Textul cu pricina privind pogromul de la Iași, iunie 1941, și despăgubirile pe care le va plăti Germania.
No issue detected

surena2 hours ago
.
La o informatie a colegului Stan Patitu mi-am amintit de un articol dintr-o carte,cautand articolul cu princina am dat peste un articol deosebit de interesant scris de Oliver Lusting.Oliver Lusting a fost un scriitor roman de origine evreiasca si colonel in armata romana,supravietuitor al lagarului de la Auschwitz. Articolul cu pricina este urmarea unei recenzii maghiare a lui E.Feher Pal publicata in Nepszabadsag referitoare la cartea Dictionar de lagar a lui Lusting publicata in maghiara. Articolul cu pricina „Exceptie?” nu se ocupa de toata cartea,ci numai de un singur pasaj: „Si Himmler,ajutat de Eichmann,intreg SS-ul si Gestapo-ul au avut grija ca,realmente,intreaga Europa de la Apus la Rasarit si de la nord la sud-Franta,Belgia,Olanda,Grecia,Cehoslovacia,Polonia,Norvegia si Italia-sa fie impecabil scotocita (in cautarea evreilor).” Paranteza fiind completarea lui Feher Pal.

Maghiarul e suparat pentru faptul ca Lusting a afirmat ca a existat o Exceptie…”Ungaria hortyst. Ea n-a fost scotocita.Aici Gestapo-ul n-a trebuit sa-i haituiasca pe evrei, sa-si piarda timpul cu arestarea lor,cu scotocirea satelor si oraselor ,ca in alte tari. Horthystii -politia si jandarmeria-i-au adunat pe evrei bob cu bob, dupa fisele de inregistrare la politie,i-au internat in Durchgangsgettos,in gheto,apoi i-au imbarcat in vagoane pentru vite si i-au predat la granita de nord a tarii,SS-ului.Vagoanele nu se desferecau,nici locomotiva nu se schimba.Doar politistii hortysti erau inlocuiti cu SS-isti si trenul continua drumul spre Birkenau-Auschwitz”.

Bineinteles, ca Pal nu a fost de acord cu „Exceptia” si a pus-o pe seama colaborationistilor si a motivat ca „fascismul maghiar nu stă singur in banca acuzatiilor”.

Oliver Lusting spune cateva lucruri deosebit de interesante si anume ca „este o realitate trista,dar acesta este adevarul, ca deportarea evreilor din Ungaria hortysta a fost CEA MAI DURA SI CEA MAI INUMANA, CEA MAI RADICALA SI S-A DERULAT INTR-UN RITM FARA PRECEDENT, FACAND IMPOSIBILA ORICE INCERCARE DE SALVARE”. Lusting aduce dovezi asupra faptului ca in Ungaria nu a fost vorba de o simpla colaborare impusa de Germania ci de INITIATIVA MAGHIARA pentru ca operatiunea ” a fost organizata si infaptuita de autoritatile hortyste” si se aduce ca dovada Ordinul 6163/1944 marturii inclusiv ale germanilor – Wessenmayer reprezentantul lui Hitler la Budapesta,care spunea :” tinand seama de imprejurarile de aici (Ungaria) evolutia poate fi apreciata ca neobisnuit de rapida”.

Iar cel mai bun argument este insasi declaratia lui Horthy (speriat de protestele internationale si de posibilitatea de a fi condamnat dupa cum apreciaza si Pal) care i se adresa primului ministru Stojay astfel

„in ultimul timp mi-au parvenit informatii potrivit carora pe aceasta linie (problema evreiasca) IN MULTE PRIVINTE LA NOI S-A INTAMPLAT MAI MULT CA LA EI, LA GERMANI, pe de alta parte, MASURILE S-AU INTREPRINS ATAT DE BRUTAL , mai mult, cateodata ATAT DE INUMAN,CUM NICI LA EI, LA GERMANI, NU S-AU PETRECUT LUCRURILE.Desi, LA NOI,datorita pacatelor trecutului, PROPORTIA EVREIMII, in raport cu Germania,ESTE INCOMPARABIL MAI MARE,totusi MASURILE LUATE LA NOI in privinta ELIMINARII EVREILOR din viata economica si in general din orice munca AU MERS MAI DEPARTE DECAT IN REICH-UL GERMAN insusi dupa o actiune CARE ACOLO A DURAT ANI DE ZILE. Pe deasupra, IN APLICAREA MASURILOR, de multe ori AU AVUT LOC ASEMENEA CRUZIMI NEMOTIVATE SI INUMANITATI carora nici in Reich NU LI S-A DAT CURS”.

