CD
1.587 aprobate
denitsoc@gmail.com
INCHEIEREA SUMMITULUI BRICS ‘24
CD
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a fost și el present la Kazan. Putin și Guterres s-au intalnit joi în marja Summit-ului BRICS pentru a discuta despre activitatea Națiunilor Unite, criza din Orientul Mijlociu și situația din Ucraina.
În declarația lor finală, țările BRICS, printre altele:
Au afirmat importanța extinderii cooperării pe baza intereselor comune și a dezvoltării în continuare a parteneriatului strategic.
Au reamintit pozițiile lor naționale cu privire la situația din și în jurul Ucrainei.
Și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul negativ al sancțiunilor ilegale asupra economiei globale.
Au cerut o mai mare participare a țărilor cel mai puțin dezvoltate, în special în Africa, la procesele globale. A salutat interesul puternic al Sudului Global de a se uni.
Au luat act de propunerile de mediere pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina prin dialog.
Și-au exprimat îngrijorarea față de escaladarea violenței și agravarea crizei umanitare din Sudan și a cerut o încetare a focului.
Și-au reafirmat angajamentul față de multilateralism și de a menține rolul central al Națiunilor Unite în sistemul internațional.
Au subliniat importanța continuării implementării Strategiei de parteneriat economic 2025 pe toate fronturile.
Și-au reafirmat sprijinul pentru o reformă cuprinzătoare a ONU, inclusiv a Consiliului de Securitate, pentru a o face mai reprezentativă.
Au salutat utilizarea monedelor naționale în tranzacțiile financiare dintre statele membre ale blocului și partenerii lor comerciali.
S-a opus măsurilor unilaterale impuse sub pretextul combaterii schimbărilor climatice.
Au condamnat atacurile asupra personalului ONU și amenințările la adresa siguranței acestora și a cerut Israelului să înceteze imediat astfel de acțiuni.
Au salutat înființarea unui Consiliu Prezidențial Interimar pentru Haiti și crearea unui Consiliu Electoral pentru a rezolva criza.
Au reafirmat decizia de a lua măsuri în sprijinul reformei OMC.
Au cerut reforma instituțiilor de la Bretton Woods, ținând cont de reprezentarea sporită a țărilor în curs de dezvoltare.
Declarația finală BRICS va fi un pas foarte important pentru consolidarea interacțiunii membrilor organizației, a declarat un reprezentant al delegației Emiratelor Arabe Unite la summitul BRICS de la Kazan.
„Declarația care urmează să fie adoptată va fi un pas important pentru a consolida interacțiunea noastră, a stabili un cadru universal recunoscut pentru a face față provocărilor viitoare și a ne atinge obiectivele comune”, a declarat ministrul de externe Ahmed Ali Al Sayegh.
La incheiere Putin a inmanat tuturor participantilor o bancnota BRICS de 100 de unitati[nu exista un nume pentru aceste unitati financiare] in valoare de cca 5 dolari cu care invitatii isi puteau cumpara ceva din magazine, ca s averifice valoarea de circulatie a bancnotei.
Personal cred ca valoarea acestei banknote istoriceste si ca valoare de colectie este mult mai mare, acum dupa noul “Bretton Wood” de la Kazan.
Vom reveni in doua- trei saptamani cand se va comunica si sti mai mult despre deciziile aprobate si acceptate la Kazan,
Pe curand.
Atlanta 24/10/2024
DUPĂ SUMMITUL DE LA KAZAN
CD
Desi am promis să revin peste cateva săptămani, nu pot să nu intervin acum cand văd atatea speculatii absurde străbătand intenetul, menite să sucească mintile celor mai putin familiarizati cu politica BRICS.
Am să revin totusi si mai tarziu cu toate deciziile aprobate si communicate.
Există probleme care au rămas incă de rezolvat pentru a transforma BRICS în forța globală pentru multipolaritatea politică și economică care se străduiește să fie la nivel planetar.
Deocamdată la Kazan insă s-a decis să nu se facă nici o admitere in cercul BRICS, ci doar in cercul lărgit al partenerilor BRICS+. S-ar putea ca această modalitate să devină norma de verificare a noilor membri plini, fără ai lipsi de sprijin financiar prin Noua Bancă de Dezvoltare, sau consultantă tehnico-economică, asa cum a primit totusi si Argentina, care are insă imprumutul făcut la BOC – Banca de Stat a Chinei.
Cu privire la noii membri – dintre care unii se confruntă cu dezacorduri bilaterale – asa cum ar fi Egiptul și Etiopia cu litigiul lor pentru securitatea apei.
Cat despre dedolarizare, rămâne de făcut o muncă serioasă, de evitare a valutei hegemonice, multe dintre tările BRICS – Africa de Sud, India, Brazilia, au sectoare financiare care sunt legate de dolar într-un mod în care, evident, Rusia și Iranul nu mai sunt din cauza sancțiunilor. Și noii membri, Emiratele Arabe Unite și Egipt, sunt, de asemenea, foarte legati de Statele Unite.
Să nu uităm că majoritatea tărilor, inclusiv China sau chiar Rusia au incă inamicul in casă – Banca Cetrală, care verifică strict ca tara respectivă să nu emită mai multă monedă decat marfa aflată in circuitul commercial in tară, astfel incat moneda tării să rămană cat de cat stabilă cu aceiasi putere de cumparare, afectată doar de o usoară si controlată inflatie de pana la 3% si astfel să nu afecteze scurgerile/furturile valutare spre băncile metropolei.
Acum insă, in situatia de criză inflatia nu mai poate fi tinută la un nivel atat de scăzut, dar este totusi controlabilă.
