mihai
109 aprobate

ioncoja.rox
mihai.remion@yahoo.com
86.122.182.113
Vasile C. Dumitrescu, repet, OFITER DE INFORMATII

Fragmente din cartea „O istorie a exilului romanesc” care cuprinde scrisori si articole scrise de Vasile C. Dumitrescu, in perioada 1944-1989. A facut parte din serviciul de informatii al armatei romane, deci un om inteligent, instruit si informat, a plecat din tara dupa 23 august in Germania unde a predat cursuri de stiinte politice ofiterilor armatei germane, a fost vice si presedintele Asociatiei Presei Libere din Occident, un adevarat patriot care si-a sustinut tara prin articolele publicate in presa straina si prin pozitiile luate in fata propagandei maghiare in privinta Transivaniei.

„Raspunzator de conditiile dezavantajoase in care s-a produs capitularea Romaniei in 23 august 1944, se reproseaza persoanelor care conduc acest grup(e vorba de un grup din exil), de a fi sabotat actiunea inceputa in 1943 de maresalul Antonescu si de ministrul sau de externe, in vederea desprinderii de Germania, pt ca meritul trecerii Romaniei alaturi de aliati sa poata fi speculat ulterior, in scopul de a realiza BENEFICII ELECTORALE

… la 23 august 1944 lumea politica era preocupata de electoral.

… Antonescu nu a putut incheia un armistitiu, tocmai datorita sabotajului la care s-a dedat clica de la Externe. Acum se pretinde ca nimeni nu putea sa stea de vorba cu el! Acum cativa ani, Argetoianu pretindea ca nu a stiut niciodata ca Antonescu ar fi dus tratative in acest sens. In ce priveste centrala de spionaj de la Externe, eu nu ma refer la tratativele duse de Buzesti & co. cu stirea guvernului, ci la actiuni clasice de sabotaj, asa cum sunt definite si pedepsite de Codul de Justitie Militara. Vasiliu C. a definit o astfel de actiune, „Rezistenta contra nemtilor”. Intamplarea face ca eu sa cunosc foarte bine chestia. Se facea spionaj cu stirea si aprobarea lui Maniu (motiv pentru care procesul n-a ajuns niciodata sa fie judecat). Pe front insa mureau nu „fascistii” lui Antonescu, ci soldatii romani!

Infamia de la 23 august consta in aceea ca s-a supralicitat „conditia” pt a se asigura viitorul electoral! Ca tara si poporul roman s-au lasat prostiti nu se poate confunda cu „vointa nationala”.

…Problema lui 23 august 1944 a fost dezbatuta pe larg in ultimii ani. Pt cei ce si-au asumat raspunderea loviturii de stat, singura salvare este de a obliga emigranta si poporul roman sa accepte LEGENDA „eliberarii Romaniei de sub jugul fascist”. Cu lipsa de scrupule ce a caracterizat viata noastra politica in trecut, a fost angajata in aceasta actiune politico-politieneasca persoana regelui, pentru a inchide gura poporului roman, santajandu-l cu autoritatea institutiei monarhice.

…Cunoasteti faptele: de buna credinta sau nu, oamenii politici democrati au dus in cursul ultimului razboi o politica ce servea exclusiv cauza aliatilor, fara nici o nuantare macar, de a face pe cat posibil, promovarea intereselor romanesti. Aceasta a dus in mod necesar la actiunea de la 23 august 1944. In orbirea lor, acesti oameni au mers atat de departe, incat nu au stiut sa faca nici o deosebire intre diferitii „aliati”, datorita faptului ca cercurile straine franco-anglo-americane nici ele nu faceau in acel timp vreo deosebire. Teama de o eventuala intelegere, de ultim moment, intre Hitler si Stalin, i-a determinat pe anglo-saxoni sa renunte la propriile lor interese in centrul si S-E Europei, deci si la sacrificarea Romaniei. Partidele noastre politice s-au conformat, atat inainte, in timpul, cat – si acest fapt nu trebuie trecut cu vederea – si dupa 23 august 1944.”

Acum facem legatura: maresalul obtinuse anumite conditii, nu suficiente, mai avea nevoie de inca 2; aceste 2 conditii sunt confirmate de toti. Ele au fost acceptate pe 22 august, cu o zi inainte de arestare, dar nu au fost comunicate si maresalului, asta reiese clar din stenogramele procesului.
Cine au fost cei care de la inceput l-au sabotat pe maresal? Consilierul de la legatia romana din Stockholm – G. Duca, care actiona la ordinul lui Niculescu-Buzesti = seful serviciului cifru din Min de Externe, adica toata corespondenta trecea prin mainile lui. Niculescu-Buzesti era membru PNT si apropiat de Maniu, cu care comunica mereu. Totodata, era si prieten cu regele, era des la palat. Un alt personaj apropiat de rege si Buzesti era Mocsoni-Stircea, care a fost maresal al palatului, mare maestru de vanatoare si ceremonii, secretar particular al regelui, individ implicat pana peste cap in 23 august.