CD
1.581 aprobate
denitsoc@gmail.com
INECHITATEA DE VENITURI SI CONSECINTELE EI
De CD
O teză veche din cadrul teoriei sociale susține că societățile cu distribuții foarte inegale ale bogăției își pot susține coeziunea socială atâta timp cât bogăția totală incă mai crește. O minimă creștere totală permite tuturor celor care primesc o cotă distribuită din acea bogăție – chiar și celor cu cele mai mici cote – să primească cel puțin o anumită creștere. Capitalismul modern prioritează creșterea economică ca fiind urgent necesară reflectand o teorie socială inechitabilă.
Cand creșterea bogăției totale a încetinit, în timp ce corporațiile și bogații au luat cote relative mai mari, oamenii cu venituri medii și cei săraci și-au găsit averea fie diminuată fie pierdută. Motivele pentru încetinirea creșterii bogăției sociale includ în principal relocările bazate pe profit ale centrelor dinamice ale capitalismului si acest proces continuă incă fără un sfârșit vizibil acum.
Cand diferenta intre bogati si săraci creste se observă si diminuarea periculoasă a contributiei sociale ce vine din taxele pe venituri. Odată ce taxele au fost diminuate excesiv, ca să creasca cat mai mult venitul net al bogatului, contributia socială este diminuată si valorile si institutiile sociale suferă prin defondarea invatamantului, a asigurărilor sociale si restul.
Defondarea invătămantului conjugată cu etnicizarea fortată a acestuia duce la o dezintegrare a sistemului si aparitia noilor generatii needucate si dezorientate.
Deci inechitatea aduce noile generatii pierdute…
Desigur, dacă, în schimb, o societate acordă prioritate mișcării către cote mai puțin inegale de castig, creșterea economică devine paradoxal mai importantă. Generatiile noi mai bine educate si mai instruite pot aduce tocmai această crestere economică.
Combinația dintre încetinirea creșterii bogăției totale cu o pondere mai mare ce revine corporațiilor și celor pe care se îmbogățesc subminează coeziunea socială internă a statului.
Declinul imperiilor și diviziunile lor sociale interne se accelerează progresiv reciproc.
Când imperiile intră in declin, creșterea veniturilor încetinește și coeziunea socială se destramă dezastruos.
Dacă ne uităm putin peste gard si vedem cum aceste parghii de distribuire si-au făcut deja efectul vizibil, cu usurintă putem constata că SUA au ajuns deja in faza avansată de disolutie socială specifică decăderii imperiilor, cu woke-isme si LGBTQ+, iar China care si-a distribuit veniturile in mod echilibrat, aducand cat mai multi membrii ai societătii[87%] in clasa mijlocie de unde isi permite să-si trimita copii la universitătile bine fondate si dotate financiar.
Comparand Statele Unite și China, putem aduce la comparatie si grupul G7, al tarilor avansate din occident cu grupul BRICS al Sudului Global.
Avansul tehnic ce a venit pe cale de consecintă a distributiei inachitabile sau echitabile este acum vizibil si viitorul nu mai este nici o surpriză pentru cele două sisteme cu distributii diferite.
Deci problema la nivel planetar nu se pune in termeni marxisti, de luptă de clasă, de lupta a unui sistem unipolar impotriva unuia multipolar, ci este vizibil că fiecare sistem isi urmează calea lui de distributie si este victima acestei căi, o victimă fericită si prosperă, sau una decăzută si in căutarea unei noi solutii salvatoare.
Deci sistemul multipolar prin neimixtiunea sa de principiu in politica internă a celorlati nu poate fi groparul imperiului, iar cei care cad sint propriile lor victime.
SUA cred că au găsit deja Solutia salvatoare, doctrina Monroe, declarand că centrul său imperial va fi de acum înainte America de Sud.
Dar Tarile din America de Sud nu sunt de acord cu această perspectivă si tind să se alinieze in BRICS+ si eventual să gasească in această organizatie si o parghie de asigurare a securitătii nationale. Chiar si Argentina s-a răzgandit cu dolarizarea tării si a sărit in bratele Chinei să fie ajutată financiar si economic in general.
Istoria este generoasă si asigură un loc nou in cimitrul imperiilor, lăsand in acelasi timp un nou si mai larg orizont să se deschidă in fata noului sistem al multipolaritătii si cooperării, bazat pe cele 5 principii esentiale dezvoltate de premierul Ciu Enlai.
Atlanta 19/10/2024
Comenteaza