—– Forwarded Message —–
From: Alex Wilks – Avaaz.org <avaaz@avaaz.org>

Subject: Jaful corporatist de o mie de miliarde de dolari
Dragi prieteni,

În câteva zile, guvernele lumii vor lua o decizie privind acoperirea unei găuri bugetare uriașe, în valoare de o mie de miliarde de dolari, cauzată de corporațiie care se sustrag de la plata impozitelor. Acești bani ar putea scoate lumea din sărăcie, asigura școlarizarea copiilor nevoiași și dubla investițiile în energie regenerabilă! Suntem aproape de victorie, dar președintele Obama și premierul canadian Harper sunt țintele principale ale lobby-ului corporatist și stau la îndoială. Haideți să le cerem să se opună corupției și să pună capăt acestui jaf anual masiv:

Semnează petiția

În câteva zile, guvernele lumii vor discuta despre acoperirea unei găuri bugetare uriașe, în valoare de o mie de miliarde de dolari, cauzată de corporațiie care se sustrag de la plata impozitelor. Acești bani ar putea scoate lumea din sărăcie, asigura școlarizarea copiilor nevoiași și dubla investițiile în energie regenerabilă! Majoritatea guvernelor vrea ca marile companii multinaționale să plătească acești bani, dar SUA și Canada exprimă rețineri. Pentru a le câștiga de partea noastră trebuie să le punem sub presiune.

O mie de miliarde de dolari e o sumă enormă, mai mare decât suma bugetelor armatei din toate țările lumii și decât bugetele a 176 de țări luate la un loc. Înseamnă 1.000 de dolari pentru fiecare familie de pe planetăși, în mod incredibil, este suma pe care cele mai mari corporații și cei mai bogați oameni o pot sustrage în fiecare an prin neplata impozitelor.

E la mintea cocoșului: pentru a redresa finanțele publice în această perioadă de tăieri bugetare, guvernele trebuie să se asigure că toată lumea plătește impozitele în mod corect. Cu toate acestea, marile corporații americane fac un lobby intens pentru a putea frauda în continuare. O campanie masivă din partea societății civile va ajuta la identificarea și responsabilizarea celor doi lideri cheie, președintele Obama și prim-ministrul Harper, care sunt gata să ia partea corupției și să pună piedici acestei oportunități uriașe de progres pentru întreaga planetă. Această decizie va avea un impact major asupra tuturor cauzelor pentru care luptăm, așa că trebuie să ne asigurăm că acești lideri simt greutatea care stă pe umerii lor. Haideți să strângem un milion de semnături și Avaaz va transmite apelul nostru liderilor lumii și presei în mijlocul negocierilor:

http://www.avaaz.org/ro/g8_tax_havens_p/?bpVDgdb&v=25617

Apple, una dintre cele mai bogate companii din lume, a plătit practic 0 dolari impozit pentru veniturile de 78 de miliarde de dolari câștigate în ultimii ani, prin înfințarea de companii fictive în țări cu impozite mici și declarând veniturile în străinătate. Acest tip de evaziune fiscală globală dă companiilor multinaționale un mare avantaj față de micile companii locale, afectând în mod extrem de negativ buna funcționare a economiei de piață, principiile democratice și stabilitatea economică.

În doar câteva zile, guvernele vor dezbate asupra unui plan care care ar putea îngreuna tentativele companiilor și ale indivizilor de a se sustrage de la plata impozitelor ascunzând banii în străinătate și în paradisuri fiscale. Noul acord ar putea cere țărilor să împărtășească informații pentru identificarea locurilor unde banii sunt asunși și obliga companiile fictive să dezvăluie numele companiei sau persoanei care stă în spatele lor. Dacă dezbaterile vor lua întorsătura potrivită, țările din G8 ar putea adopta acest plan în cursul acestei luni.

În vremuri grele ca cele prin care trecem acum, când guvernele din toată lumea sunt nevoite să facă reduceri bugetare în domenii vitale pentru populație, este o nedreptate strigătoare la cer că cei mai bogați dintre noi sunt scutiți de la a-și plăti impozitele (cu atât mai mult cu cât această criză a fost provocată de împrumuturile masive oferite de guverne pentru salvarea băncilor deținute de aceiași bogătași). Guvernele au în sfârșit planuri serioase pentru a acoperi uriașa gaură bugetară care ne afectează pe toți, dar SUA și Canada sunt gata să cedeze în fața lobby-ului corporatist.

