Iulian MARES mares.iosif@gmail.com 195.254.183.169
A-Intrebări pentru președintele Iohannis și PNL: 1. În propunerea inițială a Comisiei Europene România ar fi primit 31 de miliarde de euro pentru politica de coeziune. Acum primim circa 26,8 miliarde. De ce a pierdut România 5 miliarde euro în timpul negocierilor? 2. România nu beneficiază de fonduri pentru regiunile mai puțin dezvoltate (Nord Est cu 39% din media UE şi Sud Vest cu 45% din media UE/PIB pe locuitor). Bulgaria primește 200 milioane euro pentru regiuni mai puțin dezvoltate, Cehia 1,55 miliarde euro pentru sporirea gradului de coeziune regională, Polonia 600 milioane euro pentru regiuni mai puțin dezvoltate, iar Portugalia 300 milioane euro pentru regiuni în tranziție. De ce România nu beneficiază de aceste alocări suplimentare? 3. În propunerea inițială a Comisiei România avea alocate 33 de miliarde pentru relansarea economică din care 2/3 erau granturi Acum primim 33,5 și doar jumătate sunt granturi, iar pentru cele 16 miliarde care pot fi accesați în următorii ani trebuie să returnăm 12 miliarde. De ce? *În 9 luni de zile Guvernul PNL nu a propus niciun proiect pentru atragerea fondurilor europene. Cum va reuși cu ZEROPROIECTE să acceseze cele 70% dintre fonduri în următorii 2 ani?” **Se pare ca Presedintele a acceptat marirea contributiei financiare a ROU la bugetul UE! https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/eu-budget-financing_ro.pdf B-Moneda euro nu are cautare in afara spatiului european! |
Întrebare pt domnul profesor.
Cum se face acordul in exemplul următor: o parte semnificativă din bani poate fi folosită sau pot fi folosiți? Subiectul este “o parte”, cred ca predicatul este “poate”, nu “pot”. Greșesc?
Daca răspunsul este “poate”, cum trebuie caracterizat marele nostru președinte? Cuvinte lui au fost: “o parte semnificativă din bani pot fi folosiți”. Pt ca a fost prezentat mereu ca un om școlit, vorbitor de multe limbi străine, educat, ce mai, “Neamțul nostru”!
Există și acordul după înțeles. Pur formal subiectul este O PARTE substantiv la nominativ. Dar subiectul în sine sunt BANII. Așa că predicatul se acordă cu un substantiv la plural. La fel se întâmplă. foarte des, când subiectul este substantivul MAJORITATEA, la singular folosit, dar după înțeles este vorba de mai multe persoane. Spui „majoritatea celor prezenți au hotărît”, dar poți să spui și „majoritatea a decis!” Sunt corecte ambele variante.
Mulțumesc.
Aceasta regula a existat dintotdeauna sau de scurt timp? Parca la scoala am învățat sa facem acordul dupa număr, nu dupa înțeles.