Pixelu Albastru
207 aprobate

mariusneh@yahoo.com
92.81.215.221
Așa este. Se spun o groază de bazaconii. Mai ales de tinerii care n-au trăit acea perioadă nici măcar fiind la grădiniță. Da, oferta de alimente din Alimentara nu era diversificată dar găseai în permanență macrou congelat (pescuit de pescadoarele românești) și invenția aia vietnameză numită creveți-bulină. Îmi aduc aminte cum se cărau de la oraș saci întregi cu pâine pentru porci. Într-adevăr, lapte proaspăt (la pungă sau la sticlă cu gâtul gros), iaurt, Făgăraș și unt (nu mizeria de acum cu urme de unt și procent covârșitor de grăsimi vegetale hidrogenate) le găseai doar dimineața devreme, la prima oră și se epuizau rapid, dar puteai să intri în posesia lor dacă te sculai un picuț mai devreme. Nu era vorba de nicio cartelă. De regulă se stabilea de către gestionarul unității, sau chiar democratic de coada înființată, o cantitate maximă de produs pentru un cumpărător „ca să se ajungă la toată coada”.
Vremurile de atunci le putem judeca la rece doar în contextul acelor vremuri când încă funcționau înțelegerile dintre câștigătorii celui de-al doilea război mondial. Se amintește doar în treacăt de refuzul FMI de a refinanța împrumutul pentru industrializare dezechilibrat de cutremurul din 77.
Și obligatoriu perioada 1945-1989 trebuie împărțită în două. Perioada obsedantului deceniu și perioada de după Dej.

*

Nota redacției – Îmi propun să deschidem o discuție sinceră și corectă despre cum a fost înainte de decembrie 1989. Se Spun prea multe prostii, făcând astfel jocul „revoluționarilor”!