G
125 aprobate

gert.frau@yahoo.com
89.136.113.152

 

https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/budapesta-ofera-o-vitrina-dar-romanii-din-2241196.html

În acest articol nu se dau cifrele acelei comunități greco-catolice care au conștiință de identitatea lor românească din trecut, dar nu mai vorbesc românește.
https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/religia-romanilor-din-ungaria-trianonica-factor-2181842.html
https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/cum-a-falsificat-budapesta-statisticile-cu-numarul-2173018.html
https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/de-ce-falsifica-budapesta-statisticile-cu-numarul-2174076.html

Doar pentru că avem acest conflict din Ucraina, cineva a menționat că avem 500.000 de români în această țară, cifră pe care n-am mai auzit-o din anii 90 după dezmembrarea URSS-ului. Foarte mulți erau ori sunt aproape asimilați peste Nistru, în viitoarea ”Novorusie” a lui Putin, iar altă parte este asimilată în Maramureșul istoric, Bucovina și Pocuția prin colonizări succesive cu elemente ucrainene din nord începând cu cel puțin două secole în urmă.
N-ar ajuta să studiem resorturile acestor măsuri asimilatorii pe care le iau atât ungurii, cât și ucrainenii în ultima sută de ani? Ce anume menține și continuă păstrarea identității românești, a limbii și religiei? Mai este posibilă readucerea la matcă a acelor români care nu mai vorbesc românește?
Ungurii fac muncă de convingere printre ceangăii din Moldova care nu mai vorbesc ungurește, îi învață limba, îi atrag cu diverse programe. Nu putem face și noi ceva similar printre românii asimilați din Ungaria și Ucraina care încă mai au conștiința originii lor? Sunt groaznice aceste pierderi pentru românism.
Cei de peste Nistru ar trebui convinși să emigreze în Moldova, și n-ar fi greu cunoscând efectele războiului, iar ucrainenii din Moldova ar trebui trimiși înapoi în Ucraina care mai rămâne după acest război. Am văzut recent o hartă a lui Putin, publicată pe site-ul Adevărul, unde Novorusia nu cuprinde și Bugeacul, ci este alipit Moldovei.
(https://ro.wikipedia.org/wiki/Novorusia#/media/Fi%C8%99ier:New_Russia_on_territory_of_Ukraine.png) Sunt curios dacă în planurile lui Putin intră o Moldovă rusofilă mai mare decât cea de azi. Încearcă aceștia s-o refacă cu ieșire la Marea Neagră, așa cum îmi imaginam acum un an, dar cu elementul românofon puternic diluat și dependentă profund de Rusia? De ce nu mai vor să stăpânească direct gurile Dunării?
Niciun rus nu se va mai afla sub autoritate ucraineană vreodată, asta e sigur.

România este slabă momentan, pe buza unei prăpăstii demografice și cu războiul la poartă. În plus suntem direct vizați de către ruși și noi nu avem nici măcar dotările armate necesare (cumpărăm în ultimele luni TAB-uri, fregate și posibil câteva submarine, printre altele). Am spus-o de la începutul conflictului că Rusia se folosește de teritoriul Ucrainei ca de un poligon de tragere, de antrenament. Nici nu visam că NATO va trimite atâta tehnică militară și bani căcălău, transformând acest conflict într-unul ”proxy”, certificând toate prevestirile lui Putin.
Având toate astea în vedere, nu sunt românii ăștia pierduți cu atât mai importanți?

*

NR – Este corectă concluzia: românii pierduți sunt cu atât mai importanți!