să reducă din pretenții, pentru ca multe au fost și sunt exagerate, și să ajungă la înțelegeri amiabile cu clienții furați și jenanți cu sprijinul necondiționat al lui Isărescu BNR.
Hazlie este pentru Isărescu faptul că băncile sunt imorale pentru clienții jenanți cu clauze scrise de nici cu lupa nu le vezi, comisioane ascunse și obligativitatea ca pentru orice amărâtă de tranzacție să fie musai prin banca nu este o noutate, ci o realitate. Cum putem socoti o banca care nu-ți restituie la bancomat o suma sub 10 lei? Morala! Acum sa facem un mic calcul și să spunem că 10000000 de romani au pe card 9,9lei pe care nu pot să-i scoată de la bancomat. Este moral ca băncile să utilizeze acești bani fără să plătească nicio dobânda? Nimeni nu a spus că băncile trebuie să acorde credite fără dobânda, dar atâta timp cât de jecmanesc prin tot felul de comisioane ascunse și atâta timp cât formula de calcul a dobânzii nu respecta regulile aritmetica băncile sunt imorale așa cum au fost când nu au explicat riscurile creditelor în valuta, ale creditului cu buletinul, costurile ascunse ale unui credit etc.. In încheiere atunci când Isărescu va spune că e bine și ca trebuie sa pariați pe leu ori pe economia românească adoptați poziția inversă, exact ca în operațiunile de hedging.