HULIGANUL GOMA ŞI TERORISTUL BEGIN:

ARITMETICA ŞI MATEMATICA

Lucian POSTU

            Isus din Nazaret a fost un huligan, cînd dărîma tarabele negustorilor din templu.
Aşa ne-ar fi spus fariseii, prin vocea marelui preot Caiafa. Ştefan Vodă, sin Bogdan Muşat, a fost un curvar neruşinat şi un tiran sîngeros. Aşa ne-ar fi spus popa Pafnutie din Cucerniceşti.
Irgun, condusă de Menahem Begin, a fost o organizaţie evreiască teroristă.
Aşa ne spune Wikipedia. Aşa a spus David Ben Gurion. Aşa ne spun destui istorici credibili.
Nelson Rolihlahla Mandela a fost un terorist. Aşa spuneau domnii albi care mînau turmele de negri din Africa de Sud.

Paul Goma e un huligan-scriitor antisemit. Aşa ne spun negustorii Holocaustului şi băieţii lor de casă. O să-i dezamăgesc pe mulţi dintre duşmanii şi prietenii lui Paul Goma: da, Paul Goma are fraze care pot fi considerate antisemite. Anti-evreieşti, ca să fim mult mai precişi. Fiindcă, după cum spun unii mai învăţaţi ca mine (nici nu-i tare greu…), semiţi sînt şi arabii, şi etiopienii, şi maltezii.

Acum, un pic de istorie. Destul de recentă. Menahem Begin a coordonat, ca şef al organizaţiei paramilitare Irgun, atacul terorist din 1946 asupra unui sediu al administraţiei britanice din Palestina – http://fr.wikipedia.org/wiki/Menahem_Begin. Au murit atunci aproape o sută de oameni. Alte masacre şi alte sute de victime s-au datorat, în acea perioadă, Irgunului şi lui Menahem Begin. Astfel încît chiar David Ben Gurion, fondatorul statului Israel, i-a considerat terorişti pe cei din Irgun şi i-a predat pe mulţi dintre ei forţelor britanice –http://fr.wikipedia.org/wiki/David_Ben_Gourion. După fondarea statului Israel, o mare parte din organizaţia teroristă Irgun participă, alături de gruparea militară mai moderată, Hagana, la formarea armatei israeliene, Tzahal. Ceva mai tîrziu, teroristul Menahem Begin devine prim-ministru al Israelului. Şi semnează, la Camp David, istoricul acord de pace cu Egiptul. Pot înţelege motivaţiile terorismului evreiesc din Palestina. Nu pot fi de acord cu ele. Aşa cum nu pot fi de acord cu nicio asasinare a vreunui civil. Deci, cu atît mai mult nu pot fi de acord cu asasinate în masă, precum cele comise de Irgun, sub conducerea lui Menahem Begin.  Întrebarea mea e simplă: Paul Goma, cel izgonit din pămîntul făgăduit copilăriei sale, cel alungat din pămîntul maturităţii sale, cel prigonit cu moartea în pămîntul străin al bejeniei lui, are el dreptul măcar la o Hagana de cuvinte? Are el dreptul să-şi apere, cu cuvintele lui, bune sau rele, măcar casa lui din memorie? Sau unii pot omorî sute de civili, în numele unui ideal sfînt, dar alţii nu pot arunca nici măcar cu cuvinte?…

Eu cred că aritmetica e aceeaşi pentru toţi. Şi ea ne spune că în dreptul unui respectabil politician evreu (şi nu numai al lui) scrie: „terorist – sute de morţi civili”. În dreptul lui Paul Goma nu scrie aşa ceva. Ce-ar fi ca nişte români să picheteze Ambasada Israelului la Bucureşti, cerînd condamnarea post-mortem a teroristului genocidar Menahem Begin şi scoaterea imaginii lui din toate locurile publice în care aceasta e onorată, în Israel şi în lume? Aud?… Sau doar mareşalul Antonescu e bun pentru asemenea campanii?

            Keep calm, domnule Ambasador, n-am fost niciodată fan al mareşalului. Întîmplător, eu am fost corespondentul BBC care a relatat, de la Iaşi, despre alba-neagra cu bustul şi tabloul mareşalului, coordonată de şeful armatei române, un general dus cu pluta, pe nume Chelaru. Şi tot pe mine m-au sunat de la Radio Kol Israel, ca să le confirm faptele, după ce au citit relatarea mea de la BBC, reprodusă pe prima pagină din Adevărul. Şi, apropo: imediat după asta am primit, acasă, ordin de încorporare în armată, la 32 de ani. Aşa că nu vă ambalaţi prea uşor… Lucrurile sînt simple: pentru românii care vor să se vindece de întuneric, Paul Goma e mai important, matematic, decît orice aritmetică a noilor farisei. E o matematică pe care o ştiu foarte bine şi cei care vor să îi scoată ochii, cu socoteala lor de negustori ai Holocaustului. Aritmetic, un bulgăre de uraniu e mic, radioactiv şi periculos. Matematic, e o sursă uriaşă de putere pozitivă. Trebuie doar oamenii potriviţi, care să transforme o piatră radioactivă într-o energie bună.

Ceauşescu l-a alungat pe Goma din România. Apoi a trimis moartea după Goma, în străinătate.  De două ori. Prin explozibil şi prin otravă. Fiindcă Ceauşescu, aşa primitiv cum era, înţelesese matematica bulgărelui de uraniu numit Goma. Noi, românii de azi, sîntem, se vede, mai proşti decît Ceauşescu. Pentru cei de mîine, însă, uraniul lui Goma iradiază. Indiferent de aritmetica noilor farisei. Şi de chilul de carne, din dreptul inimii, pe care i-l cer, cu strigăte de negustori veneţieni, rentierii suferinţei evreieşti. În rest, „Shalom”, tuturor. Şi un pic de obraz, dacă se poate.

Iaşi, Decembrie 2013

(http://lucianpostu.wordpress.com)