Rusia nu s-a debarasat de Banca Centrală ca să dovedească că poate sta stabil financiar fără a emite valută in exces, păstrand ne alterată puterea de cumpărare, indiferent care sunt cotatiile de schimb ale agentiilor de rating.
Fiind interzisă a mai folosi dolarul si euro, nu mai contează ce rate de schimb ar publica din burtă, ca de obicei aceste agentii ale lui Rothschield oricum.
Bancile cetrale ar putea rămane in tările member BRICS deocamdată fără vre-o raportare la IMF, BM sau alte bănci Rothschield, tocmai ca să monitorizeze balanta de emisie valutară, pană ce se va găsi o altă modalitate de garantare a stabilitătii puterii de cumpărare. Se pot folosi si insertii contractuale care să asigure vanzătorul de puterea stabilă de cumpărare a valutei primite ca pret, pe perioade variabile in functie de mărimea plătii. Solutii sunt nenumărate si se va alege cea mai eficientă.
Intrucat Rezerva Federală a SUA tipărește bani fără oprire și apoi mai crește si rata dobânzii, creind ravagii în ambele cazuri în întreaga lume, problema evitării dolarului si a valutelor corelate lui este foarte urgentă, mai ales ca Trump vrea să sanctioneze cu tarife enorme pe cei ce evită dolarul. Pare un non sens căci cei ce evită dolarul nu vor fi in relatii tranzactionale cu SUA si atunci cum se va putea aplica tarifele crescute? Doar Trump, cu logica lui specială, poate concepe asa ceva.
O altă problemă ce tebuie rezolvată prin consens general este problema paritătii valutelor, care acum este inclinată ilegal si inechitabil in favoarea dolarului si in defavoarea celorlate valute. Nici o tară nu este multumită de balanta de schimb valutar si toate doresc ca valuta lor să fie reevaluată, probabil in raport cu pretul aurului.
Aici se pune iarasi o problemă, se admite aur de orice provenientă, de puritate standard peste 99,98% sau doar aurul poasonat de bancile Rthschield?
Intrebarea am pus-o mai mult retoric, căci Băncile occidentale nu mai au de mult un control al aurului detinut de fiecare tară, indifferent că este poansonat sau nu, căci Banca de Metale Pretioase din Hong Kong, mai independentă sub pavăza Chinei, nu a mai raportat tranzactiile cu aur de mai mult de 3 ani, asigurand confidentialitatea tranzactiilor cum e si firesc.
O altă rezolvare care se asteaptă este la problema consensului BRICS privind reforma instituțiilor internaționale conduse de occident, căci a continua să se bazeze pe OMC, FMI, Banca Mondială și Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice, ar însemna că nu se va eluda ordinea dominată de Occident.
BRICS are deja platformele lui de pe care poate usor răspunde acestor probleme, dar se doreste o verificare mai atenta a solutiilor si o imbunătătire a lor spre perfectie, oricum nu există deocamdată o grabă in această directie pană nu se decid problemele arătate mai sus.
Se speculeaza mult si in toate directiile posibile si in afara oricarei logici despre impumuturile pe care Nou Bancă de Dezvoltare incă la mai face in dolari.
Speculatorii de idei spun că asta se datoreste dificultăților de a găsi un consens cu privire la acordul de rezerve contingente ca alternativă la FMI.
Speculatie ieftină, total gresită pentru că unele tări mai au incă de achitat datorii in dolari, chiar dacă in cazul Argentinei s-a acceptat de catre FMI ca datoria in dolari să fie plătită in yoani chinezesti, căci si FMI-ul vrea o valută acoperită serios in produse ca a Chinei.
Faptul că Noua Bancă de Dezvoltare dă imprumuturi in dolari nu este o problemă care să afecteze in mod negativ activitatea băncii, căci unele tări au depus rezerve substantiale in dolari tocmai ca să scape de ei.
De exemplu dacă UEA are un depozit imens in dolari, iar din acest depozit o tară din BRICS+ cere un imprumut in dolari să-si plateasca o veche datorie catre IMF, sau BM dar va restitui băcii BRICS inapoi suma in moneda sa natională, UEA isi realizează scopul, scapă de dolari pe care băncile occidentale nu-i pot refuza, iar tara care s-a imprumutat si-a achitat si ea datoria in dolari.
A vedea inconveniente acolo unde de fapt ele nu există este o dovadă că nu s-a inteles rolul băncii sau nu se vrea a fi inteles de dragul de a face o critica facilă.
In situatia disperată financiară in care se afla Occidentul Colectiv nevoia de dialog este atât de importantă, “este un punct particular în ordinea economică, în care economiile emergente produc mai mult decât hegemonii anteriori, dar se confruntă cu amenințări constante de conflicte, deoarece Occidentul nu dorește să cadă fără luptă”. a subliniat profesorul Dr. Cedric Habiyaremye .
Atat China cat si Rusia au traditii istorice de mare success diplomatic si stiu să folosească interventia diplomatică in deflectarea conflictelor violente, armate.
Politica pacifistă a BRICS este cu ata mai usor de urmat cu cat garantii la varf sunt tări puternice, extrem de bine inarmate, căci ca să lupti pentru pace trebuie să fii foarte bine inarmat.
Dialogul este important pentru a evita haosul pe care Occidentul vrea să-l afecteze comunităților globale doar pentru a rămâne în frunte. Cu toate acestea, tranziția de neoprit de la vechea la noua ordine mondială poate fi realizată fără a distruge viața prețioasă a mai multor comunități, mergand usor sistematic cu răbdare chinezească.
Atlanta 26/10/2024