„Ion Coja – profesor universitar, lingvist, scriitor și publicist. Eurosceptic, anti-american.”
Basarabia nu este o punte, ci este prăpastia care ne desparte de Rusia!
Circulă pe internet o „listă” cu prietenii Rusiei, alcătuită, se zice, de cunoscutul Dughin, mare consilier al lui Putin. Zic unii! Am primit lista aceasta de mai multe ori. Pe această listă apare și al dumneavoastră „Ion Coja – profesor universitar, lingvist, scriitor și publicist. Eurosceptic, anti-american.”
De data asta însă lista mi-a parvenit din Basarabia!… Nu pot trece cu vederea și mă simt dator cu un scurt comentariu.
Cu ceva timp în urmă am participat la lansarea unei cărți interesante, semnată de Iurie Roșca, cunoscutul om politic din Basarabia, care de ceva vreme pledează cu insistență pentru statalitatea Republicii Moldova, ca singura variantă benefică pentru toată lumea. Adică pledează pentru o perpetuare a situației de azi, excluzând varianta Unirii. În felul acesta, zice domnul Roșca, Basarabia își va putea asuma rolul firesc care îi revine, de punte, o punte între România și Rusia, între Europa și Asia.
Cerându-mi-se părerea, am afirmat că Basarabia nu este o punte, ci este prăpastia care ne desparte de Rusia! Basarabia a fost și este un teritoriu pe care Rusia a desfășurat o serie de politici, de strategii fățiș dușmănoase față de populația băștinașă, românească, dușmănie împinsă până la evidențierea intențiilor criminale față de această populație, majoritară, pe care strategii țariști și staliniști au vizat-o prin atâtea răutăți în speranța lichidării fizice românilor de peste Prut și Nistru.
Diminuarea ponderii demografice a românilor din Basarabia a avut și alți beneficiari, poate mai interesați decât autoritățile rusești. Nu mai este niciun secret că au existat și proiecte sioniste care au luat în calcul Basarabia. După invazia sovietică din vara lui 1940 devenise iminentă declararea Basarabiei ca republică sovietică evreiască. Fusese și convocată o „adunare a poporului” în care să se proclame noua republică. Nu se știe exact de ce, în ultima clipă, Stalin s-a răzgândit și tovarășul Kaganovici n-a mai ajuns la Chișinău, unde era așteptat de tot „norodul moldav”!
Așa că răul de care au avut parte românii din Basarabia după 1812 nu acuză numai Rusia, numai pe ruși, ci și pe liderii evreimii, cum bine se știe.
Ce este trist în istoria relațiilor noastre este că politica Bisericii Ruse este chiar mai agresivă decât a autorităților civile, laice.
Sigur că Basarabia – de fapt România ca întreg, este deja o punte între Europa și Eur-Asia. O punte naturală, impusă și consolidată de istorie, câtă istorie s-a adunat până azi. Oricâte greșeli se vor mai face la București și la Moscova, această punte va funcționa cât de cât. De la sine! Chiar și în ilegalitate! Dar firesc ar fi să-i dăm cale liberă! Firesc ar fi ca Rusia să procedeze lucid și bărbătește! Să-și asume cele săvârșite cu sânge rece împotriva ființei românești nu numai în Basarabia, ci și împotriva României, a Românilor în general, și să pună bazele unei bune vecinătăți, ale „frăției” româno-ruse, la care unii au visat cu sinceritate după 23 august august!
Un inventar complet și sincer al contenciosului româno-rus va consemna, desigur, și motive consistente de recunoștință reciprocă. Chiar l-am sfătuit pe domnul Iurie Roșca să sprijine la Chișinău alcătuirea / demararea acestui inventar. Un inventar al Binelui, datorat bunăoară românilor trăitori în Rusia, respectiv rușilor trăitori România! Este un inventar neglijat, mai greu de alcătuit decât inventarul Răului care a fost mai mult comentat și documentat. Deh, când răul înseamnă crime, tentative de genocid, n-ai cum să-l treci cu vederea, să-l uiți!
