Skip to content
FacebookTwitter
Ion Coja Logo
  • Prima pagină
  • Despre
  • Libraria on-line
  • Contact
  • Prima pagină
  • Despre
  • Libraria on-line
  • Contact
  • Prima pagină
  • Despre
  • Libraria on-line
  • Contact

ION PENA sau Dreptul la recunoaștere și recunoștință

Ion Coja2015-05-05T20:05:19+03:005 mai 2015|Doctrină naţionalistă, Textele altora|

Ref. RESTITUIRE LITERARA ION PENA

Considerat de unii, poate cel mai bun epigramist teleormǎnean, Ion Pena a fost și un poet apreciat in perioada interbelicǎ. Nǎscut pe 25 august 1911, într-o familie de țǎrani, în comuna Belitori, azi Troianul, mort în rǎzboi, pe 29 iulie 1944, și înmormântat în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, Ion Pena este mai mult un necunoscut astǎzi. 

De ce ?

Pentru cǎ între 1945 – 1989, mort fiind, a fost ascuns de ciracii cenzurii în „fondul special – interzisi, S „. Nu le-a scǎpat mai nimic, l-au ras de tot. Pânǎ în 2000 nu s-a știut mai nimic de el. Doar unii epigramiștii seniori isi mai aminteau din epigramele în care-l creionase pe Pǎstorel Teodoreanu, în anii ’40.

In urma documentǎrii pe care am fǎcut-o în biblioteci și arhive, am descoperit cǎ Ion Pena a publicat  și era apreciat în marile publicații bucureștene „Universul literar”, „Pǎcalǎ”, „Prepoem”,  „Epigrama”,  „Vremea”,  în revista buzoianǎ „Zarathustra”, redactată de Ion Caraion si Alexandru Lungu, cât și în cele teleormǎnene „Oltul”, „Drum”, „SO4H2”, „Graiul tineretului” …

De tânǎr, Ion Pena, și-a creat multe adversități publicând texte prin care se delimita de „exclusivismul rasei și culturii germane”, în revista „SO4H2”, pe când avea doar 22 de ani. Condeier cultivat, rafinat, cu un spirit inteligent, acid și chiar autoironic, Ion Pena dă scrierilor sale concizie și finețe.

Antibolșevic convins, scria, înainte de venirea trupelor sovietice, în revista „Pǎcalǎ”, al cǎrei motto era: „Iar când  la Patria Română / Râvnește hidra bolșevică / Nesățioasă și păgână, / Ia și o armă, că nu strică!”

In UNIVERSUL LITERAR, suplimentul celui mai popular și influent ziar din perioada interbelicǎ, UNIVERSUL, Ion Pena era catalogat „Un poet plin, de un talent robust, original și format, care face o figură cu totul aparte în corul celorlalți”.  „Astăzi Ion Pena vine între noi cu o liră cu totul înnoită, aşezându-se dintr’odată pe primul plan al poeziei tinere” …  „versurile lui trebuiesc citite cu toată atenţia. În miezul lor se sbate un poet de rasă, care semnează simplu şi desluşit: Ion Pena.” 

Astăzi, noi putem să judecăm firul epic din proza utopică în două părți, „Moneda fantazienilor”, scrisă în Banat, la Sichevița, între 1937 – 1938, în care Pena merge cu anticipația pânǎ în 1 ianuarie 2000. Prima parte a fost publicatǎ în revista „Drum”, în anul 1937, numărul de Crăciun, iar partea a doua, singurul manuscris, în dactilogramă, rămas la fratele mai mic, Petre Pena, a ajuns la nepotul lor, Marin Scarlat, care l-a dat spre publicare. În povestire, previziunile autorului au mari analogii cu colectivizarea și cooperativizarea (coop-uri, gradinițe, ..), Ion Pena dovedindu-se un bun analist social de anticipație.

Prozatorul și publicistul Constantin Stan (1951 – 2011), membru al Uniunii Scriitorilor, în 2001, în articolul „Un caz ciudat”, vorbește despre faptul că „Pena, prin povestirea sa, îl devansează pe  George Orwell”, autorul faimosului roman „Ferma animalelor”, scris in 1945.

Iar profesorul, ziaristul și prozatorul Victor Marin Basarab afirma în 2001: „Moneda fantazienilor” ar trebui pusǎ în circulație și așezatǎ într-o exactǎ comparație cu proza urmuzianǎ, într-o corectǎ înțelegere a vizionarismului sud-est european și, de ce nu, la baza teatrului absurdului ionescian.” Acum, în 2015, citind și cumpǎnind, putem afirma că Ion Pena a fost un vizionar.

Istoricul și criticul literar Stan V. Cristea, membru al USR, consemna în revista „Caligraf” din iulie 2005:  „Surprinzător, prin 1943 – 1944, Ion Pena pare că evolua spre un nou fel de poezie. Îi întrezărim – incredibil, cumva pe Nichita Stănescu și Marin Sorescu”, iar în ziarul „Drum” din 17-23 august 2001 acesta sublinia: „Citite cu răbdare, dincolo de graba acestui început de nou secol, multe din poeziile lui Ion Pena ne dezvăluie un poet adevărat și sensibil, care a putut să meșteșugească destule versuri memorabile.”

Profesional, Ion Pena a funcționat timp de patru ani și zece luni în Banat, la Sichevița, între 1936 – 16 iulie 1941, ca delegat de agenție. Aici înființeazǎ „Caminul cultural – Lumina”, cu sediul în incinta Primǎriei. Doneazǎ caminului cultural un aparat radio, iar bibliotecii din localitate cǎrți în valoare de mii de lei. Ulterior, împreunǎ cu sǎtenii procurǎ un aparat de proiecție. 

 

Profesia avea sa-l ducǎ pe Ion Pena, în 1941, la Domnești, județul Mușcel, actualmente Argeș, unde lucreazǎ ca agent administrativ. Aici înființeazǎ „Biblioteca Modernǎ” prin care cautǎ sǎ satisfacǎ cerințele de lecturǎ ale localnicilor, implicându-se puternic în activitatea de culturalizare a sǎtenilor.

În Domnești se împrietenește cu Gheorghe Șuța, care-l și gǎzduiește pânǎ la plecarea sa pe front. Acesta era liderul  Partidului Național Țǎrǎnesc din Domnești, mare industriaș și comerciant, unchiul Elisabetei Rizea din Nucșoara – Argeş, participantǎ activǎ la „Rezistența anticomunistǎ din Munții Fǎgǎraș – Haiducii Muscelului”. In fapt, Gheorghe Șuța fiind fratele avocatului Nicolae Șuța, viitorul şef de cabinet al preşedintelui PNȚ, Ion Mihalache.

Viața lui Ion Pena s-a desfǎșurat sub zodia tragicului, ca sǎ nu spunem a blestemului. A avut parte de un destin frânt la doar 33 de ani, fiind al cincelea copil, din cei șapte, pe care pǎrinții i-au condus pe ultimul drum al vieții.

Prietenia sa cu Gheorghe Șuța și apartenența la PNȚ aveau sa-i condamne familia la supravegherea miliției și securitǎții.

Pentru aceastǎ restituire literarǎ am realizat și vom realiza din urmǎtoarele:

1) – am creat conturi pentru Ion Pena si am postat pe: www.wikipedia.org, www.citatepedia.ro, www.versuri-si-creatii.ro, www.poezie.ro, www.versuri.ro, https://plus.google.com (a adunat peste 90.000 de vizualizǎri) și www.facebook.com (a adunat 3460 de prieteni)

2) – poezii și articole despre Ion Pena au apǎrut în revistele si ziarele: „România literarǎ” (revista a Uniunii Scriitorilor din Romania, articolul „Un scriitor uitat – Ion Pena” este semnat de dl Gheorghe Grigurcu  ), „Convorbiri literare” (revista a USR), „Poesis”(revista ce apare sub egida USR), „Cafeneaua literarǎ”, „Plumb”, „Pietrele Doamnei”, „Gând românesc”, „Caligraf”, „Oglinda literarǎ” (revista ce apare sub egida USR), „The Epoch Times”, „Criterii naționale”, „Revista de recenzii”, „Basarabia literarǎ”, „Arges Expres”, „Scrisul bǎnǎțean”, „Unirea”, „Puterea”, „Jurnal românesc”, „Armonii culturale”, „Lumea româneascǎ”, „Bogdania”, „Amprentele sufletului”,  „Națiunea”, ș.a.

3) – vor fi tipǎrite 1000 de cǎrți cu titlul „Scrieri” de Ion Pena (poezii, prozǎ și epigrame)

4) – poeziile lui Ion Pena, citite de actori de prima mânǎ (ioan gyuri pascu, oana pellea, dorel vișan, magda catone, horațiu mǎlǎele, irina movilǎ, ș.a.), înregistrate în format digital, vor fi postate pe www.youtube.com și distribuite în rețeaua Biblionet.

Informații despre Ion Pena, gǎsiti pe:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_C._Pena

https://www.facebook.com/profile.php?id=100008765688862

https://plus.google.com/+IonPena/posts

Ion Pena a scris și a luptat pentru aceastǎ țarǎ. A venit vremea sǎ-l scoatem la luminǎ.

Marin Scarlat

marinscarlat@gmail.com

0724002535


​

A fost membru activ al Grupării literare „Drum” din Roşiorii de Vede, asociaţie a tinerilor publicişti teleormăneni, înfiinţată în 1935 sub preşedinţia de onoare a scriitorului Zaharia Stancu, preşedinţi activi fiind Nicolae Stănescu-Udrea şi Florian Creţeanu.


​

·

·         Ștefan Baciu – Un poet: Ion Pena, în „Universul Literar” din 7 martie 1942


​

Revista „Prepoem”, „O mare ancheta literarǎ: Ion Pena”, an II, seria II, nr. 19 din iunie 1941, București


​

Ion Pena – Poezii inedite: „Portret” și „Poetul din urmǎ”, Revista „Prepoem”: an II, seria II, nr. 19 din iunie 1941, București
​

Revista „Pǎcalǎ” – „Micǎ antologie epigramaticǎ” – Ion Pena alǎturi de Ion Luca Caragiale și alți epigramiști emblematici din anii ’40.

„Povestirile Contelui Astrobal” de Ion Pena în Revista „Pǎcalǎ”

Coperta revistei Vremea, an 16, nr 695, Paște 1943, Ion Pena –

„Cântecul din urmǎ”

​Ion Pena – Poeziile „Leit-motiv” si „Invocare” –  august 1943 – Revista „Oltul”


​

Ion Pena: Strofe pentru Pǎstorel- Revista „Pǎcalǎ” din 11 aprilie 1942


​

Poeziile „Opriți-vǎ” și „Poetul din urmǎ” de Ion Pena – Revista „Drum”, anul IV, nr. 1 din 15 iunie 1938

Ion Pena – Revista „Epigrama”, anul IV, nr. 56, 22 iulie 1942, București
​


​
​

·         Ion Pena – portret din anii ’40, care apǎrea în revistele „Păcală” și „Epigrama” din București

​

Ion Pena – portret de Al Popescu Tair din volumul „Furcile caudine” 1939

Ion C. Pena, Perceptorul – scriitor, 25 august 1911 – 29 iulie 1944

Ion Pena în numǎrul de Crǎciun, 1937, al revistei „Drum” – publicarea primei pǎrți a povestirii utopice „Moneda fantazienilor”

Ion Pena, caricaturǎ, în „Universul Literar” din 23 mai 1942

​

Constantin Stan, membru al Uniunii Scriitorilor, „Un caz ciudat: Ion Pena” în „Ziarul de Duminicǎ” din 28 sept 2001

Ion Pena: „Ziarul de Duminicǎ” – Constantin Stan, din 28 sept 2001
​

„Universul Literar” din 23 mai 1942 – Ion Pena, Ștefan Augustin Doinaș, Ion Caraion si alti poeți din anii ’40


​Ion Pena -Poezia „Paște”, aprilie – mai 1944, Revista „Oltul”


​

„Biblioteca moderna” infiintata de Ion Pena in 1941 in Domnesti
​

ion pena – revista slove de foc – belitori, teleorman – nov  1935

Ștefan Baljalarschi si Ion Pena – traducere din rusește – „Poemele mele” de Serghei Esenin. Ion Pena a debutat în 15 aprilie 1932 în Revista – „SO4H2”, din Turnu Măgurele, cu poezia „Alpinism”, scrisă în 1928

„Graiul Tineretului” – „Organ al Tineretului Național – Tǎrǎnesc din Turnu Mǎgurele”, apǎrea sub conducerea unui comitet, Ion Pena – poezia „Noapte la Turnu Mǎgurele”, publicatǎ în anul II, 11 iulie 1933, scrisǎ în 1930




​

Ion Pena – Placheta de poezii „Simple nimicuri” din 1940, în dactilogramǎ, se aflǎ la Arhivele Naționale Alexandria

·         Ion Pena: Volumul „Furcile caudine” – publicat în 1939 – Editura DRUM, Rosiorii de Vede

Epigrame oprite de cenzura in 1939
​


​










​
​
​


​

Mormantul lui Ion Pena din Cimitirul Eroilor – Alba Iulia

Ion Pena in Antologia Pastorel a lui George Zarafu, ed Victor Frunza, 1996

Casa lui Gheorghe Suta din Domnesti Arges. Ion Pena a locuit in doua cămărute din spate, intr-o anexă.

Ion Pena in antologia lui N. Crevedia, ed Mihai Eminescu, 1975


​
​

Distribuie!

FacebookTwitterLinkedInWhatsApp

Alte articole

  • A fi legionar !

    A fi legionar !

    12 iunie 2025 | 5 comentarii
  • Mesajul DISPERAT al șefei serviciilor secrete americane: “Suntem mai aproape ca oricând de Nimicirea Nucleară!”

    Mesajul DISPERAT al șefei serviciilor secrete americane: “Suntem mai aproape ca oricând de Nimicirea Nucleară!”

    12 iunie 2025 | 2 comentarii
  • Legământul Legiunii: „Să vină în aceste rânduri cel ce crede nelimitat”

    Legământul Legiunii: „Să vină în aceste rânduri cel ce crede nelimitat”

    11 iunie 2025 | 3 comentarii

Un comentariu

  1. radu Stefan 5 mai 2015 la 11:06 pm - Raspunde

    „Iar când la Patria Română / Râvnește hidra bolșevică / Nesățioasă și păgână, / Ia și o armă, că nu strică!”

    NE VOM AMINTI DE EL MAI CURAND DECAT VISAM!!!!!!!!!!!!!!

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Despre

Ion Coja
twitter Ion Coja

Locuri de munca

Arhive

Categorii

  • Agenda prezidențială
  • Amestecate
  • Arhivă
  • Basarabia
  • Biserica
  • Carte pentru dumirire și îndreptare
  • Ce-i de făcut?
  • Constituţia Creştină a României
  • Cu mâinile curate 2014
  • Cvadratura cercului
  • Doctrină naţionalistă
  • Holocaust
  • Întrebare concurs
  • Ion Coja la TV
  • La zi
  • Legionarii în eternitate
  • Lingvistică
  • Lista naţională
  • Literatură
  • Marele Manipulator
  • Memorandum Est
  • Preafratele nostru
  • Proces cu Aurel Vainer
  • Promovate
  • Publicistică.Varia
  • Regele Mihai
  • Sinai
  • Texte uitate, texte cenzurate
  • Textele altora
  • Transilvania
  • Trianon 100
  • Vatra Românească
  • Video-inregistrari

Calendar

iunie 2025
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« mai    

Abonare newsletter

Adresa ta de e-mail:

Linkuri

  • "Locuri de muncă"
  • basarabia film
  • Coaliția pentru Familie
  • Librăria Ion Coja
  • Lista Națională
  • România Mare
  • Trakia Nova
Politica de cookies
Ion Coja
Ion Coja ©
FacebookTwitter
Go to Top