Este R Moldova gata sa facă față unui influx de 400 000 de homo sovieticus din Transnistria? (OPINIE)
29.11.2017 4.Ziarul National
După semnarea celor patru protocoale de către Chișinău și Tiraspol, pe unii „proeuropeni” i-a apucat euforia reintegrării… Băieți, mai beți un pahar cu apă și răcoriți-vă nițel. Nu încurcați măsurile de încredere cu reintegrarea. Reintegrare va fi atunci când Tiraspolul se va conforma legislației R. Moldova și nu invers, cum este cazul protocoalelor referitoare la școli și fermieri. Cele 4 protocoale nu sunt altceva decât măsuri de restabilire a încrederii. Atât. În al doilea rând, înainte de a va avânta spre reintegrare ca Soltîs la ambrazură, ar fi cazul să răspundeți la câteva întrebări:
1. Este R. Moldova gata sa facă față unui influx de 400.000 de homo sovieticus și „moldoveniști” devotați cu trup și suflet țarului de la Moscova?;
2. Cum veți asigura continuitatea integrarii europene a R. Moldova, când cei 400.000 de cetățeni din regiune vor înclina balanța spre Moscova?
3. Ce veți face cu sutele dacă nu miile de FSB-ști în rezerva activă din regiunea transnistreană care vor invada instituțiile de pe malul drept? Sunteți gata sa faceți lustratia lor?
4. Cum veți preveni coagularea minorităților filoruse din toată republica în jurul Tiraspolului și împotriva Chișinăului?
5. Sunteți în măsură să preveniti folosirea Transnistriei pe post de cal troian de către Moscova?
6. Veți accepta o politică identitara diferită pentru Transnistria?
7. Veți accepta transformarea Transnistriei în promotor al moldovenismului sovietic în interiorul statului reîntregit?
8. Veți sacrifica identitatea românească a etniei majoritare de dragul acomodării moldovenusmului sovietic din Transnistria?
9. Cine va achita cele peste 5 miliarde de datorii ale Transnistriei?
10. Cum veți asigura respectarea Constituției și statului de drept in Transnistria, când pe malul drept acestea sunt violate de voi non-stop?
Dacă nu aveți răspunsuri certe la aceste întrebări, atunci mai bine lăsați-o baltă! Nu vă scremeți degeaba, pentru că nu veți aduce nicio reziliență R. Moldova, ci mai curând o veți face și mai vulnerabilă decât este! Și, apropo, indiferent cât de departe de țară îi duce viața pe moldoveni, aceasta nu înseamnă că lor le este în cot de ce fel de reintegrare puneți la cale.

Victor Chirilă, președintele Asociației de Politică Externă de la Chișinău