Mai visează, mai atentează oare panslavismul rus la teritoriul românesc și la sufletele noastre, să le rusifice? Să le de-natureze?! Dacă iau aminte la politica Patriarhiei ruse n-aș putea zice că aceste intenții le-au ieșit din cap, s-au lecuit de ele!
Așadar, n-am ce căuta pe „lista lui Dughin”. Dar mi-ar face plăcere să mă întâlnesc cu domnul Dughin, pare că se numără printre rușii rezonabili, cu care se poate pune la cale o lume mai bună. Rusia n-a dus lipsă de asemenea oameni.
În relația cu Rusia eu am propus să pornima de la o axiomă: rușii nu sunt vinovați de Marea Revoluție din Octombrie Roșu 1917. Răul provocat de acea diversiune criminală a lovit cel mai mult în poporul rus! În popoarele slave și creștine din Rusia. (Apud Soljenițân) La ultima defilare de 7 noiembrie, cea din 1989, la Moscova s-a defilat sub lozinca PROLETARI DIN TOATE ȚĂRILE, IERTAȚI-NE!
*
Cât privește euro-scepticismul meu, așa e! Sunt. Cunosc bine prețul cu care am fost „acceptați”! În 2003 s-a recurs la o fraudă electorală nerușinată și s-a ocolit ținerea unui referendum propriu zis pe tema intrării în UE.
*
Despre anti-americanismul meu am scris pe acest site cum stau lucrurile. Există cel puțin două Americi. Poate chiar mai multe. America soților Clinton, a lui Obama, este America pe care n-o pot iubi, ci o compătimesc sincer!
Rusia și America ar trebui să colaboreze mai mult, mai sincer. Fundamental vorbind, la nivelul intereselor vitale, sunt pe aceeași baricadă.
*
Nu mă simt dușmanul nimănui! Ci doar inamicul și victima prostiei și a răutății! Care prosperă la nivel planetar în ultimii o sută și ceva de ani! De la Sarajevo încoace! Vorba bănățenilor: Cine a văzut vacă albastră și sârb cu(-)minte?! Sau polonez! Ar trebui să-și ceară și ei scuze pentru declanșarea celor două războaie mondiale, două mari mostre de prostie, imbecilitate și ne-omenie la scară planetară.
Ion Coja
„Ion Coja – profesor universitar, lingvist, scriitor și publicist. Eurosceptic, anti-american.”
SI IN PRIMUL RAND, ANTISEMIT.
LA NIVEL IDEOLOGIC.
… creștin și naționalist. Zic eu
Basarabia este o prăpastie care ne desparte de Rusia! Din păcate politicienii noștri sunt prea obtuzi sa transmită acest semnal iar rușii sunt orbiți de visurile deșarte imperiale pentru a înțelege ca unirea Basarabiei ar reprezenta o punte de unire poate cu singura națiune care înțelege sufletul, cultura și misticismul ortodox rus,lucruri cu care nici slavii de la sud de Dunăre nu se pot mândri.
Bine punctat, dar eu n-as numi Basarabia o prapastie, ci, mai degraba, o nuca tare, o piatra, dintre cele pretioase (sufletului nostru), ce n-a putut fi, oricat s-au straduit toti vrasmasii, rasturnata, distrusa, e inca acolo, si-si imprastie razele stralucitoare in chemarea mantuirii; de sub vremi, de sub tarana, eu cred ca adevarul va razbate si se va restabili candva!
Foarte bine si foarte romaneste pusa problema, domnule profesor ! Felicitari!
O mica paranteza : mai ales intre cele doua razboaie cand polonezii au masacrat nemtii cumplit , la injunctia englezilor, spre a-l provoca pe Hitler sa atace primul: nu uitati ca Polonezii erau penetrati de comunistii iudei, in mare numar, care faceau exact ce au facut contra romanilor si in Basarabia si Bucovina.
Indubitabil, polonezii au crimele lor pe constiinta contra populatiei civile germane la culoirul Danzig etc, dar sa nu uitam ca Churchill i-a incurajat repetat pe polonezi prin invitatii clare sa o faca, sa atace civilii germani, obligandu-l pe Hitler sa sara in ajutorul populatiei germane fara aparare, atacata chiar pe teritoriul german de la granita cu Polonia..
