Pixelu Albastru mariusneh@yahoo.com 92.81.215.221 |
Așa este. Se spun o groază de bazaconii. Mai ales de tinerii care n-au trăit acea perioadă nici măcar fiind la grădiniță. Da, oferta de alimente din Alimentara nu era diversificată dar găseai în permanență macrou congelat (pescuit de pescadoarele românești) și invenția aia vietnameză numită creveți-bulină. Îmi aduc aminte cum se cărau de la oraș saci întregi cu pâine pentru porci. Într-adevăr, lapte proaspăt (la pungă sau la sticlă cu gâtul gros), iaurt, Făgăraș și unt (nu mizeria de acum cu urme de unt și procent covârșitor de grăsimi vegetale hidrogenate) le găseai doar dimineața devreme, la prima oră și se epuizau rapid, dar puteai să intri în posesia lor dacă te sculai un picuț mai devreme. Nu era vorba de nicio cartelă. De regulă se stabilea de către gestionarul unității, sau chiar democratic de coada înființată, o cantitate maximă de produs pentru un cumpărător „ca să se ajungă la toată coada”. Vremurile de atunci le putem judeca la rece doar în contextul acelor vremuri când încă funcționau înțelegerile dintre câștigătorii celui de-al doilea război mondial. Se amintește doar în treacăt de refuzul FMI de a refinanța împrumutul pentru industrializare dezechilibrat de cutremurul din 77. Și obligatoriu perioada 1945-1989 trebuie împărțită în două. Perioada obsedantului deceniu și perioada de după Dej. |
*
Nota redacției – Îmi propun să deschidem o discuție sinceră și corectă despre cum a fost înainte de decembrie 1989. Se Spun prea multe prostii, făcând astfel jocul „revoluționarilor”!
Am stat inainte de 1989 la cozi incat si astazi am fobii sa mai stau la cozi . Daca sunt nevoit sa stau la o coada am plecat… si asta ca fiu de fost sef in Securitate il rugam pe tatal meu de la 12 ani sa se inscrie in PCR numai sa scap de cozi. Si tot refuza si nu stiam de ce refuza sa se inscrie in PCR….In anii 50 aveam mai bine de 50 de chiriesi in casa strabunicilor in care toti se alimentau de la un singur robinet cu apa si toti la un singur wc. Dimineata se incolonau mai bine de 50 de persoane cu caldarile ca sa le umple de la un singur robinet indiferent de vreme ca e iarna sau ca e vara. Locuiau in magazii de chirpici . Adica inghetau in magazii de chirpici si se incalzeau cu godine de tabla….si cei din casa erau mai fericiti ca se incalzeau la teracote. Multi s-au imbolnavit si chiar au si murit de la maghernitele astea in care locuiau si chiar si strabunicii….
Deci, ca sa intelegeti : in casa celui mai important sef din Securitatea anilor 50 locuiau locuiau peste 50 de persoane claie peste gramada cate o familie in fiecare camera. Peste 50 de liberali, taranisti, monarhisti si de legionari. Strabunicii au murit cu pensia taiata din PCR si traiau cu solda de sef in Securitate a tatalui meu pentru ca au refuzat sa ofere registrele Partidului Socialist Roman cu IC Frimu. Deci, seful de lucrari de la Cazinoul Constanta si de la cele mai importante cladiri din Constanta si-a trait ultimele zile din solda nepotului de sef din Securitate si din ,,constructia” de cozi de lopeti si de cazmale in anii 50 cu o colectie de planuri de cladiri furata in ziua inmormantarii – ii intrase in cap unuia din chiriesi ca ar fi ascuns comori…
Am stat la cozi de eram la disperare . In anii 80 tatal meu dupa demisia din Securitatea anilor 50 era sef serviciu administrativ la RAJA Constanta si avea un fel de arenda doua mici terenuri de la sursele de apa Caragea si Cismea. Am dat la sapa si la coasa ca asa am invatat sa dau la coasa pana m-am saturat de la 12 ani… Aveam peste 50 de iepuri si puneam cate o tona de fan la uascat carat cu un IMS din anii 50 pe care i-am schimbat cu 50 de nutrii cat permiteau custile pe care le aveam. Aveam peste opt porci si un morman de balegar de peste doi metrii inaltime, gaste, curcani , gaini si chiar si rate. Aveam un teren de 570 metrii patrati pe care cultivam orice si sapam sute de metrii la 14 ani. Cultivam orice : rosii, cartofi, varza , sfecla , usturoi, ceapa … Am sapat si acasa pe 1000 de metrii unde pe langa gradina aveam caisi , vita de vie , ciresi , visini …
Si a venit si revolutia ….. Si asa s-a dus totul pe apa sambetei. Tata a pierdut ,,arenda” de la sursele de apa , tot ce cultivam in gradina era furat de vecini si in sfarsit s-a vandut dupa moartea lui. Cum era viata unui fiu de fost sef din Securitatea anilor 50 inainte de 1989: la sapa, la sapa, la sapa . Ma saturasem de atata sapa , de atata gradinarit de la 10 ani si de chiriesi . Acum s-a dus totul. E ,,democratie” adica democratia falimentului .