In fata unei asemenea marturii cutremuratoare ce sa mai spuna maghiarii si Pal ?Bineinteles, o minciuna, o ipocrizie, o lipsa de responsabilitate fata de o atitudine pe care nici macar germanii nu au avut-o. Fraza lui Pal ” sa nu luam asupra noastra asemenea pacate pe care nu poporul maghiar le-a savarsit” este penibila in conditiile in care ei faceau exces de zel si tot poporul maghiar colabora la unison,fara germani, sa-i elimine pe evrei intr-un ritm ametitor.Acest ritm i-a ingrozit si pe nemti si pe Horthy. Iar maghiarii in frunte cu Feher Pal respinge „vinovatia colectiva a organelor” si „fanatismul autoritatilor si al populatiei” cu toate ca, asa cum ne spune inca de la inceput Olver Lusting, tocmai aceasta organizare impecabila a autoritatilor si cu sprijinul neconditionat si pe fata al „fanaticilor unguri ai fascismului” A FACUT IMPOSIBILA ORICE ACTIUNE,DEMERS DE SALVARE a EVREILOR din UNGARIA.

In schimb, in Romania nu autoritatile au facut un plan privind deportarea evreilor din România, planul, dupa cum ne spune Oliver Lustin, a FOST FACUT DE GERMANI PANA IN CELE MAI MICI AMANUNTE, cu precizarea dimensiunilor fiecarui transport,numarul evreilor,punctele de frontiera si a obtinut aprobarea Berlinului si trimis Romaniei.Aici aflam de la Oliver Lusting „NICI MACAR UN SINGUR TREN N-A PORNIT DIN ROMANIA spre Birkenau-Auschwitz. Autorul mentioneaza ca si in Romania era un regim autoritar,aparusera legi antisemite,avusesera loc si incidente, evreii fusesera scosi din anumite institutii.Ce-i reproseaza Lusting lui Antonescu este faptul ca „dupa declansarea razboiului antisovietic, regimul antonescian a organizat deportarea in Transilvania a unui numar de evrei (nu se spune ce numar).Datorita executilor intreprinse de Gestapo,datorita maltratarilor,foamei si frigului, epidemiilor, au murit zeci de mii (nu stim ce numar)”.

Fac o paranteza: articolul este scris in perioada in care Romania si Ungaria erau de aceeasi parte a blocului comunist, iar raspunsurile romanilor vizavi de iredentismul maghiar erau facute de asa natura sa nu „afecteze” relatiile dintre „tarile surori si prietene” in ale comunismului. Este evident si cunoscut ca nordul Transilvaniei era sub ocupatia hortysta care a facut exces de zel dupa cum am vazut in Ungaria,daramite pe teritoriul romanesc smuls prin odiosul dictat.Si totusi…in ciuda masinariei hortysto-germane din Transilvania au fost salvati un numar impresionant de evrei si acesta este meritul „dictatorului Antonescu manjit cu sange” (Lusting).

In timp ce, conform documentelor, „evreimea din Ungaria este condamnata la moarte” in Romania (taxata de Oliver Lusting pentru evenimentele incalcite de la Iasi,deportarile din Transilvania. Atentie! Nu si pentru Transnistria) care era sub o dictatura,cu armata germana aici si in conditiile in care in toata ncluzia lui este Europa ocupata de Germania lua masuri impotriva evreilor, nu a aderat la politica Germaniei si nici nu a facut exces.Ca la noi, la nimenea!

Care este concluzia evreului Oliver Lusting,care repet nu a menajat regimul antonescian? Concluzia sa este că „in conditii deosebit de dramatice, TRADITIONALA OMENIE ROMANEASCA SI-A SPUS CUVANTUL” si completeaza „In acei ani insangerati, cand in Europa bantuia ciuma fascista, ROMANIA S-A DIFERENTIAT de MULTE ALTE TARI, constituind in aplicarea Endlosung-ului (solutiei finale) O LAUDABILA EXCEPTIE.

Ce ne mai spune un evreu care a trait pe propria-i piele drama de atunci? „E suficient sa spunem ca, IN TIMP CE IN MAJORITATEA TARILOR patrunsese cizma hitlerista, MAREA MAJORITATE A POPULATIEI EVREIESTI – in proportie de 80-90%- A FOST EXTERMINATA,in ROMANIA Marea Majoritate A FOST SALVATA.

