PENTRU STATUIA  CUI  A  STRICAT  GUVERNUL MAGHIAR  BANII 

    LA ALBA IULIA …

  Gabriel Bethlen , cel cu statuia inaugurata aiurea , la Alba Iulia , de catre prima femeie Presedinte a Ungariei , s-a născut în localitatea Ilia – Hunedoara. Adevarat,tatăl său s-a numit Francisc dar mama sa, pe nume Drusiana Lazăr, era tziganca sadea provenind dintr-o shatra asezata in secuime… De fapt  , avand tenul mai închis la culoare, lui  Bethlen chiar i se mai spunea de catre romanii covarsitor majoritari in Transilvania  …” Gaby-Ţiganul”… Se spune insa ca s-ar fi dovedit a fi un shmeker abil , cu  simţ politic.si…orientare , mai ales dupa ce  s-a căsătorit din interes cu Ecaterina de Brandenburg, care… i-a si succedat în scaunul Principatului Transilvaniei, după moartea sa suspecta de otravire…de catre Kathy!

  Ambiţiile lui mascate tzinteau … insa tronul Ungariei, si cum nu i-a …iesit, a incercat ,tot cu bani multi , dar cu acelasi…insucces drumul spre tronul Cehiei şi… apoi al Poloniei. Nici unul din aceste vise de tzigan arivist nu s-a realizat, pana la urma multumindu-se a fi o perioada … macar principe al Transilvaniei, poziţie obtinuta … cu bani multi si  cu sprijinul turcilor, dar si cu  „intretinerea” in Ardeal a unor armate… aliate muntene şi moldoveneşti ,trimise pe bani de Radu Mihnea,si Ştefan Tomşa… Tot cu bani multi a obtinut si confirmarea din partea turcilor ca principe al Transilvaniei în locul usuratecului… Gabriel Báthory  , prin primirea din mâinile paşei Skender ,pentru un peşcheş mai mare  si a însemnelor sarace ale domniei (un steag, o sabie şi un caftan…).

   Abia ajuns principe al Transilvaniei, a încercat  repede să ajungă şi … rege al Ungariei .Pentru acest vis  a purtat cu imperialii habsburgi nu mai puţin de trei războaie,.. in care a fost batut zdravan! Ca orice tzigan şmecheras  şi-a prezentat scopul luptei împotriva Casei de Habsburg nu ca o aspiraţie personală, ci ca pe o … luptă pentru libertăţi  religioase ale protestanţilor maghiari din Ardeal. Dar cine sa-l creada… Deşi nu avea cum  reuşi să ajungă … rege al Ungariei, el a realizat totuşi unele câştiguri teritoriale , prin faptul că imperialii i-au recunoscut , prin tratatul de la Mikulov , stăpânirea asupra şapte judeţe limitrofe Ardealului şi i-au acordat o subvenţie în bani, anuală, reintoarsa consistent mai tarziu …

   Intre 16181620 G. Bethlen a sperat  …macar să ajungă rege al Cehiei, dar în acest scop nu a reuşit să câştige nimic de la imperialii habsburgi…

G. Bethlen a dorit să ajungă şi singur … stăpânitor al Moldovei şi al Munteniei, dar s-a lovit de opoziţia „domnilor autohtoni”,dar si a turcilor, care s-au pris cu cine au de-aface si nu aveau nici un interes să îl lase să întreprindă o astfel de acţiune. Ca urmare, el a păstrat …grijuliu pentru mai departe bune relaţii de vecinătate cu domnii autohtoni ai acestor ţări române de dincolo de CarpaţiAbil si prudent G. Bethlen , care cunoştea limba română şi-a dat seama de greseala  si a acordat câteva înlesniri românilor ardeleni pe timpul domniei sale. Visurile sale ariviste nu s-au ostoit… Spre sfârşitul vieţii, Bethlen a încercat o data  să ajungă… rege al Poloniei, dar acest proiect nu s-a mai concretizat, principele murind la doar vârsta de 49 ani, la Aiud, pe 15 noiembrie 1629.

Prof.Deak Andrei, d.d.rujan