Pe marginea unui comentariu făcut la articolul Un document istoric sfințit prin jertfa semnatarilor, am primit textul de mai jos, semnat ELISAV

 

 

„Draga domnule BASESCU, sau cum va veti numi,

Citindu-va mesajul am in fata afirmatiile si mai ales intrebarile puse de anchetatorii securisti in timpul interogatoriilor partizanilor fagaraseni. Daca nu ma credeti, puteti cerceta domnia voastra la CNSAS.
Ca ati putea fi unul dintre acestia ma indoiesc, unii au plecat de mult pe meleaguri palestiniene, altii, odihneasca-i Domnul, au trecut in cealalta lume.Poate vreun urmas al lor, ratacit sau poate nu, prin Romania.
De ce raspund mesajului dumneavoastra, fara a ma substitui domnului prof. Coja, care cu siguranta va va raspunde si dansul?
Fiindca am trait acele vremuri, elev fiind al Liceului Radu Negru din Fagaras si am cunoscut o multime din mai apropiatii, sau mai departatii celor din munti si, cu bucurie spun, i-am cunoscut direct, e drept mai tarziu, atat pe d-nul Ogoranu, nu Ogoreanu cum scrieti dumneavoastra, precum si pe o buna parte dintre cei care i-au sprijinit.
Nimic mai fals decat afirmatiile dumneavoastra.
Si nu ma voi obosi prea mult sa demonstrez falsul acestora. Ma voi limita la cateva intrebari si putine comentarii, la care daca sunteti de buna credinta, va veti raspunde singur.
1. Stiti cati ciobani au fost cercetati si/sau incarcerati pentru ca au ajutat partizanii?
2. Stiti cate familii de tarani simpli din Tara Fagarasului si din dreapta Oltului fagarasean si-au riscat libertatea, viata chiar pentru a-i ajuta pe partizani?
3. Stiti cati “copii de 18 ani care isi indeplineau serviciul militar habar nu aveau de comunism” a ucis grupul Carpatin Fagarasan?
4. Ultima intrebare: cunoasteti istoria formarii grupului Ogoranu si cea a celui pe care-l citati fara a-l numi spunand minciuna ca fratele si-a omorat fratele, grupul fratilor Arnautoiu?
La intrebarile 1 pana la 3 inclusiv aveti raspuns in catre domnului Ogoranu “Brazii se frang dar nu se indoiesc” vol I, II si VI. Acolo veti avea si un raspuns la povestea cu “copii de 18 ani” ucisi de partizani, ami ales in pasajul care descrie intamplarea cand i-a gasit pe ostasii din trupele de securitate (Si cu siguramta stiti cine era recrutat pentru acestea) dormind si in loc sa-i “omoare”le-au lasat doar un mesaj cu “mai nevlegilor, am trecut pe aici!”.
Iar despre cati or fi omorat, nu prea se gasesc dovezi nici in dosarele securitatii aflate la CNSAS…. cu exceptia uciderii subofiterului de securitate Bais, a maiorului de securitate ( o femeie, de etnie evreiasca) si ranirea lui Barsan, fost coleg al lor care dupa ce a scapat din incident cu piciorul rupt a fost luat la intrebari de noii lui colegi cu petlite vinetii, toti umbland prin munti degizati in turisti pentru a-i captura.
La “catafalcul eroului Bais” am fost dusi cu scoala ca sa vedem ce i-au facut “banditii”. Doar ca toata Tara Fagarasului stia ca banditu’ era cel de pe catafalcul drapat in rosu, bine “aranjat” pentru poza de cei pe care-i slujise. De nu ma credeti intrebati pe cei batranii din zona Ucea de Sus si de Jos.
Cat despre “de ce luptau?” va las sa va raspundeti singur, adaugand doar ca daca ei n-ar fi luptat donquijoteste,afland foarte curand ca “americanii” nu vor veni niciodata, astazi ar trebui sa umblam toti cu cenusa in cap. Ei si cei ca ei au salvat onoarea si sufletul Neamului Romanesc.
Despre motivele formarii celor doua grupari de partizani de pe versantii nordic si sudic al Fagarasilor poate altadta, dupa o documentare de care cred ca aveti nevoie.
In rest,
Numai de bine si Sarbatori Fericte!”

: