rodica bratulescu

17 feb. 2023, 19:28 (acum 20 de ore)

către euCorvinCristianVasileAlexDanSCMihaiNiculaeIonCostacheMihaiConstantinGeoRazvanAdrianDumitruMironSorinGheorgheȘoșoacăDanMarianMariusVasilesecretariat@piperea.roVictorGeorgeMircea
Ce nu se ştie despre viaţa şi arta lui 
Ion JALEA
image.png

  ·
Știați că azi, 19 a lui Florar 2022, se împlinesc 135 de ani de la nașterea sculptorului ION JALEA, sculptorul care a muncit o viață fără o mână, amputată după rănirea în război, când a apărat România, de atacul trupelor germane, în zona „Nămoloasa”? 
Cu o singură mână, a sculptat până la 90 de ani.
La 19 mai 1887 s-a născut, la Casimcea, județul Tulcea, sculptorul ION JALEA
În 1908 a fost admis la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti unde i-a avut profesori pe sculptorii Frederik Ştorck şi Dimitrie Paciurea.
A luptat în Primul Război Mondial și a fost grav rănit în luptele cu armata germană, și-a pierdut mâna stângă în luptă, fiind nevoit să sculpteze toată viața doar cu dreapta. 
Tot în război, în 1917, Statuia domnitorului Mircea cel Batrân din Tulcea a fost dărâmată de armatele ocupante (germană + aliatele sale, bulgară şi turcă), iar Ion JALEA a realizat o altă versiune, originală, reprezentând (ecvestru), pe Mircea cel Batrân tot în Tulcea, în 1972. 
Ion Jalea a participat şi la Mausoleul de la Mărășești realizând Basoreliefurile „Cupolei Gloriei” alături de Cornel Medrea.
În 1917, la cererea sa insistentă de a fi trimis pe front, a participat la luptele de la Corbul, Măxineni, Nămoloasa, iar pe 17 August e grav rănit de militarii germani. Medicii fac eforturi imense și îi pot salva piciorul, dar nu și brațul stâng. Dar, deși a rămas infirm la doar 30 de ani, nu a abandonat munca în sculptură, şi a dat viață statuilor până la 90 de ani.
După război, Ion JALEA a expus la Iași schițele de pe front, cu evocarea amintirii războiului şi a ororilor, dar și cu sentimentul de recunoștință pentru eroii neamului, căzuți la datorie. 
De notat că artistul venise pe front direct de la Paris, unde a lucrat şi în atelierul marelui sculptor impresionist Auguste Rodin.
Ion JALEA a obținut Marele Premiu al Expozițiilor Internaționale de la Paris și de la Barcelona, Premiul național pentru sculptură (1941), Premiul de Stat (1957) şi alte distincții (1971, etc). A expus lucrări și la Salonul de toamnă de la Paris.
La 19 Martie 2009 a fost inaugurată o copie în bronz a operei de artă „Arcaș odihnindu-se” de Ion JALEA, la Curtea de Justiție din Luxemburg, ca donație a statului român (lucrarea originală  se află pe faleza Cazinoului din Constanţa). 
A sculptat şi Monumentul Unirii, statuile lui Eminescu, Enescu, Decebal, Dragoș şi bizonii, Goga ori Spiru Haret, dar şi sculpturi de pe fațadele din Arcul de Triumf… 
Un mare număr din sculpturile lui Ion JALEA se găsesc în Muzeul Memorial „Ion Jalea” din Constanța pe baza donației sculptorului , colecția a fost inaugurată în 1968 cu 227 lucrări (din care 119 intrate în patrimoniu în anul 1985).
De notat că, după Revoluție, unul dintre boii din bronz ai soclului Monumentului Unirii, cu statuia domnitorului Unirii, CUZA, realizată de Ion JALEA, a fost furat după Revoluţie, şi probabil vândut la fier vechi. Monumentul statuar conținea de o parte şi de alta țărani cu animalele lor de povară.
Un alt aspect surprinzător şi notabil este că deși a realizat şi compoziții pe teme religioase – „Căderea îngerilor” și „Căderea lui Lucifer”, iar În 1935, a proiectat moneda de 250 de lei, care prezintă Stema Regatului României și Efigia regelui Carol al II-lea, totuși a fost apreciat şi după schimbarea regimului când comuniștii i-au recunoscut valoarea, chiar de la început – în 1948, a fost ales membru corespondent al Academiei Române , în 1956, a devenit președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România. 
În 1966, i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural, clasa I, în 1962, a fost distins cu un Ordin al „Stelei” României, în timp ce în 1971 a fost înnobilat cu distincția de „Erou”, de fapt chiar a fost erou, atât pe front cât şi prin munca s-a asiduă de o viață ca sculptor cu un braț amputat din război. 
Din păcate însă, după Revoluție, anumiți oameni au ales să fure o parte din bronz de pe soclul pe care stătea o statuie a sa, pentru a vinde la „fier” vechi… „bronz” vechi… 
Emblematic pentru goana după bani nemunciți sau furați și pe care o simțim şi azi inclusiv la politicienii vremii …
În ultimii 32 de ani, nu s-a  amintit prea des de ION JALEA
Ion JALEA s-a stins din viaţă la 7 Noiembrie 1983.
NAŢIUNE trebuie să-și aprecieze şi să-şi respecte VALORILE pentru a putea evolua – într-un climat care promovează  competența, munca, creaţia.
***BIBLIOGRAFIE- Cartea „Artişti dobrogeni” de Florica Cruceru, Petru Comarnescu – Ion Jalea , „Mausoleul Eroilor de la Mărășești (Jud. Vrancea)“ mnlr.ro , etc