O petiție masivă din partea societății civile cu răsunet în presa internațională va crește presiunea asupra țărilor care se opun acordului și va transforma această chestiune într-o problemă politică pentru Obama și Harper. Haideți să le amintim liderilor lumii, printr-un apel răsunător, că trebuie să pună binele planetei mai presus de interesele companiilor și să combată fraudele, așa cum le dictează conștiința și bunul simț. Nu putem accepta ca lobbyiștii să câștige această bătălie în culise. E timpul să punem acestă decizie majoră în lumina reflectoarelor:

http://www.avaaz.org/ro/g8_tax_havens_p/?bpVDgdb&v=25617

În fiecare săptămână, comunitatea noastră luptă și deseori câștigă bătălii importante pentru apărarea drepturilor omului, democrație, protecția mediului și multe altele. Unele decizii, ca cea pentru care luptăm acum, pot influența mii de cauze și preveni apariția a foarte multe probleme. O mie de miliarde pe an mai mult pentru bugetele publice ar putea aduce mai mulți copii în școli, salva vieți, asigura pacea sau proteja habitate aflate în pericol. În numele bătăliilor viitoare de la care am putea fi scutiți, haideți să o câștigăm pe aceasta!

Cu speranță,

Alex, Jeremy, Christoph, Marie, Ian, David, Paul, Ricken și întreaga echipă Avaaz

PS: Multe dintre campaniile Avaaz sunt lansate de membrii comunității! Lansează-ți și tu propria campanie și fă o schimbare la orice nivel – local, național sau global: http://www.avaaz.org/en/petition/start_a_petition/?bgMYedb&v=25325

MAI MULTE INFORMAȚII:

Eforturile Europei împotriva evaziunilor fiscale capătă amploare (BBC)
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22627330

Impactul coroziv al evaziunii fiscale comise de Apple (New York Times)
http://www.nytimes.com/2013/05/24/business/making-companies-pay-taxes-the-mccain-way.html

Factbox: Apple, Amazon, Google și schemele de evitare a impozitelor (Reuters)
http://in.reuters.com/article/2013/05/22/eu-tax-avoidance-idINDEE94L07Z20130522

Paradisurile fiscale adâncesc sărăcia în țările dezvoltate (The Guardian)
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/may/14/tax-havens-entrenching-poverty-developing-countries

Unde sunt cele 20 de mii de miliarde lipsă (The Economist)
http://www.economist.com/news/leaders/21571873-how-stop-companies-and-people-dodging-tax-delaware-well-grand-cayman-missing-20

Cum a pierdut Europa o mie de miliarde de dolari din impozite (CNN)
http://money.cnn.com/2013/05/21/news/economy/europe-taxes/index.html

Bugetele militare ale țărilor lumii (The Economist)
http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2013/04/daily-chart-9

Ajută comunitatea Avaaz!
Organizaţia noastră se finanţează exclusiv prin intermediul donaţiilor membrilor săi, refuzând orice sprijin din partea guvernelor şi corporaţiilor. Donaţiile sunt coordonate de o echipă dedicată, care se asigură că până şi cele mai mici contribuţii ajung să fie de mare ajutor! Donează comunităţii Avaaz


Avaaz.org este o rețea pentru campanii internaționale cu peste 21 milioane de membri
 al cărei crez este că cetățenii lumii trebuie să participe activ la luarea deciziilor globale. („Avaaz” înseamnă în multe limbi „voce” sau „cântec”.) Membrii Avaaz vin din toate colțurile lumii; echipa noastră e răspândită în 19 țări de pe 6 continente și operează în 14 limbi diferite. Află mai multe despre cele mai mari campanii Avaaz aici, sau urmărește-ne peFacebook sau Twitter.

Primești acest mesaj pentru că ai semnat campania „Community Petitions Site” pe data de 2012-05-31, folosind adresa de e-mail ionzcoja@yahoo.com.
Pentru a te asigura că mesajele noastre ajung în Inbox, te rugăm să adaugi adresa avaaz@avaaz.org în registrul de adrese. Dacă vrei să îţi schimbi adresa de e-mail, limba sau alte informaţii, contactează-ne,. Pentru a te dezabona, dă click aici.

Dacă vrei să contactezi Avaaz, nu răspunde la acest e-mail, ci scrie-ne prin intermediul formularului pe care îl găseşti aici: www.avaaz.org/ro/contact sau sună-ne la numărul +1-888- 922-8229 (US).