Oliver Lusting NU VREA SA FIE CREZUT PE CUVANT,poate parea subiectiv fiind evreu de origine romana,el aduce in sprijinul afirmatiilor sale acelasi document din 19 iunie 1944 care descrie drama evreilor din Ungaria care sunt condamnati la moarte si care sunt disperati „nu exista scapare,nu ai unde sa te ascunzi,asteptam sa ni se infaptuiasca destinul.NU EXISTA nici posibilitatea sa ne refugiem intr-o tara vecina. SINGURA TARA CARE POATE FI LUATA IN CALCUL ESTE ….ROMANIA, dar UNGURII pazesc cu strasnicie frontiera maghiaro-romana,incat TRECEREA ESTE APROAPE IMPOSIBILA”. Mai facem o paranteza si spunem ca in ciuda masurilor luate de maghiari, românii au reusit imposibilul si au salvat din Ardealul ocupat numerosi evrei.

Un alt argument in sustinerea EXCEPTIEI numita ROMANIA de Oliver Lusting este faptul ca „In sase tari -Polonia,Cehoslovacia,Belgia,Olanda,Iugoslavia si Grecia unde existau 4 milioane de evrei n-au fost salvati de la deportare, n-au ramas in viata atatia evrei CAT IN ROMANIA. Oliver Lusting considera ca peste 300000 de evrei au fost salvati numai in vara lui 1940.

Oliver Lusting isi incheie expunererea cu urmatoarele: ca are dreptul sa dea sentinte si ca sentinta lui este „impotriva fascismului (indiferent de coloratura lui),impotriva discriminarii rasiale si a urii fata de om, impotriva oricarei formesi tentative de umilire a demnitatii umane” iar inainte isi exprima convingerea ca in ciuda expunerii lui Feher Pal, acesta si cititorii maghiari au retinut din acel pasaj si din intreaga carte mesajul autorului. Exceptia?…Da,A FOST O EXCEPTIE!

sursa: Jocul Periculos al falsificarii Istoriei pag.244-251

Mi-e greu sa cred ca istoricii din Israel nu cunosc o asemenea realitate descrisa de un supravietuitor . Toate demersurile Israelului nu mi se par interesate de aflarea adevarului, dimpotriva, îi preocupă ingroparea adevărului, iar plata compensatiilor trece pe primul plan si nu aflarea adevarului.

Oliver Lusting in acest articol, ca sa nu mai vorbim de carti aduce dovezi despre BARBARIA MAGHIARA care a depasit-o cu mult pe cea germana, despre omenia romanilor, despre sacrificiile acestui popor care aplicand principiul „ca la noi, la nimenea” a reusit sa salveze mii si mii de evrei.Citind textul cu atentie vedem ca in Ungaria singura speranta a evreilor de acolo este fuga spre Romania si abia in momentul in care Ungaria a luat masuri draconice la granita cu romania vedem resemnarea.

Ce nu ne spune Oliver Lusting si nici manualele de istorie si nici istoricii israelieni si maghiari este ca in timp ce evreimea era resemnata,in Ardealul ocupat romanii isi puneau viata in pericol sa-i salveze iar in Romania „guvernul dictatorial si criminal” prin masurile luate a reusit SA NU APLICE PLANUL GERMAN cu privire la evreii din Romania.

Guvernul nu ar fi reusit daca nu se baza pe sprijinul populatiei si aici putem vedea un aspect care diferentiaza Romania de orice alta tara.Nu am avut colaboratori care sa lucreze pentru Germania la deportarea evreilor. In ciuda unor sentimente antievreiesti mai mult de natura economica si politica,romanii i-au considerat pe evrei cetateni romani care trebuie aparati de nebunia „solutiei finale”.Tocmai acest aspect il surprinde,in ciuda perioadei istorice in care a fost scris, Oliver Lusting.

Ce ar trebui sa faca Germania,Ungaria si Israelul pentru Romania? Sa spuna din suflet MULTUMESC! este suficient. Romania si romanii nu au salvat evrei pentru bani,asa este natura noastra romaneasca, firea noastra crestina de a ajuta omul la necaz, inapoierea noastra in traditii pe care le-am pastrat de mii de ani si care se pierd in timp. Azi ,ca si 1940-1944, par depasite si anacronice, dar isi dovedesc utilitatea in vremurile de rastriste,de tulburare in care ratiunea lasa locul urii si omul devine lup pentru om.