Primim pe site, de la Călin Kasper, următoarea replică dată colegului său de site.

Trimis în 12 Oct 2014 la 11:10 am | În răspuns la Hap Ciu.
HAP CIU imi scrie, cu multa dreptate, ca afirmatia mea prin care pretind ca educatia legionara este un sistem de educatie cu o eficienta exceptionala, n-are acoperire! Si nu are pentru ca nu acesta era subiectul articolului. Si totusi, afirmatia mea este adevarata. Ca s-o dovedesc, dau mai jos un fragment din memoriile care au titlul “La pas prin Fratiile de Cruce” ce apartin legionarului neinfricat Gavrila Ogoranu, luptatorul din Muntii Fagarasului din 1949 pana in 1956, cand grupul lui a cazut prin tradare. Ramas singur, pentru ca datorita exceptionalelor lui calitati reusise sa evite toate capcanele securitatii, i-a mai pacalit pe securisti 20 de ani, ascunzandu-se pana in 1976, cand a fost in cele din urma prins.

„Am spus mai înainte că în curte mai locuia o unguroaică rea, spurcată la gură, cu părul roşcat pe care o poreclisem „dracul roşu”. Nu ne întâlnea o dată să nu ne arunce o batjocură că suntem români. La ea veneau din când în când la chef alţi unguri tot atât de şovini, că nici nu ne răspundeau la salut. Dar nici noi nu ne lăsam datori cu răspunsul: „Unde v-aţi lăsat opincile, mă ciobanilor?“ „Le-am atârnat la Parlamentul din Budapesta în 1919“, îi răspundeam noi râzând. Altă dată când îi veniseră nişte oaspeţi: „Unde vi-s oile, mă opincarilor?“ „Le-am dus la iernat, iar pe măgari i-am trimis la dumneata în vizită.“ La toate serbările maghiare dădea drumul la radio pe postul din Budapesta (avea un aparat puternic) cât putea de tare, de răsunau trei străzi cu urletele din difuzoare: „Erdel viso, erdel viso!”. „Auzit-aţi, mă, să vă luaţi valea că Ardealul nu-i al vostru!“ N-am mai răbdat şi ne-am urcat în podul casei şi am făcut un scurtcircuit, de au sărit toate siguranţele şi cele de la stâlp, încât două zile nici noi nu am avut electricitate şi am mai plănuit o răzbunare. Din când în când, soţul ei, Dolfi, de altfel tot aşa de şovin ca şi ea, rămânea până noaptea târziu cine ştie pe unde, venea beat şi făcea scandal şi voia să o bată. Scăparea îi era la Burtzi-neni, unde bătăuşul nu îndrăznea să intre. Pentru asta, când „dracul roşu” se aştepta la rău, venea la Burtzi-neni şi o ruga să nu încuie uşa la culcare seara. Noi, după ce a adormit bătrâna, ne-am furişat şi am încuiat uşa. Dolfi a venit beat ca de obicei, a pornit scandalul, ea a fugit cu agresorul după ea şi a fost ajunsă la uşa încuiată. Până să sară Burtzi-neni, Dolfi o bătuse bine, încât ni se făcuse şi nouă milă de ea.
La prima consfătuire a mănunchiului de prieteni, când a raportat fiecare ce a făcut în timpul săptămânii, eu am început să mă laud cu isprava, dar am băgat de seamă că niciunul nu a râs şi nu m-a aprobat.
— Şi zici că „dracul roşu” e femeie?
— Da!
— Şi ai lăsat tu, ba mai mult ai aranjat tu să fie bătută o femeie?
— Da! De ce-şi bate joc de noi?
— Şi pentru asta tu te-ai răzbunat?
— Nu pe mine m-am răzbunat, ci pentru numele de român, pe care l-a insultat.
Eu o ţineam pe a mea, dar nimeni nu era de partea mea.
— Unde-i creştinismul şi cavalerismul tău?
— Să recunoşti că ai greşit şi să-ţi iei pedeapsă! a fost concluzia tuturor.
N-am mai zis nimic, dar a doua zi la şcoală m-am dus drept la părintele Octavian Popa.
— Părinte, eu am făcut aşa… şi i-am povestit cum a fost. Prietenii mei spun că am greşit. Sfinţia ta ce spuneţi?
— Mă bucur că ai prieteni care judecă bine. Nu numai că ai greşit, ci ai păcătuit.
— Păi, n-am bătut-o eu, părinte!
— În faţa lui Dumnezeu e ca şi cum ai fi bătut-o tu. Ai păcătuit cu voia şi la prima mărturisire să-ţi spui păcatul şi să-ţi ceri iertare de la ea.
La prima consfătuire m-am dus cu propunerea unei pedepse, nu mai ţin minte câţi kilometri de marş, pe care mi-am luat-o. Ei mi-au mai redus-o socotind-o prea mare. Aşa era obiceiul în „mănunchi” şi apoi în Frăţie: pentru orice păcat, greşeală sau nerealizare ţi se da, sau mai degrabă îţi luai tu, pedeapsă. Ca pedepse erau: kilometri de marş pe vreme urâtă, renunţarea la un film, post negru suplimentar, ore de tăcere, învăţarea unei poezii pe de rost, de făcut un lucru bun, care nu ţi se cerea, citirea unei cărţi, etc. De multe ori te pedepseai fără să mai anunţi şi pe ceilalţi. Nu te controla nimeni, ai fi putut minţi, dar ce rost ar fi fost să stai cu o minciună într-o organizaţie, în care nu te ţinea nimeni cu forţa, puteai pleca când vroiai.”

Hap Ciu, sper din toata inima ca dupa ce vei citi aceste randuri sa-ti treaca guturaiul si sa te faci sanatos.