Asta c o paranteza
domnule Coja,
mă bucur că ați deschis discuția, chiar dacă nu sînt de acord cu toate afirmațiile dvs.
vreau să vă aduc un exemplu straniu în istorie. Cazul Stalin.
Stalin a ordonat să fie plantați brazi pe Tîmpa la brașov, în forma numelui său. STALIN. Astăzi se mai văd ultimele litere LIN.
Stalin a fost un dictator. Unii cred, alții susțin, unii se opun, iar alții nu știu ce să creadă.
bolșevismul după ce s-a instalat, prima acțiune serioasă a fost naționalizarea. Printre altele au naționalizat proprietățile bisericii. Mai mult au naționalizat proprietatea patriarhiei ruse. PATRIARHIA RUSĂ.
Patriarhia rusă se afla la 70 de km de Moscova de sute de ani, indiferent cine a venit la putere, dar dintr-o dată, patriarhia rusă a rămas fără casă. Rușii doreau asta? Nu cred.
mai tîrziu a apărut un alt nebun pe constelație. L-a chemat STALIN. Și surpriză, Stalin dă ordin să se retrocedeze proprietățile bisericii, inclusiv sau mai ales teritoriul patriarhiei ruse.
bolșevicii după naționalizare au transformat patriarhia în birouri de stat și o mică parte în muzeu. Stalin a retrocedat întreaga proprietate bisericii ruse, mai exact mănăstirea care a fost sediul patriarhiei ruse. Patriarhia s-a mutat din nou acasă unde a locuit pînă după anul 1990, cînd noul patriarh a mutat patriarhia la Moscova, unde nu fusese niciodată. Foarte interesant!
acum se pune întrebarea: marxistul Stalin a fost chiar atît de marxist și nebun, cînd a retrocedat proprietatea bisericii ortodoxe ruse, inclusiv proprietatea patriarhiei ruse? Mă îndoiesc!
https://en.wikipedia.org/wiki/Trinity_Lavra_of_St._Sergius
oricum faptul ăsta, adică a accționat ca un creștin, deși în esență era marxist convis, a fost o mișcare politică calculată din partea lui(?), sau a fost un exces de nebunie, în conjunctura politică de moment? Sau el a sperat în iertarea păcatelor?! Istoria e mult mai complicată decît ni se pare nouă.
a fost bun Stalin pentru români? Nu! A ordonat ca orașul Brașov să se numească Stalin, iar Tîmpa să prezinte numele lui ca pe arenele sportive din zilele noastre, cu brazi verzi tot anul pe foiase, care toamna erau aurii și ruginii.
la un moment dat brașovenii s-au enervat și au pus mîna pe topoare, tăind de la bază literele STA. N-au apucat să termine treaba deoarece MILIȚIA a intervenit.
pentru biserica ortodoxă în general, mănăstirea LAVRA, a TRINITĂȚII, dedicată Sfîntului Sergius, a constituit matca ortodoxismului, după ce Patriarhia de la Constantinopol a căzut în mîinile turcilor, care se convertiseră la islamism la Babilon. Pentru cine nu știe, otomanii au migrat de la Babilon în Anatolia, cînd mongolii au cucerit Babilonul. Eu o numesc ultima haltă a otomanilor înainte de a se stabilii la Bizanț.
https://en.wikipedia.org/wiki/Trinity_Lavra_of_St._Sergius
domnule Coja, probabil că știți, sau ați făcut o vizită vreodată acolo, iar dacă nu eu vă recomand să faceți neapărat o vizită. Știu că ați fost la Roma, dar nu știu dacă ați ajuns vreodată acolo. Mănăstirea care e centrul spiritualității ortodoxismului din Rusia, se află la 70 de km de Moscova în Sergyev Posad. Are o istorie foarte bogată, greu de imaginat.
nu vreau nici să laud și nici să critic, nici ortodoxismul rușilor și nici pe Stalin. Am propus doar un subiect deschis de discuție, apropo de clopote și de trezire, sau deșteptare. Probabil subiectul cu cel mai mare clopot m-a influențat?!
Și mie îmi pare rău că n-am fost niciodată în Rusia! Nici măcar în America…